G4Media.ro

Sondaj UE: Românii au cea mai bună percepție asupra luptei anti-corupție și…

sursa foto: Pixabay

Sondaj UE: Românii au cea mai bună percepție asupra luptei anti-corupție și sunt cei mai afectați de corupție în viața cotidiană. Respondenții din Ungaria au cea mai mică rată de respingere a corupției

65% dintre europeni consideră corupția inacceptabilă, cea mai înaltă rată de respingere fiind în Polonia (88%). Cea mai mică rată de respingere a corupției este în Ungaria (38%), Letonia (39%) și Cehia (41%). În România, rata este de 49%, printre cele mai mici din UE, potrivit unui sondaj Eurobarometru comandat de Comisia Europeană.

Alte concluzii ale sondajului (poate fi descărcat de aici):

26% dintre europeni spun că sunt afectați personal de corupție în viața de zi cu zi. Procentul cel mai mare e înregistrat în România (64%), Cipru (60%) și Portugalia (59%), iar cele mai mici – în Danemarca (7%), Luxemburg (6%) și Olanda (4%).

Aproape unul din zece europeni spune că a trăit pe propria piele corupție, fiindu-i cerut un favor pentru acces la servicii. Cei mai mulți europeni în această situație sunt românii și ungurii (27%), la polul opus situându-se portughezii (0%).

Sistemul sanitar este cel mai des menționat de cetățenii europeni ca sursă a corupției (48% în România).

Corupția în lumea afacerilor este denunțată de 61% dintre europeni, care cred că aceasta este o practică răspândită. În România, 70% dintre respondenți sunt de acord cu acest lucru. Cipru, Olanda și Croația sunt campioane la acest capitol, în timp ce Danemarca, Suedia și Finlanda sunt țările în care cei mai puțini cetățeni cred că există corupție în business.

În România există cea mai bună percepție din întreaga UE asupra luptei anti-corupție, 58% dintre respondenți spunând că dosarele procurorilor descurajează această practică. O asemenea opinie mai este împărtășită doar de austrieci și polonezi. Cei mai sceptici europeni în legătură cu eficiența luptei anticorupție din propria țară sunt slovenii, letonii și bulgarii.

Sondajul Eurobarometru a fost realizat în luna decembrie 2019 de compania Kantar în toate statele membre UE. El a avut ca subiect central corupția și percepțiile cetățenilor europeni față de acest fenoment. Studiul și concluziile au fost făcute publice miercuri de Comisia Europeană.

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ce combatere a corupției când majoritatea justitiabililor din România sânt extraordinar de corupți ! O mafie și un sistem ticălos care in majoritatea cetățenilor au credibilitate aproape nulă. Rușine, cei ce trebuie să împartă dreptatea și-o acordă doar lor și buzunarelor lor.RUSINEEEEE!!!!!!!!, SE AUDE ?????.NU.

  2. Ungurii incă nu au primit răspuns de la Viktator Orban cum să răspundă la întrebările legate de corupție pentru că nu poate face din corupție un dușman al lui Matei Corvin 🙂 și al hoardei hune.

  3. 30 de ani de hotie, ipocrizie , minciuna si incompetenta . Nici-o speranta de revenire. justitia nefunctionala (si/sa) si ineficienta

  4. Romanii, ce mai scoliti in ” anticoruptie”. O adevarata industrie! Demna de Ilf si Petrrov.
    Pacat ca e pandemie, ce cursuri s-ar fi facut acum la mare! Cate hoteluri pline, cati lectori cu anticoruptia in brate, cate firme dornice sa te auditeze pe anticoruptie si pe bani multi!