G4Media.ro

Scandalul Pegasus: Serviciile de informații din Franța confirmă că programul de spionaj…

Sursa foto: Unsplash/ Aleks Marinkovic

Scandalul Pegasus: Serviciile de informații din Franța confirmă că programul de spionaj Pegasus a fost găsit pe telefoanele unor jurnaliști

Serviciile de informații din Franța au confirmat că software-ul Pegasus a fost găsit pe telefoanele a trei jurnaliști, inclusiv a unui membru important al postului de televiziune internațional France 24, potrivit The Guardian.

Este pentru prima dată când o autoritate independentă și oficială confirmă concluziile unei anchete internaționale a proiectului Pegasus, efectuate de un consorțiu format din 17 organizații media. Forbidden Stories, o organizație media nonprofit cu sediul la Paris și Amnesty International au avut inițial acces la o listă de 50.000 de numere care ar fi aparținut persoanelor de interes pentru clienții firmei israeliene NSO Group încă din anul 2016.

Agenția națională franceză pentru securitatea sistemelor informatice (Anssi) a identificat urmele digitale ale programului de hacking pe telefonul jurnalistului de televiziune și a transmis concluziile sale către parchetul din Paris, care supraveghează ancheta cu privire la posibilul spionaj.

Anssi a găsit software-ul Pegasus pe telefoanele ce aparțineau lui Lénaïg Bredoux, un jurnalist de investigație de la site-ul de investigații francez Mediapart, și directorului site-ului, Edwy Plenel.

Forbidden Stories susține că cel puțin 180 de jurnaliști din întreaga lume ar fi putut fi selectați ca persoane de interes înainte de o posibilă supraveghere de către clienții guvernamentali ai NSO.

O sursă din France 24 a declarat că radiodifuzorul a fost „extrem de șocată” când a descoperit că unul dintre angajații săi ar fi fost spionat.

„Suntem stupefiați și supărați că jurnaliștii ar putea face obiectul spionajului. Vom lua asta în serios. Vor fi acțiuni în justiție ”, a spus sursa, citată de The Guardian.

Ziarul francez Le Monde a relatat că jurnalistul France 24, cu sediul la Paris, a fost selectat pentru a fi „eventual supus supravegherii”. Experții din poliție au descoperit că spyware-ul a fost folosit pentru a viza telefonul jurnalistului de trei ori: în mai 2019, septembrie 2020 și ianuarie 2021, arată Le Monde.

Bredoux a declarat că anchetatorii au găsit urme digitale ale Pegasus atât pe telefonul său, cât și pe telefoanele mobile ale lui Plenel. Jurnalista a afirmat că certificarea suspiciunilor îndelungate că ar fi fost spionați contrazice negările repetate ale celor acuzați că s-ar afla în spatele spionajului.

„Se pune capăt ideii că toate acestea sunt minciuni și știri false. Este dovada de care avem nevoie ”, a spus Bredoux.

Politicienii francezi au fost șocați după ce numerele mobile ale președintelui Emmanuel Macron, fostului prim-ministru Édouard Philippe și al altor 14 miniștri în funcție, inclusiv cei ai justiției și afacerilor externe, au apărut în datele analizate de consorțiul media. Cercetările efectuate în legătură cu software-ul Pegasus sugerează că Marocul a fost țara care ar fi fost interesată de Macron și de echipa sa, crescând astfel temerile că telefoanele lor au fost selectate de unul dintre aliați diplomatici apropiați ai Franței.

NSO a declarat că Macron nu a fost niciodată „ținta” niciunuia dintre clienții săi, firma negând că a fost selectat pentru supraveghere sau că a fost spionat folosind Pegasus. Compania a adăugat că numărul apărut pe listă nu a indicat în niciun fel dacă acest număr a fost selectat pentru supraveghere utilizând Pegasus.

Marocul a respins „categoric” și a condamnat ceea ce a numit „acuzații nefondate și false” că ar fi folosit Pegasus pentru a spiona personalități internaționale de nivel înalt. Avocații guvernului marocan au declarat săptămâna trecută că au fost depuse cereri de defăimare la Paris împotriva Amnesty International și Forbidden Stories.

„Este nevoie de un pic de timp pentru a realiza, dar este extrem de neplăcut să crezi că cineva te spionează, că fotografiile cu soțul și copiii tăi, prietenii tăi – care sunt toți victime colaterale – sunt privite; că nu există spațiu în care să poți scăpa. Este foarte deranjant”, a afirmat jurnalista Lénaïg Bredoux.

