G4Media.ro

Proiectul Pegasus: Guvernul Viktor Orbán, acuzat că a folosit un soft israelian…

Sursa foto: Facebook/ About Hungary

Proiectul Pegasus: Guvernul Viktor Orbán, acuzat că a folosit un soft israelian pentru a spiona jurnaliști independenți / Soft-ul funcționează ca un virus și poate permite hacker-ului să vizualizeze orice informație de pe telefon, inclusiv datele GPS

Guvernul Ungariei, condus de premierul ultra-conservator Viktor Orbán, ar fi spionat jurnaliști de investigație și patroni ai instituțiilor media independente prin intermediul unui soft dezvoltat de compania israeliană NSO Group, reiese dintr-o analiză criminalistică citată de The Guardian.

Detaliile analizei arată că guvernul de la Budapesta ar fi utilizat un soft dezvoltat de NSO Group, denumit Pegasus, ce funcționează ca un virus care, odată introdus în dispozitivele mobile, poate fi folosit pentru a spiona un număr mare de persoane.

Proiectul Pegasus, o investigație colaborativă condusă de organizația franceză de jurnalism nonprofit Forbidden Stories, a analizat scurgerile de informații și au ajuns la concluzia că un număr mare de persoane din diferite medii sociale și domenii profesionale au fost ținte ale spionajului prin sofisticatul soft Pegasus.

Datele includ numerele de telefon ale persoanelor care par a fi ținte ale securității naționale sau ale anchetelor penale, iar înregistrările conțin numărul a cel puțin 10 avocați, un politician de opoziție și cinci jurnaliști.

Telefoanele mobile a doi jurnaliști de la redacția de investigații Direkt26, partener în proiectul Pegasus alături de Forbidden Stories, au fost infectate cu soft-ul israelian. Unul dintre ei este Szabolcs Panyi, un cunoscut reporter cu o gamă largă de surse în cercurile diplomatice și de securitate națională.

Organizația Amnesty International a efectuat o analiză criminalistică asupra dispozitivului deținut de Panyi și a descoperit faptul că telefonul a fost compromis în mod repetat de soft-ul Pegasus în cursul unei perioade de șapte luni în anul 2019. Analiza mai arată că infectările au venit la scurt timp după ce jurnalistul a solicitat comentarii din partea oficialilor guvernului maghiar.

Pegasus permite atacatorului să vizualizeze tot conținutul de pe un telefon mobil, inclusiv mesajele din aplicații cu criptare end-to-end, fotografii și date de localizare GPS. De asemenea, poate transforma dispozitivul într-un înregistrator audio sau video. NSO Group a susținut că soft-ul este destinat numai utilizării împotriva criminalilor și teroriștilor.

Szabolcs Panyi consideră că anumite persoane din guvernul Orban cred că jurnaliștii independenți fac parte dintr-o ”conspirație” împotriva lor. „Cred că există o paranoia larg răspândită și ei văd mult mai mult în motivele și rețelele noastre decât există în realitate”, a afirmat Panyi.

„Nu suntem conștienți de vreo presupusă colectare de date susținută de cerere”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta, ca răspuns la întrebările detaliate ale jurnaliștilor despre urmărirea lui Panyi și a altor persoane.

Totodată, grupul israelian NSO a precizat că „nu are acces la datele țintelor clienților săi”, și a menționat că „va continua să investigheze toate afirmațiile credibile de abuz și să ia măsurile adecvate”.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Orbán l-a atacat public pe Panyi, acuzându-l de „Orbánofobie și Ungarofobie”, catalogându-l drept „adânc (n. red. – înrădăcinat) în activismul politic”.

Din momentul în care Viktor Orbán a devenit premier în anul 2010, Ungaria a scăzut de la 23 la 92 în Indicele Mondial al Libertății Presei. La începutul lunii iulie, organizația Reporteri fără frontiere l-a plasat pe Orbán pe lista inamicilor libertății presei, fiind prima dată când pe acea listă apare un lider al unui stat din Uniunea Europeană.

