G4Media.ro

România și protestele de azi. Cum a evoluat democrația falsificată

România și protestele de azi. Cum a evoluat democrația falsificată

Lumea întreagă stă, în aceste zile, sub zodia protestului. Din Statele Unite pânâ în Japonia, în Marea Britanie, Franța sau Germania, oamenii ies pe străzi pentru a-și exprima furia față de uciderea afro-americanului George Floyd, pentru a condamna rasismul, inechitățile sociale, solidaritatea față de mișcarea Black Lives Matter etc.

Nu doar în Statele Unite, ci și în Europa, la Berlin, Bonn, Paris sau Londra, oamenii atacă simbolurile epocii coloniale, statui reprezentând diverși negustori, regi sau politicieni asociați cu exploatarea sălbatică, pentru a marca apăsat dorința de a o rupe cu un trecut considerat rușinos, vinovat de atrocități și crime, de pe urma cărora lumea occidentală, totuși, a prosperat. Numai că totul se răzbună în istorie, oricât de târziu.

Anarhiști, radicali de stânga, tineri, marii perdanți bulversați de epidemia de coronavirus, oameni de bună credință sau agitatori plătiți, cu toții compun în aceste zile peisajul pestriț, dar atât de viu în orice democrație: prostestul viguros, spiritul de revoltă care transformă, în cele din urmă, orice societate liberă.

Acolo unde manifestațiile degenerează, unde au joc distrugeri, jafuri și confruntări violente, forțele de ordine intervin. Au datoria să o facă, este însăși menirea lor. Însă manifestațiile pașnice sunt tratate de regulă cu respectul cuvenit în orice țară democratică în care oamenii ies pe străzi pentru a-și exprima o stare de nemulțumire, frustrare sau de revoltă. Oficiali de la Washington, primari ai marilor orașe din US, armata americană, șefi de stat și de guverne din UE s-au solidarizat cu spritul protestelor din aceste zile care a contaminat lumea occidentală.

Statele Unite se confruntă cu cea mai delicată perioadă din istoria ei recentă. Este pus în discuție cel mai valoros bun de export al acestei țări: modelul democrației imperfecte, dar puternice, vibrante, capabilă în cele din urmă să echilibreze derapajele inerente în raportul dintre cetățeni și stat. America, marea Americă, arată azi mai slăbită decât oricând.

Instituția protestului reprezintă, în cele din urmă, un bun indicator al stării democrației dintr-o țară. Când protestele pașnice, subliniez, protestele pașnice nu manifestările anarhiste, sunt reprimate în forță, democrația din țara respectivă se află în grav pericol. Se aprind toate becurile roșii, sună toate sirenele și alarmele care anunță riscul căderii în autoritarism sau chiar mai rău, dictatură.

Când vocea poporului este sugrumată brutal, democrația se stinge încet sub lovituri de ciomag. Așa s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani în România, în timpul mineriadei din 13 – 15 iunie. Un protest pașnic întins pe mai multe luni, cunoscut sub numele de fenomenul Piața Universității, a fost înăbușit cu bâtele minerilor, chemați de Ion Iliescu să facă ordine în Capitală. Protestul pașnic era văzut ca un act de dezordine.

Ca orice cripto-comunist, Iliescu avea oroare de instituții democratice, mai ales de proteste. Ele reprezentau o amenințare pentru stabilitatea regimului nou instalat prin confiscarea Revoluției din 89. Ultimul protest reprimat în forță, după modelul mineriadei din anii 90, a fost manifestația pașincă pro-justiție din 10 august 2018.

Altă instituție care indică gradul de sănătate al unei democrații este, fără îndoială, justiția. Or, procesul mineriadei din 1990, soldate cu 4 morți și peste 1300 de răniți, se judecă și azi, de la început. Un proces care, după 30 de ani, se află tot în stadiul de judecată spune totul despre funcționarea justiției dintr-o țară.

