G4Media.ro

Rusia a câștigat de la invazia în Ucraina peste 650 de miliarde…

Sursa foto: Unsplash / Ben Wicks

Rusia a câștigat de la invazia în Ucraina peste 650 de miliarde de dolari din vânzarea de combustibili fosili, în ciuda sancțiunilor occidentale / Kremlinul s-a folosit de o „flotă fantomă” de petroliere – raport

Rusia a câștigat 653 de miliarde de dolari din vânzarea de combustibili fosili, de la invazia pe scară largă a Ucrainei de acum doi ani, potrivit unui nou raport publicat astăzi, în ciuda sancțiunilor occidentale, relatează The Guardian.

Kremlinul s-a folosit de lacune și de o „flotă fantomă” de petroliere pentru a ocoli embargoul petrolier impus de SUA, UE și țările G7, se arată în raport. În mod obișnuit, țițeiul este transportat în mod legal către țări precum India și China. Este apoi rafinat și vândut la nivel internațional, relatează Reuters.

Raportul realizat de B4Ukraine – o coaliție de peste 80 de grupuri ale societății civile – solicită guvernelor occidentale ca în 2024 să închidă lacunele și să întărească sancțiunile. Vrea ca acestea să „dezfinanțeze” războiul Rusiei.

În contextul în care orașele ucrainene sunt atacate, raportul afirmă că armele rusești recuperate de pe câmpul de luptă au fost fabricate cu componente străine. În 95% din cazuri, piesele critice proveneau din țările coaliției care ajută Ucraina, în special din SUA. Acestea au ajuns la Moscova prin intermediul unor vânzători terți, precum Hong Kong, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Aproximativ 358 de companii multinaționale au ieșit de pe piața rusă în urma invaziei din 2022 a lui Vladimir Putin. Dar 2.138 de corporații continuă să opereze în Rusia. Acestea au plătit taxe în valoare de 40 de miliarde de dolari – bani folosiți de stat pentru a-și finanța economia de război, se arată în raport.

„Fluxul veniturilor Rusiei din combustibilii fosili, combinat cu impozitele corporative plătite de companiile străine și cu furnizarea de tehnologie militară occidentală explică capacitatea Rusiei de a continua să poarte războaie și să se militarizeze în continuare.

Închiderea lacunelor existente în materie de sancțiuni și emiterea de îndrumări cu privire la riscurile de a rămâne în Rusia pentru întreprinderile nesancționate sunt de o importanță capitală pentru dezfinanțarea mașinăriei de război a Rusiei. Acțiunile ulterioare ale Occidentului sunt cheia pentru a paraliza capacitatea Rusiei de a purta războaie în 2024 și după aceea”, a afirmat Natliia Popovych, co-fondator al B4Ukraine.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...