G4Media.ro

România TV a primit doar somații publice de la CNA pentru modul…

sursa foto: Captură video

România TV a primit doar somații publice de la CNA pentru modul în care a abordat moartea jurnalistei Iulia Marin în emisiuni de știri și dezbateri, deși în aprilie postul tv a fost amendat din același motiv cu 100.000 de lei

CNA – Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, marți 5 iulie, rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite și a decis să aplice postului România TV două somații publice.

Astfel, o somație publică a fost dată pentru modul în care radiodifuzorul a abordat subiectul referitor la moartea jurnalistei Iulia Marin în emisiuni de știri și dezbateri din 21, 22, 24, 25 și 26.04.2023.

Printre titlurile afișate și monitorizate de CNA s-au aflat: „Imediat: Cum a ignorat propagandistul-șef deciziile medicale”; „Cum a fost abuzată emoțional la serviciu tânăra moartă”; „Imediat: Gafele cumplite care i-au agravat situația Iuliei”; „De ce angajatorul a exploatat greaua suferință a jurnalistei?”.

Membrii Consiliului au constatat că România TV a încălcat prevederile art. 66 și 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Potrivit articolului 66, „în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

Iar articolul 67, prevede că „în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”.

A doua somație publică a fost dată pentru ediții ale emisiunilor „Știrile România Tv” și „România în 60 de minute” din 23.04.2023, la difuzarea cărora nu au fost respectate dispozițiile art. 40 alin. (1) și (2) din Codul audiovizualului. Printre titlurile afișate pe ecran s-au regăsit: „Terapeuta „sculă pe basculă” și tratamentul „prin burta balenei”; „Cum laudă doamna „expert” decizia Iuliei de a se sinucide”; „Drama ziaristei care s-a sinucis: ce i-au făcut șeful și terapeuta”.

Articolele invocate de CNA prevăd că „în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale,acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”].

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat la finele lunii aprilie postul România TV cu 100.000 de lei pentru cele două emisiuni în care s-a discutat subiectul despre moartea ziaristei Iuliei Marin, transmite Pagina de Media. Propunerea de amendă a fost formulată de Monica Gubernat.

CNA a analizat atunci edițiile din 19 și 20.04.2023 ale emisiunii „Punctul Culminant”.

A mai existat atunci o propunere, de la Mircea Toma, de întrerupere a programului România TV pentru zece minute, dar la vot a trecut amenda, potrivit Pagina de Media.

Context. România TV, televiziunea fondată de fugarul Sebastian Ghiță, a încasat zeci de amenzi de la CNA pentru derapaje. În februarie, RTV i-a dat platformă timp de peste o oră Marinei Tauber, vicepreședintele partidului pro-rus al mogului fugar Ilan Șor. Tauber a fost invitată în emisiunea lui Victor Ciutacu în ziua în care ea a organizat un nou protest împotriva conducerii pro-occidentale a Republicii Moldova, protest la care mai mulți participanți au vrut să pătrundă în clădirile guvernamentale.

Sebastian Ghiță, fondatorul RTV, a fugit în Serbia cu o zi înainte de a fi inculpat într-un dosar DNA. Autoritățile judiciare din Serbia au refuzat extrădarea lui Ghiță în România. Într-o înregistrare difuzată de RTV după fuga sa, el a prezentat două nume despre care susținea că sunt agenți CIA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Atunci a fost un scurt circuit. Au promis ca nu se mai intampla.