G4Media.ro

Rusia susține că va explora Luna şi că va lansa noi rachete…

Rusia susține că va explora Luna şi că va lansa noi rachete după succesul istoric al Space X

Rusia a reacţionat duminică faţă de lansarea reuşită a unei rachete de către compania americană Space Exploration Technologies Corp, cunoscută ca Space X, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), promiţând să testeze două noi rachete în 2020 şi să-şi reia programul de explorare a Lunii în anul viitor, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Agenţia spaţială rusă Roskosmos a ironizat duminică „isteria” manifestată de Donald Trump după lansarea reuşită a rachetei Space X sâmbătă la Cap Canaveral, salutând faptul că nu este singura care poate să trimită oameni în spaţiu.

Preşedintele american, care a asistat la decolarea rachetei construite de Space X, companie privată, condusă de omul de afaceri Elon Musk, a etalat un entuziasm debordant după primul zbor cu echipaj uman lansat după cel al NASA în 2011.

„Această putere, această tehnologie, este incredibil!”, a exclamat Donald Trump, promiţând că americanii vor pune piciorul în curând pe Marte şi că SUA vor dispune curând de „armele cele mai extraordinare imaginate vreodată”.

NASA depindea din 2011 de Roskosmos pentru a trimite astronauţi spre Staţia Spaţială Internaţională.

„Nu am înţeles isteria declanşată de lansarea reuşită a capsulei Crew Dragon”, a reacţionat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Roscosmos, Vladimir Ustimenko.

„Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de mult timp s-a întâmplat”, a adăugat el, făcând aluzie la un precedent eşec al Space X în 2014, în urma căruia şeful Agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin, sugerase SUA să-şi cumpere o trambulină.

„Trambulina funcţionează!”, i-a răspuns Elon Musk duminică în cadrul unei conferinţe de presă, alături de şeful NASA.

Aceste comentarii ale Roskosmos intervin după decolarea istorică sâmbătă în Florida a unei rachete a societăţii private Space X care a transportat doi astronauţi americani spre ISS, punând capăt unui monopol rusesc de nouă ani asupra zborurilor cu echipaj uman cu destinaţia ISS.

„Nu avem intenţia de a rămâne inactivi. În acest an, vom testa două noi rachete, iar anul viitor, vom relua programul nostru de explorare a Lunii”, a reacţionat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Roskosmos, Vladimir Ustimenko.

Şeful Roskosmos, Dmitri Rogozin, afirmase în ajun că Rusia prevede lansarea test în toamnă a unei rachete grele Angara, destinată a înlocui vechile lansatoare Proton, dar a cărei dezvoltare a decurs într-un ritm lent.

El a mai afirmat că Rusia îşi va accelera dezvoltarea rachetei sale grele balistice intercontinentale Sarmat, prezentată ca fiind destinată să depăşească toate tipurile de sisteme de apărare antirachetă.

Din 2011 şi sfârşitul programului navetelor spaţiale americane, trimiterea astronauţilor americani pe ISS nu s-a mai putut efectua decât pe navele ruseşti Soiuz.

Potrivit specialiştilor, Roskosmos facturează locul cu 80 de milioane de dolari, un venit deloc neglijabil pentru agenţia spaţială cu un buget anual de circa 2 miliarde de dolari.

Duminică, Roskosmos a asigurat că SUA au totuşi în continuare nevoie de Rusia. „Este într-adevăr important să avem cel puţin două opţiuni pentru a ajunge la ISS. Pentru că nu se ştie niciodată…”, a declarat Ustimenko.

Sursă a unei imense mândrii în perioada sovietică, sectorul spaţial rusesc întâmpină greutăţi majore de la destrămarea URSS în 1991. Ultimii ani au fost marcaţi de mai multe scandaluri de corupţie şi o serie de lansări ratate, între care unul cu echipaj uman, din fericire fără consecinţe pentru cei doi astronauţi care s-au putut ejecta.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Adevarul e ca rusii au luat iar muie de la americani. Ptr noi e asa de reconfortant1 Mi-l si imaginez pe ala micu si cracanat de la moscova stand in genunchi… Istoria se rasbuna tovarischi!

    • Americanul: va implor, trimiteti pe cineva in cosmos sa vada ce au rusii acolo, sa nu imi bage de fapt „exploratorii” in vreun simulator.

      Sudafricanul, peste 10 ani: hai ca te-am rezolvat.

      Romanache: ahaha, ce si-au luat-o rusii, le-am fript un sparanghel peste bot.

  2. Pai na, rusule 🙂 nu-ti mai vin 90 de milioane pe scaun pe zbor de la americani. Banii aia merg la Elon si la devzoltarea programului. Strugurii acri 🙂

    • Buegtul Roscosmos e 3 miliarde pe an. Aia 90 de miliaone erau doar o forma de recunoastere a superioritatii.

      Pe de alta parte, Space-X a cerut luna trecuta 16 miliarde subventie.Great deal!

    • @dacian 1310
      Cum mai merge pesedeul tau si ce mai face Dragnea? Tot mai repara usi de microbuze? I-a trecut mana?

    • Stiai ca Elon Musk e primul om in Cosmos? Dragnia a vrut sa ajunga inaintea lui, dar nu a reusit fiind caco munistii nu se pricep la zbor.

