G4Media.ro

Românii aruncă 2,5 milioane de tone de hrană în fiecare an. Un…

sursa foto: Pixabay.com

Românii aruncă 2,5 milioane de tone de hrană în fiecare an. Un sfert din cantitate sunt fructe, legume și mâncare gătită, anunță secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Aurel Simion

Aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România, cea mai mare pondere fiind de mâncare gătită, fructe şi legume, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Deşi există un grad de incertitudine în ceea ce priveşte datele referitoare la risipa alimentară în Uniunea Europeană, cantitatea de alimente produsă ce este irosită pare să fie inferioară estimărilor de la nivel mondial. Proiectul de cercetare finanţat de Uniunea Europeană estimează că aproximativ 20% din alimentele produse în Uniune sunt irosite. Conform studiilor existente, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mâncare, adică peste 350 de grame de mâncare, ceea ce înseamnă aproximativ 129 kg/cap de locuitor. Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne. Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban, în timp ce în comunităţile rurale se folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodării. În mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi. Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel puţin două feluri: costuri economice şi costuri de mediu. Donarea de alimente ar trebui încurajată şi va rămâne permanent un factor esenţial de reducere a risipei alimentare”, a afirmat Drăgan.

Oficialul MADR a menţionat că instituţia pe care o reprezintă finanţează, în prezent, cinci proiecte ce vizează reducerea atât a risipei alimentare, cât şi gazelor cu efect de seră.

„Este bine cunoscut faptul că schimbările climatice şi sociale reprezintă provocări actuale şi stringente la nivel global şi european care impun identificarea şi aplicarea unor soluţii urgente şi adecvate. Ministerul Agriculturii gestionează Legea 2017/2016 privind reducerea risipei alimentare şi vine cu politici de rotire a culturilor în aşa fel încât să promovăm plante care înmagazinează gazele cu efect de seră. Ministerul finanţează cinci proiecte care au ca temă reducerea risipei alimentare şi reducerea gazelor cu efect de seră, promovează strategia pentru o economie circulară în aşa fel încât să folosim tot ceea ce producem şi cu un consum de energie al planetei mult mai mic (…)”, a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii.

În România, prin Legea nr. 47/2016, data de 16 octombrie a fost declarată Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare.

Un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care evaluează percepţia populaţiei privind risipa alimentară în România, produsele de panificaţie şi mâncărurile pregătite acasă sunt cele care au cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor, deşi tendinţa de risipire s-a diminuat semnificativ în ultimii ani (2020 faţă de 2016) cu 63,8%, respectiv cu 61,11%.

Conform cercetării, până la 50% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din oraşe. „Cheltuim pe hrană 40% din venituri, iar 33% – 50% din aceasta ajunge direct în coşul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă, în jur de o jumătate de kilogram”, arată studiul citat.

Cu toate acestea, nivelul mediu al risipei în rândul consumatorului urban din România a scăzut la 6,5% în 2020, de la 10,43% în 2016, iar pentru 2030 estimările arată că se va atinge obiectivul de reducere cu 50% a risipei alimentare.

Retailerul de mobilă Ikea a organizat, luni, evenimentul cu tema „One Home, One Planet 2021”, în care s-au aflat la aceeaşi masă lideri din mediul ONG, de business, academic, administraţie publică şi reprezentanţi ai companiei suedeze.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Institutiile de Asistenta Sociala Nu Gandesc, ele Muncesc.
  Conceptul de „Banca de Mancare” se putea implementa la nivel de sectoare, judete, municipii, astfel ca prin deduceri fiscale toti cei care doneaza mancarea in anume conditii la depozite cu clima controlata isi reduceau costurile cu hrana la multe insitutii de Asistenta Sociala. Undei Turcana, vai de Picioare !

  • „un domn” merită Premiul Nobel. Pe plan local. Nu e mișto, nu caterincă, este o realitate – de care nimănui nu-i pasă. Sunt oameni care EFECTIV S-AR BUCURA să consume această hrană, expirată.
   Ghiveciul și tocana de legume – expirate, din Alimentara, n-au omorât pe nimeni, niciodată.

  • @Dorel

   poate este un activist USR sa scrie la Oana Toiu, sa ii prezinte pe feisbuc acest link.

 2. Ar fi util de știut cât din cantitatea aceasta o aruncă oamenii și cât se aruncă pe lanțul de distribuție, în special supermarketuri. Căci cele din urmă umplu containere întregi cu produse nevândute, dar la care țin la preț până în ultima clipă. La fel și bișnițarii din piețe.