Poate că dosarul cu violențele jandarmeriei, manevrată politic de regimul Dragnea împotriva manifestanților din 10 august, va avea o soartă mai bună și nu vor trece alți 30 de ani până când vom afla cine a comandat violențele de acum doi ani împotriva unui protest pașnic. Deocamdată, cazul se află tot în stadiul de anchetă, la DIICOT. Șefii jandarmeriei sunt tot la stadiul de urmăriți penal, încă nu avem niciun inculpat în dosar.

Vestea bună, totuși, este că instituția protestului s-a dezvoltat și a evoluat în România în ultimii 10 ani. Cam din 2012 încoace, de la protestele anti-Roșia Montană, spiritul civic a crescut odată cu noua generație. Oamenii au ieșit pe străzi pentru a salva mediul, pădurile, DNA-ul, au ieșit pentru justiție sau pentru diferite cauze locale. Apogeul mișcărilor de stradă genuine a fost atins în ianuarie 2017, împotriva celebrei odonanțe 13 care l-ar fi scăpat pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea, de închisoare.

Altfel spus, democrația românească de azi arată radical diferit de democrația falsificată, mimată de la începutul anilor 90 sau chiar de la începutul anilor 2000, când starea generală din țară era de ”liniște”, nu de protest. O liniște obținută, însă, după cum am văzut, cu forța, prin manipulare sau amenințare, control mediatic și alte metode de sorginte securistă.

Un alt semn de însănătoșire democratică l-am văzut în urmă cu câteva zile, când falsul protest anti-COVID patronat de Viorel Cataramă n-a reușit să adune decât o mână de pensionari bine îmbrăcați în fața Guvernului, care și-au montat rapid măștile pe figură după ce au părăsit în pluton organizat Piața Victoriei.

Este cumva simbolic că la 30 de ani de la mineriadă, unul ca Viorel Cataramă, în cazul căruia CNSAS a stabilit anul trecut că a fost o sursă a fostei Securități, nu mai are audiență și capacitate de a bulversa societatea românească așa cum s-a întâmplat în urmă cu trei decenii. Vremea lor, generația celor care aplaudă sau protesteză la comandă, a trecut. Generația fără idealuri, obișnuită să lupte doar pentru propria supraviețuire, e pe ducă, deși a lăsat destui discipoli în urma ei.

Totuși, masa critică în societate nu mai este  formată din ei, foștii. Următoarele bătălii politice vor avea ca miză preluarea puterii de către generația protestului pur, autentic. Cei care cred cu adevărat în ceva n-au ajuns, încă, la decizie sau sunt foarte slab reprezentați la putere. Ruperea totală de trecut, în cazul României, se va face când politicienii ”true belivers”, de stânga sau de dreapta, care luptă pentru o cauză, alta decât cea personală, și pentru binele comun, vor câștiga voturi și vor influența decizia.

Contestatarii autentici n-au ajuns încă la putere. Câtă vreme joacă pe tușa politicii, sistemul se perpetuează, cu mici ajustări, dar modul de exercitare a puterii nu se schimbă. Până atunci, vom rămâne o semi-democrație, categoric mai evoluată decât acum 30 de ani, dar tot falsificată, în care protestul este văzut mai degrabă ca o amenințare la adresa perpetuării sistemului, nu ca un drept esențial, ca un semn de normalitate și, în cele din urmă, ca esența democrației.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. votati in continuare cu psd si pnl si satelitii lor, de ce sa avem schimbare cand putem avea aceiasi oameni la putere?

