G4Media.ro

Rușii vânează apartamente ieftine în Mariupolul ocupat

Sursa foto: Captură video – Twitter / Illia Ponomarenko

Rușii vânează apartamente ieftine în Mariupolul ocupat

Se împlinește un an de când orașul ucrainean Mariupol a fost distrus în mare parte de forțele rusești și capturat. Acum, orașul este prezentat de propaganda rusă drept o emblemă pentru modul în care Rusia reușește să reconstruiască orașele devastate de războiul pe care tot ea l-a provocat – iar unii ruși speră chiar să cumpere aici locuințe la prețuri mici, scrie BBC.

Rusia a pretins că a anexat Mariupol, împreună cu toate celelalte zone ocupate, în urma unei serii de referendumuri care au fost condamnate pe scară largă de comunitatea internațională.

Aproximativ 90% din clădirile orașului au fost avariate sau distruse de bombardamentele rusești în timpul unui asediu istovitor de două luni. Mii de civili au fost uciși și aproximativ 350.000 de persoane au plecat, din populația de 430.000 de locuitori de dinainte de război, potrivit ONU.

Acum, autoritățile de ocupație par să aibă intenția de a „rusifica” orașul, schimbând indicatoarele rutiere în limba ucraineană cu unele în limba rusă, introducând programa școlară rusă în școli și împingându-i pe locuitorii rămași să obțină pașapoarte rusești.

BBC Verify a folosit imagini din satelit pentru a cartografia modul în care Rusia remodelează structura orașului.

„Casă cu vedere la mare”

„Am găsit o proprietate. Mariupol va fi un oraș frumos”, a declarat pentru BBC Vladimir, din orașul Murmansk, din Rusia arctică.

El, împreună cu alte persoane cu care a vorbit BBC, nu a dorit ca numele său complet să fie publicat.

Bărbatul se numără printre zecile de ruși care au căutat proprietăți în orașul ocupat pe VKontakte, cea mai populară rețea socială din Rusia, în ultimele luni.

Vladimir spune că și-a vândut deja apartamentul din orașul său natal și că se va muta în curând în casa din Mariupol cu întreaga familie.

„Principalul lucru este că este pe malul mării”, a declarat el pentru BBC, adăugând că s-a orientat spre această locație pentru că prețurile sunt mici.

Comentariile lui Vladimir sunt ecoul a ceea ce milioane de ruși au auzit în mass-media controlată de Kremlin în ultimul an.

La televiziunea de stat a existat un flux constant de reportaje elogioase care prezentau reconstrucția Mariupolului ca avansând într-un ritm „record” și viața revenind la normal.

„În locul ruinelor, există acum blocuri noi de apartamente, grădinițe, școli – totul este restaurat cu cele mai moderne tehnologii”, se arată într-un reportaj al postului de televiziune de stat Rossiya 1.

Imaginile din satelit analizate de BBC arată într-adevăr că în ultimul an au apărut mai multe ansambluri de blocuri înalte în cartierele din oraș, în special în apropierea periferiei.

Există, de asemenea, o nouă zonă vastă de blocuri înalte nou construite la marginea nord-vestică a orașului, numită Nevsky.

Dar imaginile captate prin satelit arată, de asemenea, că gradul de devastare a orașului este încă masiv.

Acest lucru este valabil mai ales în unele părți din centrul orașului, unde majoritatea clădirilor încă pot fi văzute fără acoperișuri.

Alexander (nume fictiv), un angajat al vastei uzine siderurgice Azovstal din oraș, care a rămas în oraș, spune că ceea ce se arată la televiziunea rusă este „o porcărie”.

Uzina este locul unde trupele ucrainene au făcut o ultimă încercare de rezistență în timpul asediului rusesc.

El estimează că, până în prezent, doar aproximativ 10% din casele avariate în timpul luptelor au fost restaurate.

În timp ce se construiesc apartamente noi, multe blocuri de locuințe au fost demolate, după ce au fost considerate imposibil de restaurat.

Printre acestea se numără un întreg cartier – cu o suprafață de aproximativ 315.000 de metri pătrați, potrivit imaginilor din satelit – din estul orașului, o altă parte a Mariupolului grav afectată de lupte.

