G4Media.ro

România poate sesiza Comitetul european pentru drepturile sociale în problema taxei mai…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

România poate sesiza Comitetul european pentru drepturile sociale în problema taxei mai mari pentru vizele de muncă impuse de Marea Britanie / Soluția, indicată de un vicepreședinte al Comisiei Europene ca răspuns la o scrisoare a europarlamentarilor români din PPE

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, susține, într-un răspuns scris transmis europarlamentarilor români din grupul PPE, că statele membre pot apela la Comitetul european pentru drepturile sociale, în legătură cu revizuirea periodică de către acesta din urmă a legilor părților contractante.

12 europarlamentari români din grupul PPE au întrebat care sunt pârghiile politice și juridice pe care statele membre nesemnatare ale Cartei din 1961 le pot acționa pentru a fi tratate în mod echitabil.

„Cadrul Cartei sociale europene prevede căi specifice care le permit statelor participante să ridice probleme în fața Comitetului european pentru drepturile sociale, în legătură cu revizuirea periodică de către acesta din urmă a legilor părților contractante”, a răspuns oficialul Comisiei Europene.

Ministerul Afacerilor Externe, a explicat, pe 15 ianuarie, că reducerea de 55 de lire aplicată de autoritățile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă reprezintă o măsură adoptată în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părți, în timp ce România a devenit parte doar la varianta revizuită a Cartei, din 1996.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil pentru relații interinstituționale, a mai spus că a ridicat problema taxelor mai mari pentru viza de muncă, plătite de cetățenii din România, Bulgaria, Estonia, Slovenia și Lituania, cu ocazia întâlnirii din 15 aprilie 2021 cu noul său omolog britanic, Lordul Frost.

Citește și: DOCUMENT Cum vrea Parlamentul European să elimine taxele mai mari cerute românilor și altor est-europeni pentru viza de muncă în UK / O rezoluție a liderilor grupurilor politice condamnă „decizia discriminatorie”

Întrebările europarlamentarilor români:

„Eugen Tomac (PPE), Traian Băsescu (PPE), Ioan-Rareş Bogdan (PPE), Vasile Blaga (PPE), Cristian-Silviu Buşoi (PPE), Mircea-Gheorghe Hava (PPE), Dan-Ştefan Motreanu (PPE), Siegfried Mureşan (PPE), Gheorghe-Vlad Nistor (PPE), Loránt Vincze (PPE), Marian-Jean Marinescu (PPE), Gheorghe Falcă (PPE).

Subiect: Clarificări referitoare la tratamentul discriminatoriu aplicat de Regatul Unit cetățenilor europeni în ceea ce privește accesul la piața forței de muncă din această țară

Cetățenii din statele membre ale UE care doresc să aibă acces la piața forței de muncă din Regatul Unit beneficiază automat de o reducere de 55 de lire la plata taxei pentru viza de muncă, însă nu și cei din Bulgaria, Estonia, Lituania, România și Slovenia. Reducerea reprezintă o măsură de implementare a Cartei Sociale Europene, adoptate în 1961, la care Regatul Unit este parte, dar la care cele cinci state membre menționate mai sus nu sunt părți. Cele cinci state sunt însă semnatare ale Cartei Sociale Europene din 1996, varianta revizuită, la care Regatul Unit nu este parte.

Prin urmare, Regatul Unit nu aplică regimul juridic prevăzut de Carta Socială Europeană din 1961 cetățenilor statelor menționate. Se instaurează astfel un sistem discriminatoriu la acordarea reducerilor pentru vize.
1. Cum își propune Comisia Europeană să abordeze subiectul tratamentului diferențiat aplicat de Regatul Unit cetățenilor UE în ceea ce privește taxele pentru vizele de muncă?
2. Care sunt pârghiile politice și juridice pe care statele membre nesemnatare ale Cartei din 1961 le pot acționa pentru a fi tratate în mod echitabil?
3. Ce măsuri va lua Comisia pentru a proteja dreptul la muncă și drepturile conexe ale tuturor cetățenilor UE, astfel încât să nu se mai producă situații de acest gen?”

Răspuns oferit de vicepreședintele Maroš Šefčovič în numele Comisiei Europene:

„1. Deși UE și Regatul Unit sunt libere să își stabilească politicile în materie de vize, Regatul Unit s-a angajat, în cadrul Acordului comercial și de cooperare UE-Regatul Unit (TCA) să îi trateze pe toți resortisanții statelor membre ale UE în mod egal în ceea ce privește vizele pentru vizite pe termen scurt. Reducerea taxelor de viză de către Regatul Unit se referă la vizele pe termen lung, care nu sunt acoperite de TCA. Comisia regretă faptul că Regatul Unit a decis să îi trateze pe cetățenii UE în mod diferit în acest caz specific. Vicepreședintele Comisiei, domnul Šefčovič, a ridicat această problemă cu ocazia întâlnirii din 15 aprilie 2021 cu noul său omolog britanic, Lordul Frost.

2. În plus față de cele de mai sus, cadrul Cartei sociale europene prevede căi specifice care le permit statelor participante să ridice probleme în fața Comitetului european pentru drepturile sociale, în legătură cu revizuirea periodică de către acesta din urmă a legilor părților contractante.

3. Comisia confirmă că este hotărâtă să susțină principiile egalității de tratament și nediscriminării și să țină cont de interesele tuturor cetățenilor Uniunii în cursul punerii în aplicare a TCA. În cadrul procesului de monitorizare a aplicării TCA, Comisia va fi vigilentă cu privire la orice discriminare realizată de Regatul Unit între statele membre sau cetățenii acestora și va lua toate măsurile corespunzătoare în această privință”.

Tratamentul discriminatoriu privind taxa pentru vizele de muncă pentru români a fost adus în dezbatere, în ianuarie, de europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru.

Dragoș Pîslaru a precizat că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri, spre deosebire de cetățenii din alte state din Uniunea Europeană.

Ulterior, europarlamentarul USR PLUS a sesizat Comisia Europeană și a întrebat care este poziția Comisiei în cazurile de discriminare a unor cetățeni ai UE și ce măsuri poate lua în negocierile cu guvernul britanic. În răspuns primit luni de europarlamentarul Dragoș Pîslaru, șefa Comisiei Europene regretă faptul că Regatul Unit a decis să îi trateze pe cetățenii UE în mod diferit în acest caz specific, dar susține că taxele de viză de muncă „nu intră sub incidența dispozițiilor” acordului UE-Regatul Unit.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...