    • Are si Romania jurnalisti cu orizonturi si mentalitati cu adevarat europene,domnul Tapalaga este unul,e nevoie de mult mai mult ptr a echilibra balanta mass mediei romanesti …. unde principalii formatori de opinie sunt trusturile lu Felix (Secu,turnator,Crescent,Imbogatit pe banii statului/oligarh) si a lu Ghitza (securist pe stil nou,asesoft/contracte preferentiale cu majoritatea instituiilor,’refugiat’ la sarbi,cei mai tovarasii din Europa ai rusilor). Cu asemenea „trusturi de presa” nici nu i de mirare ca p$dul non european si mafiot,indiferent ca i Dragnea ori Dancila,nu scade niciodata sub 20% de la Ilici incoace. Totusi sunt si romani cum trebuie,luptatori si cu atitudine,neindoiti nici de linsajele mediatice,nici de presiunile gruparilor mafiote si retrograde,mai sus mentionate. Cel mai bun pasaj al unui editorial politic din presa ultimilor ani:”Ca orice cripto-comunist, Iliescu avea oroare de instituții democratice, mai ales de proteste. Ele reprezentau o amenințare pentru stabilitatea regimului nou instalat prin confiscarea Revoluției din 89. Ultimul protest reprimat în forță, după modelul mineriadei din anii 90, a fost manifestația pașincă pro-justiție din 10 august 2018.” BRAVO

    • cei mai tovarasi

  2. Esența este în ultimul aliniat. Din păcate.

  3. Activişti, la treabă! Spre gloria socialismului! Paradisul e inevitabil. Iar. Bis Paradis!

    https://adevarul.ro/international/in-lume/bis-paradis-1_5ee6fcca5163ec4271df1c63/index.html

  4. La 30 de ani de la mineriadele lui Iliescu, am rămas niște fricoși individualiști, egoiști, invidioși, bârfitori, alergători de cursă lungă după sinecure, înșurubați în liniștea ocrotitoare a propriei suficiențe și eficiențe.
    E o rețea de șmecherie, corupție și idioțenie în fiecare petec de pământ populat, de la grădiniță la Academie.
    Unde să mai emigrezi, cu atâtea virusuri și proteste?!

    • Pamantul asta numit Romania pe care traim este blestemat.

    • „E o rețea de șmecherie, corupție și idioțenie în fiecare petec de pământ populat, de la grădiniță la Academie.”
      E cea mai interesanta propozitie pe care am citit-o in ultimii 5 ani.

    • Suntem noi insine.Chiar daca nu am fi fost manipulati,ghidati si orientati gresit ,in mod intentionat si interesat,am fi fost sortiti esecului,oricum.Este firescul generat de dorinta de imbogatire materiala prin orice mijloace.
      Paradoxal,insasi democratia este cea care ne-a condus in acest stadiu.Libertatea de a avea aspiratii si dorinta de a ni le atinge .
      Trebuie sa ai indivizi de calitate,pentru a avea o societate asisderea.
      Negam,in mod deliberat,un lucru evident specific poporului nostru : Rautatea si prostia nu sunt minoritare.

  5. Trăiască socialismul 2.0, trăiască progresimul, trăiască noua revoluție culturală, trăiască anarhia!

  6. Foarte idealist finalul. Pare o gluma. Sa vina la putere cei care nu sunt interesati de propriile interese. E de râs. In democratie nu se poate asta. Numai comunismul credea in asta si am vazut cum a fost. Democratia este imperfecta si asa va ramane. La orizont se arata insa ceva mai urat decat toate imperfectiunile democratiei. Un fel de neomarxism, o combinatie de comunism si capitalism, o struto-camila strunita ideologic, in care omului ii este frica sa vorbeasca ca sa nu deranjeze si in care munca ordonata va functiona perfect. Foarte aproape de ce face China acum. Ori, nu asta cred ca isi doresc romanii care au trecut prin comunismul blestemat. Asta isi doresc americanii, englezii si cei care nu au cunoscut cea mai frumoasa oranduire de pe pământ, cea care a format omul nou până la rupt de foame, comunismul.

