G4Media.ro

Rusia cere NATO și UE să nu alimenteze tensiunile prin blocada asupra…

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK

Rusia cere NATO și UE să nu alimenteze tensiunile prin blocada asupra enclavei Kaliningrad, după ce Statele Unite au evocat articolul 5 al Alianței

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad, în timp ce Comisia Europeană a apreciat că nu este vorba despre o blocadă, ci despre inspecţii ”specifice” şi ”proporţionale” efectuate de Lituania, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene adoptate împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE în faţa acestor retorici periculoase cu privire la conflict”, a declarat diplomatul rus, răspunzând unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a asigurat că dacă va fi nevoie NATO ar putea pune în aplicare în Lituania articolul 5 din tratatul Alianţei.

”Un atac împotriva unui membru (al NATO) ar constitui un atac împotriva tuturor”, aşa cum este menţionat în respectivul articol, a amintit reprezentantul diplomaţiei americane.

”Din nefericire, în Occident există forţe cu multă influenţă şi cu acces la putere care fac tot posibilul pentru a continua să alimenteze tensiunile cu Rusia. Este un lucru alarmant”, a remarcat vice-ministrul rus de externe.

”Noi ne asumăm toate circumstanţele cu un grad extrem de responsabilitate”, a mai spus Riabkov, insistând că prioritatea Rusiei este de a ”evita un conflict direct între puterile nucleare”.

”Ne garantăm interesele noastre, vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare”, a menţionat el, după ce purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova declarase că răspunsul Moscovei faţă de restricţiile impuse de Lituania tranzitului către Kaliningrad ”nu va avea caracter diplomatic, ci practic”.

În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii ”nu sunt o blocadă” asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii ”specifice” şi ”proporţionale”.

”Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (…) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer.

Aceasta ”nu este o blocadă”, întrucât ”furnizarea de produse esenţiale către Kaliningrad continuă fără obstacole”, Lituania efectuând controale doar ”asupra exporturilor ruse specifice”, precum produsele din oţel sau materialele de construcţie, a mai motivat reprezentantul Comisiei Europene.

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Unii vor să moară în război, în chinuri, nu vor să moară de bătrânețe acasă.
    Rusia este prea puternică, NATO este mai puternică și se poate finaliza cu o distrugere a Terrei, parțial sau total.
    Nu e de glumit. Să nu lăsăm nebunii la putere.

    • Ba să ne pupe-nc ur rusia! :)))))

    • Ai dreptate parțial, dar a sta cu mâinile în sân când un nebun ataca și amenință pe toată lumea este o nebunie mai mare. Daca ar fi gândit Anglia, Franța probabil acum vorbeam germană asta daca mai existam. Din păcate Rusia nu știe decât de forță.

  2. bai dar chiar sunt niste salbatici rusii astia. Daca nu stai capra cand vor ei, e nasol si tb sa ai grija.
    Astia efectiv merita disparuti de pe fata pamantului.

    • rusii nu, majoritatea rusilor din functiile de conducere, desigur

    • Daca majoritatea rusilor nu ar fi niste lasi si niste oameni lipsiti de coloana ar iesi frumos toti sa spuna ca nu le e indiferent ca sefu lor suprem omoara ucrainienii veri lor primari….
      Dar rusii au frica in oase si indiferenta specifica animalelor domesticite….ceva specific tarilor care nu prea au fost reforme de fond gen religioase care sa insufle individualismul si responsabilitatea gen prin tarile anglo-saxone.

  3. Un popor slab, condus dintotdeauna de o mana de oameni, mereu discreționar, ar trebui închise complet granițele cu Rusia. Doar atunci când rusii vor putea vizita doar Belarus, China și Coreea de Nord, doar atunci se vor ridica cu adevărat și își vor cere drepturile și vor contesta războiul. Ce nu ii atinge direct nu ii interesează. E în mentalitatea lor normal sa provoace distrugere și haos în tarile vecine, asa au făcut dintotdeauna, asa vor face mereu.
    Pana atunci nu vor face nimic, cum nu au făcut niciodată. Nu ii atinge ca pierd masiv tineri soldați în război, cât timp au ce bea/manca și se pot plimba liber prin Europa. Sancționați sunt putini.

    • Mare dreptate ai.Si eu am gandit la fel inca de la inceputul „operatiunii”.Si nu inteleg de ce nu face nimeni treaba asta.Intr-o luna de zile rusii ar fi in strada.

  4. Singura tara care ameninta constant cu razboiul nuclear este Rusia. Nicio alta tara nu face asa ceva, nici macar Coreea de Nord.

  5. Mai bine s-ar interna la nebuni, cu niste pastile corecte și-ar retrage trupele de ocupație din teritoriile Ucrainei și apoi ar fi pace și bine în lume. Până atunci rusnacii să ne pupe la coccis.

  6. Rusia este cotropită de oligarhii de la Kremlin care, plictisiți de atâta putere, vor să „rusifice” o întreagă planetă.
    În mințile lor bolnave cred că orice este posibil.