G4Media.ro

România, pe primul loc în UE la naşterile din mame cu vârste…

sursa foto: Pexels/ Ksenia Chernaya

România, pe primul loc în UE la naşterile din mame cu vârste între 10 şi 15 ani / 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani care au devenit mame în 2020  

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani, conform statisticilor realizate pentru anul 2020, din 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani care au devenit mame în 2020 în statele membre UE, 731 fiind românce, informează News.ro. Judeţele cu cele mai multe naşteri în rândul minorelor cu vârste sub 15 ani sunt Mureş, Bihor şi Dolj.

„Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de naşteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene)”, se arată într-un comunicat dat publicităţii lui de organizaţia Salvaţi Copiii.

Judeţele Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor şi Dolj ( câte 52 de minore sub 15 ani devenite mame), Braşov (40 de tinere care au născut înainte de a împlini 15 ani), Argeş (29 de naşteri la vârste sub 15 ani), Sibiu (28 de naşteri din mame sub 15 ani) Bacău (26 naşteri) şi Constanţa (24de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020) conduc în topul realizat de Eurostat.

Judeţul cu cele mai puţine naşteri în rândul fetelor foarte tinere este Gorj, unde în 2020 patru adolescente cu vârsta sub 15 ani au devenit mame. În Mehedinţi, Tulcea şi Brăila  s-au înregistrat, în perioada de referinţă, câte 6 naşteri la o vârstă sub 15 ani, pentru fiecare, în timp ce în Vâlcea, Neamţ, Botoşani, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud câte 7 fete care au devenit mame înainte de 15 ani.

Salvaţi Copiii precizează că în multe dintre aceste cazuri, cu precădere din zonele rurale defavorizate, fetele gravide recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii şi nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvatӑ a sarcinii, în condiţiile în care, conform aceleiaşi surse, datele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie.

În acest context, Caravana medicală, se desfăşoară în cadrul proiectului „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele şi femeile din zonele rurale”, şi-a propus să ajungă la Braşov, Iaşi şi Constanţa, vizând îmbunătăţirea stării de sănătate pentru aproximativ 2500 de fete şi femei în timpul sarcinii şi reducerea cazurilor de mortalitate infantilă. Acestea vor primi sprijin material, prin oferirea „kit-ului gravidei” , informare privind îngrijirea în timpul sarcinii, proiectul vizând de asemenea crearea de parteneriate cu instituţiile relevante la nivel local şi naţional pentru găsirea de soluţii în vederea asigurării accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele din zonele rurale defavorizate şi prevenirea sarcinilor.

În zilele de 7 şi 8 mai, Organizaţia Salvaţi Copiii derulează programul Sănătatea mamei şi a copilului în zonele defavorizate din judeţul Constanţa, unde 700 de fete şi femei vulnerabile beneficiază de servicii socio-medicale. Astfel, sunt asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani, care primesc suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială şi asistenţă pediatrică.

sursa foto: Pexels/ Ksenia Chernaya

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. In cazul celorlalte tari nu e cazul, acolo acestea avorteaza.

  2. @Jack, asta ti-a zis prietenul tau imaginar la care te rogi sa-ti faca minunuri ?

  3. Taci, cazatura ce esti!

  4. Noroc cu mamele de etnie că la natalitate am sta și mai rău.

  5. La ce natalitate are România știrea asta ar trebui sa fie o veste buna.

  6. dar educatie sexuala in scoli sa nu se faca, ca e pacat de dumnezeu
    mult ne mai tine pe noi in loc primitivismul unora..

    • De ce etnie sunt mamele adolescente? Si de educația de care zici, „să beneficieze” tocmai etnia cu pricina! Baftă, chiparosule!

    • sa faci „educatie sexuala” la sute de mii de copii pentru ca ai 1600 de mame minore este ca si cum ai vâna ţânţari cu rachetele javelin.
      mai bine folosesti milioanele de euro pe care le risipesti in acest fel ca sa faci programe ţintite pentru nevoile celor 1600 de mame minore si copiilor lor.

      basic economics…

    • e pacat maica , la fel si vaccinul anti hpv desi avem cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin din UE , e pacat !

    • Cate erau de etnie si ce face statul sa opreasca vanzarea fetelor de catre famiile lor inca de la 12 ani familiei mirelui? Face ceva? A, da, sunt traditii. Cate dintre ele ar fi ajuns la scoala si cate ar fi avut posibilitatea sa si aplice? Adica sa ceara prezervative? Imi si imaginez ce reactii ar primi. Cat despre anticonceptionale cred ca e o crima sa te joci asa cu sanatatea unor copii de 10-15 ani. Oricum nici de-alea nu ar fi primit.

    • Adevarul e ca problema, statistic, e in comunitatile rrome. Adica ei sunt si minoritate si au peste jumate din cazuri. Si daca reduci cazurile la minim la romani, tot ai sanse f mari sa iesi in statisticile europene lider.

  7. Daca s-ar aplica legea (Art 220 Actul sexual cu un minor | Codul Penal) tatii acestor copii ar trebui sa fie in puscarie pentru sex cu minor.
    Din pacate nu sunt stiri privind activitatile comunitatior, familiilor, ONG-urilor, etc., care sa se fi implicat si CEL PUTIN sa fi chestionat autoritatile responsabile (Directiile de asistenta sociala, Politia, Primariile, Spitalele) privind masurile luate in aceste cazuri!

    • De-acord, dar rromii casatoresc minori, de multe ori chiar tatal e minor. Ce sa arestezi? E culturala problema la ei. Nu tine nici macar de educatie sexuala, e o traditie la ei. Iti pui mintea, bagi jumate dintre ei la puscarie…. zau.

  8. Am sustinut si sustin educatia sexuala. Totusi, am un exemplu care aparemt pare trist, dar in final nu e.
    Am avut in liceu o colega care a nascut prin a 10.a, cred. Asta prin 2016 sau 2017. Era relativ saraca, dar nu locuia in zone obscure. Mai mult, era absolut proasta, iar nu ca nu invata. Aparent, copilul ala i-a adus o familie care acum pare fericita. Ii vad mereu prin oras si par fericiti.
    Acum, pot sa inteleg ca poate au existat traume la varsta aia sa nasca. Insa, eu chiar nu imi dau seama ce putea sa faca persoana respectiva in afara de asta. Again, era una dintre cele mai proaste persoane pe care le stiu. Exista riscul sa sfarseasca pe altundeva, asa cel putin pare fericita.

    • Am avut si eu o colega in aceeasi situatie. Acum e muncitoare la banda, nu stiu daca si-a dat bacul pana la urma, dar are o familie fericita

    • Alooo, pedofilule, vb de copii care au nascut, mame intre 10 si 15 ani. In clasa a 10 ai peste 16 ani.

  9. pentru ca mafia sovietica PNL-PSD-HAUR refuza educatia se..xuala in scoli datorita tabuurilor sovietice pe care le au ei.

    • 90% din aceste mame minore nu dau pe la școală.Fac maxim 3-4 clase.Educatia ar trebui făcută în comunitatea în care trăiesc.

  10. E o veste grozava, inseamna ca lipsa educatiei in domeniu incepe sa dea roade. Urmeaza sa interzicem intreruperile de sarcina si apoi divorturile si abia atunci ne va ajuta Dumnezeu in domenii precum inflatie, salarii, pensii.