  7. Democratia lipseste cu desavarsire din Romania. Nu cred ca oamenii vor o Romanie desenata de politicienii si stapanii lor pe drumul pe care este ea astazi, unde foarte multi oameni nu isi gases viitorul.
    O Romanie globalista, neoliberala, cu legi economice/de comert extremiste pe care majoritatea le ecolesc cu adevarat dar le propaga in mesaje, care cedeaza oamenii cei mai creativi si muncitori, care isi exporta fetele si infractorii in trebuie care nu au treaba cu legea si morala. Nu cred ca oamenii vor o tara piata de desfacere care face viata foarte grea antreprenorilor romani.

    Nu avem nici un partid de dreapta; cine reprezinte cu adevarat interesele Romaniei, cine incurajeze afaceri romanesti, care genereaza plus valoare mare, care ofera salarii adevarate, care sa exporte si sa concureze nu pe nemti dar barem statele resetate in 90. Se incurajeaza multinationalele unde se formeaza noul proletariat. La un moment dat vor izbucni frustrarile lui si va fi folosit pentru a propaga agenda transnationala.

  8. În concluzie, oameni sinceri patrioți cu dragoste de țară precum George Simion și AUR vor conduce România în viitorul apropiat?

  9. Din punctul lui de vedere, si Iliescu credea ca avea dreptate, asa cum credea ca avea dreptate si Hitler, si Stalin, din punctele lor de vedere, si Gingis Han si Atilla, si Pol Pot, tot asa cum au crezut in dreptatea lor, din punctele lor de vedere, Solon, Platon, Aristotel, Alexandru, Galilei, Magelan, Tocqueville si Mill, Lincoln si creatorii Europei Unite. Timpul alege cine rămâne cu dreptatea, cu cine a văzut mai departe.

  10. Am inteles. Cata vreme vorbim de minerii ucisi la Costesti / Stoenesti, de taranii fezandati la Pungesti, sau chiar de galeristii batuti de Boc/Basescu in ianuarie 2012, e ok sa si-o fure, pe principiul „o fi umblat si curva aia cu fusta scurta”. Ca sa nu ne mai incarcam capusoarele cititorului, facem o deontologeala ca in articolul de mai sus – nici nu mai mentionam mortii din demonstratii pro-stanga.

    Mult mai important e marele 10 august unde Burduja, Patrascu, si celelalte mii de alti patrioti au murit pentru binele poporului. Sau cel putin pentru inlocuitrea la guvernare a partidului care castigase alegerile, cu cel care pierduse la scor alegerile.

    Cum spunea si Lenin, „cine? cui?” e unealta esentiala a analistului. Cine protesteaza? Cine inabusa? Astea sunt intrebari esentiale cand vrem sa aflam daca e un protest bun sau rau.

    GdS, 4 dec 20003: „Singurul miner care nu s-a intors nici macar mort de unde a venit este Constantin Harag, care avea 49 de ani. De loc din comuna Malini, judetul Suceava, Constantin a ramas pentru todeauna la Stoenesti. A fost omorit in bataie. S-a tirit in curtea vaduvei Iulica Badea si, plin de singe, s-a rezemat de pragul casei.

    „Am auzit cum horcaia, dar nu am iesit afara, ca ne zisese unul sa intram in casa si sa stingem luminile. Nu stiu de unde a venit, dar trebuie sa se fi temut tare rau daca, atit de ranit de tisnea singele din el, s-a tirit pe prag, pe urma a sarit poarta si l-au gasit dimineata mort pe scaunul de la poarta. Am spalat singele cu furtunul. Am auzit ca l-au gasit si l-au dus la morga. E ingropat in cimitirul satului, ca n-a venit nimeni dupa el, ca era sarac“, spune femeia, cutremurindu-se la amintirea acelei nopti.

    Provenit dintr-o familie cu sapte copii, din judetul Suceava, Harag plecase in Valea Jiului sa-si cistige piinea. Dupa ce a murit in bataie, oficialitatile au aflat ca era disponibilizat de mult. Nimeni nu a putut sa afle de ce se ducea el la Bucuresti. Plecat de sarac de acasa, ajuns sarac in Vale, Harag a fost inmormintat in cimitirul de la Stoenesti de primaria comunala ca toti saracii, fara capatii.