Sursa foto: Facebook/ About Hungary

Citește și Cel puțin 100 de activiști, jurnaliști și disidenți guvernamentali din zece țări, spionați de guverne printr-un program dezvoltat în Israel

Scandal global de spionaj: 50 de mii de numere de telefon, sparte printr-un soft dezvoltat de o companie israeliană. Jurnaliști și activiști din întreaga lume ar fi fost spionați de regimuri autoritare, suspiciuni față de guvernul Ungariei

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Sunt sigur că i-a spionat preponderent pe cei din Blm

  • Te inșeli. Citește încă odată articolul. Poate mai atent.

  • azi nu ne mai intereseaza ce a ascuns pisica, avem suficiente cazuri la om

  • La noi a fost mega tam-tam cu „protocoalele” care implicau serviciile secrete in colectarea oficiala (cu mandat) de informatii in dosare de coruptie.
   Cat facem pariu ca marlania asta cu spionarea jurnalistilor de catre guvern primeste un NUP de la slugile lui Orban din justitie? Ca sa va lamuriti ca, in Ungaria, legea e pentru catei, nu pentru dulai…

  • Washington Post detaliază cele 1000 persoane din peste 50 de țări : câțiva membri din familii regale arabe, cel puțin 65 oameni de afaceri, 85 activiști de drepturile omului, 189 de jurnaliști și peste 600 politicioeni și oficiali guvernamentali ( miniștri, diplomați, militari, oficeri de securitate, șefi de state și prim miniștri ). Să menționăm că în prezent nu este reglementată juridic în mod mulțumitor industria privată de spyware. Grupul NSO declară că spyware-ul este dedicat numai urmăririi teroriștilor și criminalilor periculoși și că urmărește deobicei dacă clienții respectă această cerință. ESte un argument foarte străveziu : CIne are în mână un ciocan, crede că orice vede, este cui )))).

  • Campania se desfasoara impotriva Ungariei, miroase de la o posta.
   Toata Reteaua Soros e implicata.
   Oare asemenea intrebari au fost trimise si guvernelor occidentale in cazurile de spionaj?
   Sau numai Ungaria rebela, antiimigranta, suveranista, antipedofila e in colimator?

  • Încep să pună tunurile pe Orban pentru că nu le linge pantofii așa cum fac idioții noștri care dau toată țara străinilor pt nimic. Dragnea e exemplu vis-a-vis de taxarea multinaționalelor, Orban V o sa ajungă după gratii daca lgbtistii occidentali ajung să pună mâna și pe justiția din Ungaria…

 2. Deci n-ai voie nici să-ntrebi:

  „Analiza mai arată că infectările au venit la scurt timp după ce jurnalistul a solicitat comentarii din partea oficialilor guvernului maghiar.”

 3. Ce ne povesteste nenea Snowden despre telefoanele smart:

 4. Probabil așa a aflat de planul stângii de a promova propaganda LGBT prin jurnaliști „independenti”

 5. Compania lui Peste, daca este pentru spionat teroristii ce cauta in mana sputnicarilor?

  • Ca să citez un personaj de la TV, „da’ ce, banii sputnikarilor n-are stemă?”.

  • 🙂
   buna observatie 🙂

   dealtfel si eu sunt businessmann important, ma duc zilnic sa iau paine
   ip-ul meu este: 9827.52.22.1.54968.3877.000.6987.12364.5558.000.14

 6. Ziua si stirea negativa cu Ungaria, a la vuvuzela noastra de extrema stanga. 🙂
  Daca va uitati la Forbideen Stories si ce sursa de finantare are…., toate duc la nea ghitza shorosh si reteaua lui de distributie…

  • Si nea ghitza soros, credeti ca-i de capul lui. Raspunde si el la niste comenzi, ale unor baieti, cu sortulezte sau nu. 🙂

 7. Uite, ceva ce nu e pistol cu apa, spionaj la scara globala in RO.
  N-am citi un rand aici despre acest subiect cu implicatiimult mai grave:
  https://www.cotidianul.ro/scrisoarea-lui-duta-catre-parlament-cinci-aspecte-despre-sri/

 8. Ministrul de externe ungar tocmai a declarat la o reuniune V4 ca Serviciul de informatii aflat in subordinea sa nu a avut nicio legatura cu israelienii, nu a cumparat si nu a folosit softul Pegasus.

  Treaba devine interesanta.