Bredoux, care în 2015 a scris o serie de articole despre Abdellatif Hammouchi, directorul general al serviciilor de informații interne marocane, a declarat că principala sa îngrijorare este legată de contactele și sursele jurnaliștilor care ar fi fost vizați de spionaj.

„Ca jurnaliști, ceea ce este și mai îngrijorător este că sursele și contactele ar fi putut fi compromise, că acestea sunt încălcări nu doar ale vieții private, ci și ale libertății presei.

Nu suntem în aceeași situație ca jurnaliștii din Maroc, dar suntem folosiți ca niște cai troieni pentru a ajunge la ei, așa că gândurile mele sunt cu colegii noștri din Maroc.

Faptul că telefonul meu ar putea fi folosit pentru a contribui la atacul jurnaliștilor care luptă în fiecare zi mă înfurie foarte tare”, a mai spus Bredoux.

Context

Un consorțiu format din 17 organizații media internaționale a publicat o anchetă despre un software dezvoltat de compania israeliană NSO Group, denumit Pegasus, care a permis guvernelor sau altor clienți ai companiei să spioneze la nivel global cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de oameni de afaceri din diferite țări.

Soft-ul Pegasus funcționează ca un virus, deoarece odată ce a fost introdus în telefonul mobil, permite accesul atacatorului la toate bazele de date stocate pe dispozitiv, cum ar fi mesaje, numere de telefon, fotografii, date GPS, camera foto și poate chiar asculta apelurile unei persoane. Investigația consorțiului se bazează pe o listă obținută de organizația media franceză nonprofit Forbidden Stories și Amnesty International. Lista conține, potrivit acestora, aproximativ 50.000 de numere de telefon selectate de către clienții NSO Group încă din anul 2016, ca potențiale ținte ale spionajului.

Dezvăluirile au stârnit indignarea organizațiilor pentru drepturile omului, a presei și a liderilor politici din întreaga lume. NSO Group, acuzat în mod regulat pentru ajutarea regimurilor autoritare, asigură că software-ul său este utilizat doar pentru a obține informații legate de rețele criminale sau teroriste. Compania „a negat ferm acuzațiile false formulate” în cadrul anchetei, despre care a spus că sunt „pline de ipoteze eronate și teorii nefondate”, menționând că are în vedere deschiderea unor procese de defăimare.

Citește și:

Scandalul Pegasus ia amploare în Ungaria / Opoziția cere demisia guvernului Viktor Orban, în urma acuzațiilor de spionaj

Telefonul mobil al președintelui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit cu programul Pegasus de serviciile de informații ale Marocului / Fostul premier Edouard Philippe și alți membri ai Guvernului, vizați

Scandalul Pegasus ia amploare în presa germană. Süddeutsche Zeitung adaugă numele a 14 șefi de stat și de guvern, printre care și președintele Consiliului European, Charles Michel, care ar putea fi ținte ale spionajului

Proiectul Pegasus: Guvernul Viktor Orbán, acuzat că a folosit un soft israelian pentru a spiona jurnaliști independenți / Soft-ul funcționează ca un virus și poate permite hacker-ului să vizualizeze orice informație de pe telefon, inclusiv datele GPS

Scandalul Pegasus ajunge în justiția franceză: Procurorii au deschis o anchetă după ce jurnaliști de investigații au acuzat Marocul de spionaj

Ursula von der Leyen, despre scandalul Pegasus: Dacă spionajul în masă se confirmă, este „complet inacceptabil”

Cel puțin 100 de activiști, jurnaliști și disidenți guvernamentali din zece țări, spionați de guverne printr-un program dezvoltat în Israel

Scandal global de spionaj: 50 de mii de numere de telefon, sparte printr-un soft dezvoltat de o companie israeliană. Jurnaliști și activiști din întreaga lume ar fi fost spionați de regimuri autoritare, suspiciuni față de guvernul Ungariei

Sursa foto: Unsplash/ Aleks Marinkovic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Soft de 2 bani daca s-a aflat de el. Progresistii prosti occidentali se spioneaza intre ei. Acolo e adevarata dictatura, in EUSSR: 🌈. 🤣

    • Poti cere azil politic in China, Rusia, Venezuela sau Korea de Nord, daca te simti sub dictatura in Europa.Succes si drum bun!

    • Poti cere azil politic in Rusia, China, Venezuela sau Korea de Nord. Te-ai nascut din greseala in Europa. Succes si drum bun!