    Liga minerilor, care a organizat o perioada parastasele crestinesti, l-a uitat, negasind banii necesari macar pentru o cruce de piatra.”

    Nu uitati sa ascundeti monumentele grevelor sau revoltelor taranesti la care liberalii faceauu ordine cu tunul, sau sa le inlocuiti cu monumente pentru aviatorul american eliberator. Romania a fost dintotdeauna penelista.

    • Mi-ai stors o lacrima!

    • Super tare comentariul ,felicitari.

    • @Soros:
      Ne-ai citit din Alexandru Sahia ?

      PS. Diseara zi-ne si din Zaharia Stancu chestia aia cu botnitele ! :(((( :)))))

      PPS. Iar la culcare sperie-i p-aia micii cu o lectura din nea’ Nelu ! :)))

    • Botnita lui Stancu e demodata, acum se pune botnita lui Orban. Tot penelista, dar cu scopuri nobile. Atunci bunica-tau culegea via burghezului roman. Azi, muma-ta, negasind de lucru in Ro, se duce sa stearga la fund burghezii austrieci.

    • Si in concluzie MUIEPSD
      Jos comunistii PSDALDE!!!

    • Minerii „ucisi la Costesti / Stoenesti” veneau la Bucuresti,condusi de Cozma …. ptr a face mai rau decat au facut in 90 (atunci fiind adusi de conducerea statului ptr a reprima opozantii). „Nici nu mai mentionam mortii din demonstratii pro-stanga” exceptand mineriada (pro pdsrista/psd) inabusita,ce alta „demonstratie pro stanga” din 90 si pana acum a fost cu morti ? Mortii de la revolutie nu au cum sa fie trecuti la pro stanga,fiind o revolutie(deturnata cu ajutorul tovarasilor lu Ion Ilici Iliescu) anti Republica Socialista Romania. Ps Pdsrul/Psdul nici cand a mimat socialismul european/occidental,nu a reusit sa nu fie cu parfum de socialism securist si oligarh cu tendite rusofile. O fi intamplatoare invecinarea sediului pdsr/psd cu ambasada Rusie ?!

    • Pe vremea mineriadei din 99,premier era Radu Vasile,cel care a realizat cea mai de succes privatizare post decembrista ever,cumpararea companiei de stat Dacia aflata in mare dificultate la acea vreme,de catre Renault.E o diferenta fata de privatizarile p$deilor,ARO,jaful secolului SNP PETROM,adica toate campurile si resursele de petrol ale Romaniei,plus rafinarii,plus statii de distributie,vanduta pe cateva sute de milioane catre statul austriac de catre patrihotii guvernarii Nastase. PUIE MSD cu toti ciracii so postacii tai.

    • Pai daca veneau „sa faca rau bucurestenilor”, sa ii omoram, nu? Poate stranutau cu covrig asupra intelectualilor, poate vorbeau de rau familia netraditionala…

      Mori, ba Constantin Harag, in sange, ca eu sunt preocupat de vietile ciorilor de la antipozi!

  11. Oare ce vrea sa spuna poetul in acest articol….compara SUA cu Romania anului 1990? Il compara pe Trump cu Iliescu, care a pus piciorul pe grumazul libertatii? Afirma ca ar fi bine sa iesim si in Romania in strada si sa luptam impotriva rasismului? Care rasism, ala inventat? Dumnezeu stie ce doreste sa transmita autorul aici.
    Citesc ca doi negri au fost gasiti spanzurati in copaci, in California si ca, se organizeaza noi proteste. Aparent este sinucidere, insa nu se stie. Poate sunt doi gay negri care s-au sinucis din dragoste. O fi Trump de vina…?

  12. Și totuși, Dosarul Mineriada nu se află în stare de judecată, este încă la procuror. Ura! :/

  13. Vazind titlul am zis „ma, ce naiba, au fost proteste si n-am auzit de ele?” Dar dupa aia m-am prins, era vorba de hipstereala vesticilor. Pfiu, ce spaima am tras!

