G4Media.ro

Scandal global de spionaj: 50 de mii de numere de telefon, sparte…

Foto: Pixabay.com

Scandal global de spionaj: 50 de mii de numere de telefon, sparte printr-un soft dezvoltat de o companie israeliană. Jurnaliști și activiști din întreaga lume ar fi fost spionați de regimuri autoritare, suspiciuni față de guvernul Ungariei

Un soft prin care se pot urmări toate activitățile desfășurate pe un telefon mobil, destinat inițial utilizării împotriva criminalilor și teroriștilor, este folosit de guverne totalitare împotriva cetățenilor. Un grup de 16 organizații media prezintă o investigație care arată cum activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și avocați din întreaga lume au fost spionați de guverne folosind un software vândut de compania israeliană de supraveghere NSO Group, scrie The Guardian. Printre ținte s-au numărat și ziariști, poiticieni și oameni de afaceri din Ungaria.

Investigația sugerează că au avut loc abuzuri pe scară largă cu ajutorul spyware-ului Pegasus, despre care compania insistă că este destinat numai pentru a fi utilizat împotriva criminalilor și teroriștilor.

Activiștii pentru drepturi, jurnaliștii și avocații din întreaga lume au fost vizați cu malware-ul telefonic vândut guvernelor autoritare de către o firmă de supraveghere israeliană, spun anchetele jurnalistice. Ziariștii se află în posesia unei liste de aproximativ 50.000 de numere de telefon ale persoanelor despre care se crede că sunt de interes pentru clienții companiei NSO. Nu este clar de unde a apărut lista cu telefoanele care au fost de fapt sparte, însă compania neagă orice acuzație.

Jurnaliști, șefi de stat, oameni de afaceri, membrii ai familiilor regale – urmăriți cu ajutorul softului israelian

Acuzațiile privind utilizarea software-ului, cunoscut sub numele de Pegasus, au fost transmise duminică de Washington Post, The Guardian, Le Monde și alte 14 organizații media din întreaga lume. Pegasus infectează iPhone-urile și dispozitivele Android pentru a permite operatorilor să extragă mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri și să activeze în secret microfoane.

Testele criminalistice pe câteva telefoane aflate în listă au indicat că mai mult de jumătate au avut urme de spyware. Se spune că aproximativ 180 de jurnaliști sunt pe listă, din organizații precum Agence France-Presse, CNN, New York Times, Al Jazeera și multe alte instituții de pesă. Lista include, de asemenea, șefi de stat și de guvern, membri ai familiilor regale arabe și oameni de afaceri.

Scandalul nu este însă nou. WhatsApp a dat în judecată NSO în 2019, susținând că această companie se află în spatele atacurilor cibernetice asupra a 1.400 de telefoane mobile care folosesc această aplicație. Mobilele erau virusate cu softul Pegasus. La acea vreme, NSO a negat orice acțiune de acest gen, dar companiei i s-a interzis utilizarea WhatsApp.

Acuzații în Ungaria: Peste 300 de telefoane ale unor cristici au guvernului au fost sparte guvern

Investigații jurnalistice prezentate în presa maghiară arată că telefoanele a peste 300 de indivizi, jurnaliști și oameni de afaceri, cunoscuți ca opozanți ai Guvernului Orban, au fost urmărite de către serviciile de securitate, folosind programul Pegasus. Din lista de 50 de mii de numere de telefon vehiculate de presa internațională, ziariștii maghiari au descoperit că aproximativ 300 aparțin unor persoane din această țară. Printre ținte se numără un avocat cunoscut și un primar din opoziție, anunță Telex.hu.

Cu toate acestea, din datele aflate în posesia echipei internaționale de jurnaliști care anchetează această situație, nu indică clar cine a implementat exact programul spion. Totuși, NSO a afirmat că își vând serviciile doar guvernelor și organizațiilor de stat, iar o serie de informații arată că spyware-ul a apărut în Ungaria după întâlniri la nivel înalt între Israel și Statele Unite în 2017 și 2018.

În plus, un fost ofițer de informații maghiar a declarat pentru Direkt36 că, potrivit informațiilor sale, agențiile de securitate națională au început să folosească Pegasus în 2018, pe măsură ce relația maghiară-israeliană a devenit mai strânsă. Guvernul maghiar a declarat că „nu avem cunoștință de presupusa colectare de date” și a adăugat că Ungaria era „o țară guvernată de statul de drept”. (Foto: Pixabay.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Ungurii ii spionau pe Lgbtiq+

    • Nu s-a publicat aici (😎), dar stirea asta ar trebui completata cu pozitia oficiala a NSO, respectiv intentia firmei de a da in judecata publicatiile care au raspandit informatii cu presupusa (!) spionare a unor ziaristi, politicieni, etc.
      Deocamdata totul pare o diversiune, o incercare de manipulare, fara a prezenta dovezile concrete, imbatabile.
      Zvonistica pt prosti. 😉

  2. Și în România PSD are acest soft ,iar Rusia are organizația ,simeone,,din Moscova care culege date din toată Lumea

    • Dar de SUA care o spiona pe Anghela Merkal nu se zice nimic…? Asa ca e doar o vrajeala …

    • US is wiretapping European politicians

    • Ce sa inteleaga si samantaru romanache..

