G4Media.ro

Cel puțin 100 de activiști, jurnaliști și disidenți guvernamentali din zece țări,…

Sursa foto: Pexels/ Tima Miroshnichenko

Cel puțin 100 de activiști, jurnaliști și disidenți guvernamentali din zece țări, spionați de guverne printr-un program dezvoltat în Israel

Cel puțin 100 de activiști, jurnaliști și disidenți guvernamentali din 10 țări au fost spionați ilegal prin intermediul unui spyware produs de o companie israeliană numită Candiru, potrivit cercetătorilor în materie de securitate cibernetică de la Citizen Lab de la Universitatea din Toronto, citați de Bloomberg.

Spionii proveneau din mai multe țări, cum ar fi Israel, Arabia Saudită, Indonezia, Ungaria și alte zone și au reușit să vizualizeze datele persoanelor cu ajutorul unei vulnerabilități a sistemului de operare Windows, produs de Microsoft. Agenții cibernetici au achiziționat și instalat software de spionaj de la distanță realizat de Cadiru.

Astfel, instrumentul a fost utilizat în „atacuri de precizie împotriva computerelor, telefoanelor, infrastructurii de rețea și dispozitivelor conectate la internet ale țintelor ”, a precizat Cristin Goodwin, directorul general al Unității de securitate digitală a Microsoft.

Cercetătorii de la Citizen Lab au precizat că spyware-ul produs de Candiru face parte dintr-o industrie privată s-a dezvoltat rapid în ultima perioadă, oferind tehnologie guvernelor și liderilor autoritari care doresc să acceseze datele și conversațiile cetățenilor privați și a opoziției politice.

Expertul de la Citizen Lab, John Scott-Railton a declarat că cercetarea asupra companiei Candiru „arată că există un întreg ecosistem care se vinde regimurilor autoritare. Instrumente precum Candiru sunt folosite pentru a exporta frica”.

Mai mult, cercetările au arătat care este dimensiunea financiară a industriei de spionaj cibernetic. Clienții Candiru pot compromite un număr nelimitate de dispozitive pentru suma de 16 milioane de euro, dar pot fi urmărite activ numai 10 persoane, însă, pentru 1,5 milioane de euro în plus, clienții pot urmări încă 15 persoane.

Clienții Candiru provin din Europa, Rusia, Orientul Mijlociu și America Latină, potrivit ziarului israelian Haaretz, citat de Blomberg. Mai mult, Citizen Lab dezvăluie că mass-media locală a raportat contracte în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Singapore și Qatar.

Sursa foto: Pexels/ Autor: Tima Miroshnichenko

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Traiasca fascismul American/Sovietic/Chinezesc!

 2. Faptul ca guvernul din Israel permite unor firme evreiesti sa dezvolte si sa vanda astfel de produse care sunt folosite ilegal si abuziv impotriva libertatii de exprimare, a presei si a libertatii civice in tari opresive sau regimuri dictatoriale ne duce cu gandul la evreii radicalizati care -i ajutau pe bolsevici pentru instaurarea dictaturii comuniste.
  Sa nu uitam ca o alta firma evreiasca, Black cube a atacat justitia din Romania intr-un mod abject…
  Actiuni ingrijoratoare si perfide daca ne gandim la persecutiile si abuzurile suferite de evrei din cauza unor autoritaristi radicalizati din Europa secolului trecut…

  • Nu au suferit nimic săracii.
   Ei au fost cei care au făcut tot posibilul sa îngenuncheze poporul german !
   Documentați-va !
   Urmăriți filmul Europa The Last Battle !
   Totul este documentat !

 3. Cenzura G4MEDIA la datorie !
  RUȘINE !

 4. Elie Wiesel nu condamna nimic din cele spuse aici?