România va găzdui o conferință UNESCO dedicată Zilei Internaționale a Libertății Presei, deși statul român e criticat pentru că permite partidelor să plătească netransparent unei părți a presei zeci de milioane de euro anual
Guvernul Ciolacu a anunțat luni că România va găzdui la București, în perioada 5-7 mai 2025, cea de-a 32-a ediție a Conferinței UNESCO dedicate Zilei Internaționale a Libertății Presei, ceremonia de decernare a premiului Guillermo Cano.
Premierul este dedicat memoriei jurnalistului columbian Guillermo Cano Isaza, editor al ziarului El Espectador. El fost asasinat în fața sediului ziarului său de doi asasini care aveau legături cu traficanții de droguri columbieni.
Premiul Guillermo Cano a fost înființat de UNESCO pentru a celebra devotamentul ziariștilor care înfruntă amenințări cu moartea, regimuri politice opresive sau medii sociale dominate de extremism și mafie.
România va găzduit ceremoniile UNESCO deși autoritățile permit nestingherite partidelor politice să cheltuiască zeci de milioane de euro anual pentru a cumpăra bunăvoința unei părți a presei. Contractele sunt netransparente și publicul nu știe ce conținut editorial cumpără partidele în schimbul banilor veniți de la bugetul de stat.
G4Media nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. De asemenea, G4Media nu acceptă bani de la partidele politice în afara campaniilor electorale.
Practica a fost criticată de Comisia Europeană și alți parteneri instituționali ai României, dar și de membri ai societății civile din România și din UE.
De exemplu, Uniunea pentru Libertăți Civile în Europa (Liberties), un influent think-tank european fondat în Germania, a denunțat în raportul său anual din 2023 privind statul de drept practica partidelor politice aflate la putere în România care mituiesc presa cu bani publici pentru a cumpăra tăcerea.
În iulie 2022, co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), o instituție care reunește majoritatea statelor europene, cunoscută mai ales pentru că supervizează activitatea CEDO, au criticat într-un comunicat de presă practica din România prin care partidele plătesc tăcerea presei cu fonduri din bugetul de stat.
De asemenea, tot în iulie 2022, Comisia Europeană constata într-un raport privind respectarea statului de drept în UE că presa din România e în cea mai mare categorie de risc privind libertatea de exprimare.
În septembrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cerea într-un raport de desecretizarea contractelor uriașe ale partidelor cu presa.
Totodată, la 21 martie 2023, Departamentul de Stat al SUA a publicat un raport privind dreptului omului în care a acordat un spațiu important subiectului privind banii plătiți presei de PSD și PNL în condiții netransparente, dar și cazurilor de ziariști hărțuiți sau amenințați.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu