G4Media.ro

România s-a menținut în 2021 în categoria celor mai dezvoltate țări din…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România s-a menținut în 2021 în categoria celor mai dezvoltate țări din lume, Bulgaria a ieșit din categorie

Bulgaria a căzut din categoria celor mai dezvoltate țări din lume în anul 2021, conform Indicelui Dezvoltării Umane al ONU, publicat joi, în timp ce România s-a menținut pe poziția din anul 2020, transmite Rador.

România a rămas pe locul 53 în clasamentul global, fiind ultima dintre statele membre UE din categoria celor mai dezvoltate țări, cu excepția Bulgariei.

Căzând patru poziții, Bulgaria a fost depășită de țări precum Serbia, Muntenegru și Georgia, fiind unicul membru UE care nu se încadrează în cea mai avansată categorie, potrivit Novinite.

Indicele a început să fie calculat în 1990 pentru a se măsura calitatea vieții și după alte criterii în afară de creșterea economică, cum ar fi speranța de viață, accesul la educație și venitul individual.

Datele raportate de ONU pentru Bulgaria sunt: speranța de viață la naștere 74,2 ani, o medie de 14,2 ani de studiu pentru un individ și un venit mediu anual de 30,027 de dolari per individ.

Pentru comparație, Elveția, care anul acesta i-a smuls Norvegiei primul loc în Indice, are o speranță de viață de 84 de ani, o perioadă medie de studii de 16,5 ani și un venit mediu anual de 66.000 de dolari.

La polul opus se situează Sudanul de Sud cu o speranță de viață de 55 de ani, o perioadă medie de studii de 5,5 ani și un venit mediu anual de 768 de dolari.

În fruntea Indicelui, după Elveția, se mai situează Norvegia (pe primul loc în 2020) și Islanda, iar alte cinci țări europene se clasează printre primele 10: Danemarca (6), Suedia (7), Irlanda (8), Germania (9) și Olanda (10). Țările cel mai slab dezvoltate din lume sunt Nigeria, Ciad și Sudanul de Sud. (Traducere: Andrei Suba)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. La ce capitol s-a menținut, la „Limbaj Colorat”?

    • Alooo, ziariștii de la Spiru Haret, nu este vorba despre categoria „celor mai dezvoltate țări din lume” ci „cu cea mai mare creștere”. Adică dacă am produs 1 leu anul trecut, iar acum producem 2 lei, statistic avem creștere de 100%. De unde ati apărut mai ziariștilor, din groapa cuțaridei???

    • Nu, gogule, de data asta au nimerit-o.

  2. Asta înseamnă bună guvernare! Dacă nu scăpam de USR eram sub Bulgaria!

    • da, si ca psd este acum la guvernare 🙂

    • @ Mihai – Cel mai probail este ironic… sper

  3. Iar ne culcam pe-o ureche ca suntem mai buni ca bulgarii conform unor statistici. Nu, nu suntem mai buni.

    • Daca ei spun că suntem înseamnă că așa e adevărul este că suntem mai buni decât ei am locuit în Bulgaria și pot spune că serviciile acolo sunt dezastru la noi e f bine

  4. Cu un salariu mediu de 660 Euro/680 USD/luna (iunie 2022), este exclus un venit anual/pers. de peste 30 mii USD in Bulgaria. PIB-PPP/persoana/an este estimat la 27 mii USD, dar acesta nu este venit.
    Spre comparatie, venitul PIB-PPP/persoana/an in Romania (salariu 830 Euro/luna) este de 36,6 mii USD. Sursa: „World Economic Outlook Database, April 2022 Edition” – IMF.org

  5. Alo, baieti de mai sus, lasati lopata din mana. Titlul articolului este tradus gresit, google translate are glume in program.

    Aveti ce votati, foame sa fie de capul vostru

    • Dar de un blow job, ce părere ai Alex?

    • Ne faci?

  6. A venit ordin pe unitate sa proslavim ,,traiul imbelsugat,,din Rep.bananieraRO.
    Asemanarile cu dictaturile din Africa si Sud America sunt evidente.
    Coruptie,plagiatura si jaf material/intellectual evidente.
    Daca bulgarii sunt asa de praf de ce mergem la ei in vacanta si nu invers?
    Stai sa treaca si iarna asta si mai discutam cine pe ce loc se situeaza.