  14. „Cei care cred cu adevarat in ceva, n-au ajuns inca la decizie sau sunt foarte slab reprezentati la putere. ”
    Ai pronuntat un mare adevar ! Un adevar cat o filosofie intreaga !

    PS. Dar de ce abia acum Dan Tapalaga ? :(((

  15. Corect! Punctul pe i!
    Democratia falsificată. La alegerile din 1990 Iliescu a zis “ vreți democrație, pluripartitism? Va dăm 50 de partide inventate pe lângă cele istorice, să nu mai înțeleagă votantul nimic” Și în același timp cele istorice au fost penetrate de cârtițe care au avut misiunea să le scindeze, să le facă de râs. Cataramă nu era aripă tânără? PNȚCD a fost atât de majoritar penetrat că a devenit aliat cu PSD!!!
    Modelul? Alegerile din 1947 studiate de Iliescu la Moscova, în manualul bolșevicului.

  16. Totusi, sa ne ducem la carte!

    democrația liberala ii are la fundament pe alde Hobbes si Locke!

    ,,scopul legii nu e de a desfiinţa sau restrânge libertatea, ci de o conserva şi extinde; căci
    în toate statele fiinţelor create, capabile să facă legi, acolo unde nu există lege, nu există nici libertate. ”.

    cu alte cuvinte, atunci cand protestezi nu trebuie sa aduci atingere intereselor altuia! si ca acest lucru sa nu se intample, trebuie sa respecti legea!

    sa inteleg ca ocuparea soselelor din anii 90 de catre sindicate si blocarea circulatiei a fost o expresie a democratiei? cu ce s-a deosebit ea de ocuparea Pietei Victoria in 10 august 2018?

    nu cumva in ambele situatii nu s-a respectat legea?

    si apoi, cum de se stia din ianuarie 2017 ca Dragnea va fi condamnat, adica cu doi ani inainte?

    de aceea spun, lectura clasicilor este esentiala…ajuta la onestitate

    • inca esti mic, nu cresti de loc . te-ai oprit la vreo 10 ani cu habarnavismul .

    • @stefan cel mic, mic de tot
      Mama natură este mult prea iubitoare și îngăduitoare dacă ți-a încredințat atributele speciei umane.

  17. *,,scopul legii nu e de a desfiinţa sau restrânge libertatea, ci de o conserva şi extinde; căci
    în toate statele fiinţelor create, capabile să facă legi, acolo unde nu există lege, nu există nici libertate. ” ( Locke, John, ,, Al doilea tratat despre cârmuire.Scrisoare despre toleranţă” , ed. Nemira 1999, p.84)

    • De Ilie Gazea ai auzit idiotule?
      Nu-ți mai tortura neuronii.
      Fă o clisma!

    • Nu știu dacă ai auzit de Ilie Gazea care a murit pentru că „a adus atingere intereselor” infractorului Dragnea pe care l-ai votat.
      Ar trebui sa ai conștiința încărcată cu această crimă.
      Este evident că nu pricepi mai nimic, dar straduieste-te macar să nu mai provoci greață.

  18. De Ilie Gazea ai auzit idiotule?
    Nu-ți mai tortura neuronii.
    Fă o clisma!

  19. *există, într-adevăr, un fel de libertate coruptă, a cărei practică este comună atât animalelor cât şi oamenilor şi care constă să faci ceea ce doreşti. Această libertate este duşmana oricărei autorităţi; suportă cu iritare orice fel de reguli; cu ea, devenim inferiori nouă înşine; este inamica adevărului şi a păcii, şi Dumnezeu a socotit că trebuie să se ridice împotriva ei. * (
    Tocqueville, Alexis de ,, Despre democraţie în America” , vol.I, ed. Humanitas, 1995,p.86)

  20. Mulțumesc, Dan Tăpălagă! E un mesaj – o recunoaștere de care este mare nevoie!