Dar Alexander spune că nu se construiește nimic sau aproape nimic în locul lor.

„Deci, ei dărâmă un bloc de apartamente și acum există doar o gaură în pământ, nu se pun fundații, nu se face nimic”, a declarat el pentru BBC.

Întârzieri și restricții

În mod oficial, cei ale căror case au fost distruse sau demolate pot solicita să obțină un apartament în cartierele nou construite care se ridică.

Atât televiziunea rusă de stat, cât și canalele YouTube pro-Kremlin arată în mod obișnuit familii aparent fericite care se mută în noile lor case.

Cu toate acestea, mulți localnici, inclusiv cei cu care am vorbit, au declarat că procesul este extrem de lent și că există multe restricții în practică, ceea ce face ca noile clădiri să fie pe jumătate goale.

Svetlana (nume fictiv) spune că bunica ei încă așteaptă un apartament care să îl înlocuiască pe cel pe care l-a pierdut atunci când clădirea sa a fost demolată, la luni de zile după ce a fost anunțată că va primi un nou apartament, în martie.

„Oamenii sunt puși pe un fel de listă de așteptare și nu știu de unde vor primi un apartament”, a declarat pentru BBC Svetlana, care a plecat să trăiască în străinătate după război.

Alexander a declarat pentru BBC că el crede că apartamentele sunt date „foarte rar și foarte selectiv” unor persoane care au „în mod clar opinii pro-ruse”.

Un motiv comun de refuz – raportat pe scară largă de locuitorii din Mariupol pe internet – este dacă cineva deține alte proprietăți decât apartamentul demolat, chiar și un teren, o cotă parte dintr-un apartament sau o cabană de vacanță la țară.

O femeie al cărei bloc a fost demolat, Anna, a declarat pentru postul local de televiziune pro-rus Mariupol 24 că i s-a refuzat un apartament la schimb pentru că deține o magazie de 8 mp într-un sat situat la 40 km de oraș.

Pe locul unde s-a aflat casa sa, pe bulevardul Nahimov, la vest de centrul orașului, se află acum un nou bloc de apartamente, numit Dom Na Nahimova.

Blocul este construit de o companie privată din Rusia iar locuințele sunt prezentate ca fiind de lux, urmând a fi vândute pe piața liberă pe bază de credite ipotecare.

„În acest moment, nu avem mijloacele necesare pentru a cumpăra o casă cu ipotecă”, a declarat Anna pentru Mariupol 24. „Cum am putea face asta?”

Contactați de BBC, dezvoltatorii Dom Na Nakhimova au declarat că majoritatea apartamentelor au fost deja rezervate și au spus că prețul pentru un apartament de 35 mp este de 3,55 milioane de ruble (aproximativ 37.500 de dolari).

Rușii cu care au discutat reporterii BBC nu par descurajați de amploarea distrugerilor din oraș.

„Ucraina a distrus orașul, bineînțeles”, spune Vladimir, ignorând faptul că Rusia a fost cea care a invadat Ucraina, provocând distrugeri în masă.

„Rusia va ridica orașul de la pământ… și va fi chiar mai bun decât era când făcea parte din Ucraina”, adaugă el.

Oxana, din Tatarstan, mamă a mai multor copii, care spune că „a visat întotdeauna să trăiască lângă mare”, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la perspectiva întoarcerii ucrainenilor.

Iar dacă Ucraina recucerește orașul, drepturile de proprietate acordate în timpul ocupației vor fi probabil declarate nule, a declarat pentru BBC Oona Hathaway, profesor de drept la Universitatea Yale.

Dar acest lucru nu i-a descurajat pe cei ca Oxana: „Nu am renunțat încă la vis”, spune ea. „Scopul meu este să am propria mea casă de nu mai puțin de 180 mp”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Rusii viseaza sa devina proprietarii unor locuinte care nu sunt ale lor de drept. aproape moka. Si se mai mira ca lumea are o parere negativa despre rusi.

    • Românii au o părere bună despre ruși, uite, 25% vor să-l voteze pe fesebistul Simion. Nu mai zic de PSD-PNL-UDMR, care tot de ruși și hoți ascultă!