  3. Dar de SUA Cca spiona pe Anghela Merkel nu se spune nimic..? Asa ca e doar o vrajeala prin care se incearca sa se loveasca in Ungaria pentru curajul de a da legi care sa protejeze copiii de propaganda lgbt….

    • Pe tema SUA-Merkel au fost deja articole. Pe tema Ungaria care folosește spyware ca politică de stat nu au fost articole.

      Te deranjează că am aflat cu ocazia asta, sau ce?

    • Nu e rău să te informezi, înainte. Nu, nu este vrăjeală, există numele persoanelor ascultate. Iar despre răspunsul guvernului ungar un om avizat ( Edward Snowden) a remarcat pe twitter, citez : ” Hungary gave the most incriminating response I’ve ever seen to a request for comment on the #Pegasus surveillance scandal. I mean, whenever I’m „not aware” of whether I did something or not, I demand to know if foreign spies tipped you off about it.” )))))

    • Ziua si stirile negative cu Ungaria: ce ne-ati mai pregatit acoperitilor? 🥴🤣

  4. Ce baieti buni sunt ai nostri, mafia din justitie, politie si parlamant a stat cu mainile in san, n-a uzat de toate mijloacele in comiterea atrocitatilor.

  5. Dragi unguri, va rog eu mult, votati-l pe Viktorash si la urmatoarele alegeri! Inca 4 ani, atat va cer, inca 4 ani cu maretul Orban! Am incredere in voi ca veti reusi!

    • Toti(aproape) spioneaza pe toti mai mult sau mai putin, just to be safe. Inslusiv „prietenii” sau „aliatii”.

  6. Aștia se joacă cu găletușa în nisip.

    DNA-ul lui Kovesi cumpăra pe față, încă din 2017 softuri care pot sparge orice fel de telefon (peste 2400 de telefoane cu orice tip de sistem Apple, Android, Alcatel, BlackBerry) din care poate extrage contacte, poze, mesaje, inclusiv cele care au fost şterse.

    https://www.mediafax.ro/social/dna-are-tehnica-noua-de-interceptare-contacte-sau-poze-extrase-din-telefoane-si-urmarire-pe-facebook-softul-poate-recupera-inclusiv-datele-sterse-din-mobile-sau-calculatoare-16767135

    • de aia e acum procuror jef ioropean duoamna
      asta coada de topor
      😃

    • Foarte bine a făcut, că la câţi hoţi, traficanţi şi pedofili erau şi sunt în politica şi interlopimea românească era mare nevoie de ele, nu cred că spărgea DNA-ul telefonul cu disc a lui tanti Onesta sau a lu badea Corectu.

      Ia, voi doi, dubioşilor, gadget-urile la control!

  7. Scapati din vedere esentialul. Israel are asa ceva si mai si vinde. In mod civilizat exploiturile se fac publice dupa o vreme. Baietii acestia buni nu joaca civilizat. La o vreme, procesoarele intel erau proiectate in Israel din cate imi aduc aminte…

  8. Unde estevlista numerelor de telefon sparte? Din România este vreunul?

  9. nimic nou sub soare, decat capabilitatile incredibile ale softului si fragilitatea privacy-ului nostru intr-o lume moderna in care ne bazam pe smartphonuri atat de mult. Se stie de Pegasus din 2016 cand guvernul a renuntat la a da in judecata Apple pentru a debloca telefonul teroristului radical islamic din San Bernadino. Iar cei din presa se dau sfinti, dar si in padurea lor exista uscaturi (guvernul israelian a bombardat cladirea AFP pentru ca era centru de intelligence pentru organizatia terorista Hamas), sau cum taxele a peste 10 mii de milionari au fost facute publice de presa, care refuza sa zica de unde au primit informatia, astfel incat fiscul sa concedieze „spionul jurnalistilor” care isi au agenda lor. Da nimeni nu se scandalizeaza in legatura cu cat stie Facebook despre noi, pana cand vin „formatorii de opinie” din presa cu o poveste ca Trump a furat alegerile. La fel, nimanui nu ii pasa desre cate date lasa acesbile pentru google, dar deja guvernele cumpara de la advertiseri tracking de celular (inclusiv locatii GPS) pentru a indentifica cartele de droguri. In schimb, intentia presei e doar de a demoniza Ungaria „singura tara occidentala”. Softul a fost folosit si in Spania („iredentistii catalani”) si in Franta, si in SUA si UK si in Germania si in Elvetia. Jurnalisti din SUA de toate culorile, de la reputabilul WSJ pana la propagandistii de masa (CNN, NYT) au fost tinte. Vanzarile se faceau cu acordul ministerului de externe din Israel. Din pacate, a ajuns sa fie folosit abuziv, intr-adevar (Arabia Saudita – Jamal Kasogi; Loujain, carteluri de droguri au primit informatii de la parteneri ai cartelurilor care sunt membrii in gurvernul Mexicului).