  3. Americanii sunt iesiti pe strazi de bucurie pentru reusita spacex.

    • @so uptight
      Stai ca-i baga inauntru chiar prietenii tai democrati. Ai putintica rabdare, stimabile. Baietii de pe strada isi inchipuie ca-i fac un rau lui Trump si republicanilor, dar nu-i adevarat si o sa vezi la alegeri, in noiembrie.

  4. O sa viziteze Luna, cu omuletii verzi, si o sa o anexeze ca pe Crimeea.

  5. Rusia nu mai are nicio sansa sa prinda US din urma, nu dupa ce s-au bagat pe fir companiile private din US.
    China ar putea, daca ar reusi sa fure destula tehnologie de la Rusi sau din US, dar altfel nu.
    Singura putere capabila sa iasa pe locul secund e Europa, dar nu cata vreme vrea sa cheltuiasca un trilion de euro pe basme in loc sa-i bage in dezvoltarea industriei aerospatiale. China are banii, vrea, dar nu stie, Europa stie, are banii, dar nu vrea.
    Uite ca Trump nu-i Obama: a vrut si a putut.
    Doar sa va imaginati cate locuri de munca, cate discipline de invatamant si cate ramuri industriale se vor dezvolta cand o sa-si ia avant afacerea asta.
    O sa vedem ce se mai intampla, doar si US sub Obama a semnat Acordul de la Perish si vad ca a ajuns in spatiu sub Trump. Poate Europa o sa invete si ea care-i diferenta dintre demagogie si bun-simt.

    • Nu înțeleg! trebuie să fii diliu rău să crezi că-i vorba de Obama sau de bani

    • Adevarul e ca va mai dura mult pana cand Rusia va reusi sa puna pe butuci programul spatial 10 ani, ca Licuriciul Nespalat Covidit.

    • @broscoi
      Nu stiu ce intelegi tu despre lume sau cum crezi ca functioneaza, dar ce-ai vazut ieri si azi la TV a costat multe miliarde de US$. Obama a trimis in somaj multe mii de angajati NASA pentru ca prioritatile lui au fost altele. Nu le discut, dar e o diferenta uriasa intre finantarea NASA in vremea prietenului tau si administratia Trump. Pune mana si citeste

  6. La ce economie au rusii….. O sa trimita oamenii in spatiu cu prastia

  7. Ok, am inteles. Rusia face si drege. Dar cu ce bani? Cu ce economie? Aia bazata pe vanzarea de resurse nepreluceate? Cu 5$ pe barilul de petrol? Hahahaha

  8. Cam rușii și americanii explorează planetele, restul privesc și chibitesc.

    • Nu stiu ce-au explorat rusii, poate ne aduci aminte. Ultima planeta pe care au pus piciorul a fost Crimeea, dupa ce au explorat tot estul Europei. Daca se pune, ai dreptate.

    • Deocamdata de vede ca atat rusii cat si chinezii exploreaza Twitter la maxim.
      Twitter companie americană. Nu ? Si tot de acolo vine si fcb si internetul. Si masinile. Chiar curentul electric. De unde si masina electrica.
      Din Rusia ce vine ? Frig, 50 de ani de dictatura, si stiri false despre cum termometrul este dușmanul omului.
      Iar din China, tot ce e ieftin si inventat de altii.
      Hai ca la tine se vede ce ai ales.

  9. America e mai tare…
    Ba nu Rusia e mai tare….
    Ba nu America e mai tare…
    Ba nu ……

    • La capitolul cosmos, discutia e inutila. Clasamentul e 1. SUA, 2. Romania, 99. Rusia. Nu se pune kaghebistul cu Sparangelland, si cu atat mai putin cu fratele eliberator.

  10. Ba ,ei n au pantofi in picioare zi vor sa ajunga pe luna!

  11. Pe voi nu va duce capul dincolo de ruși vs.americani?

    Poate vreunul din voi să-mi explice:
    – cum supraviețuiesc aia in spatiu, luând în considerare că acea capsula are 9mc, iar unui adult îi sunt necesari 20mc de aer per zi, din care cca 600 l oxigen pur?

    – cum se face practic electroliza apei din care pretinde ISS că obține oxigenul? De unde aduce, pe sonda, apa RECIRCULABILA din procesul de electroliza? Cu ce energie primară funcționează presupusul generator care produce curentul continuu necesar presupusei electrolize a apei?

    – ce face ISS cu hidrogenul rezultat din presupusa electroliza a apei, având în vedere că H este puternic inflamabil?

    D-aia ii iau rușii la mișto pe americani pentru că presupusa lansare in spatiu este o alta producție cinematografica proasta a NASA (se vede și în imaginile lor, dar trebuie sa știi un pic de fizica).

    NU a ieșit nimeni niciodată în spațiu. Studiați legile fizicii, geografia și astronomia. Gândiți cu capul vostru că vă umpleți de penibil in comentarii.

    • Mah, am priceput ca trebuie sa studiem gastronomia, dar geografia la ce serveste in contextul afectiunii tale?

  12. bai vali…..nebunule…..ma doare burta ….dar nu am vazut capsula ptr. andocare….si nici parasuta in spate……Icar…….