G4Media.ro

România lipsește din lista statelor occidentale care au semnat o declarație comună…

Sursa: BNM/ Facebook

România lipsește din lista statelor occidentale care au semnat o declarație comună în care își exprimă profunda îngrijorare cu privire la libertatea presei din Rusia/ Lista publicațiilor și a ziariștilor persecutați de regimul Putin

România lipsește din lista statelor occidentale care au semnat o declarație comună în care își exprimă profunda îngrijorare cu privire la hărțuirea ”din ce în ce mai intensă” a jurnaliștilor independenți de către guvernul Rusiei.

Update: Răspunsul MAE la solicitarea G4Media:

Ministerul Afacerilor Externe precizează că România nu face parte din Media Freedom Coalition, inițiativă lansată în anul 2019. Ca atare, România nu a fost informată în prealabil despre inițiativa menționată de dumneavoastră și nici invitată să se alăture acesteia.

MAE reamintește că România este solidară cu demersurile ce vizează susținerea mass-media independente și a societății civile în statele unde acestea sunt amenințate. În această linie se înscriu demersurile substanțiale recente în favoarea jurnalismului independent și a societății civile din Republica Moldova și din Belarus, demersuri care includ acordarea de asistență financiară și de burse pentru studenți împiedicați de regimul din Belarus să-și continue studiile.

‐———-

Guvernele a 18 state occidentale au semnat declarația comună. Acestea sunt: Australia, Canada, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.

Redăm mai jos integral textul declarației comune:

”Subsemnații, membri ai Coaliției pentru Libertatea Presei, își exprimă profunda îngrijorare cu privire la hărțuirea din ce în ce mai intensă de către guvernul Rusiei a jurnaliștilor independenți și a instituțiilor de presă din Rusia.

Libertatea presei este vitală pentru funcționarea eficientă a societăților libere și deschise și este esențială pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

În acest an, autoritățile ruse au reținut în mod sistematic jurnaliști și îi supun unui tratament dur pentru relatarea despre protestele în sprijinul liderului întemnițat al opoziției, Aleksey Navalny.

În aprilie, biroul revistei studențești DOXA a fost percheziționat în legătură cu acuzații false, iar patru editori au fost supuși atunci unor restricții severe asupra libertății lor.

Pe 29 iunie, autoritățile ruse au percheziționat apartamentele membrilor personalului site-ului de știri de investigație Proekt în aceeași zi în care publicația a publicat o investigație asupra presupuselor practici corupte ale ministrului de interne al Rusiei.

Proekt a fost adăugată pe lista Rusiei de “organizații străine indezirabile”, prima entitate media care a primit această desemnare.

În plus, autoritățile ruse de ocupație din Crimeea l-au reținut din martie pe reporterul Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) Vladislav Yesypenko și l-au torturat, potrivit relatărilor, în detenție.

Pe 15 iulie, Yesypenko a fost inculpat pentru acuzații fabricate și riscă până la 18 ani de închisoare. Pe 8 octombrie, autoritățile ruse au aplicat eticheta de “agent străin media” proiectului internațional de jurnalism de investigație Bellingcat, cunoscut pentru ancheta sa privind otrăvirea lui Navalny.

Într-un efort neechivoc de a suprima accesul rușilor la relatări independente, guvernul Rusiei a introdus anul trecut cerințe oneroase de etichetare pentru așa-numiții “agenți străini media”.

De atunci, a acuzat Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) de peste 600 de încălcări, rezultând amenzi în valoare totală de peste 4,4 milioane USD. Autoritățile ruse au respins contestațiile RFE/RL privind amenzile inițiale în martie și au înghețat conturile bancare locale ale biroului RFE/RL din Moscova pe 14 mai, punând biroul în pericol de faliment.

Se pare din ce în ce mai mult că guvernul Rusiei intenționează să forțeze RFE/RL să pună capăt prezenței sale de decenii în Rusia, la fel cum a forțat deja închiderea mai multor alte instituții media independente în ultimii ani.

Pe lângă RFE/RL, autoritățile au aplicat eticheta de “agent străin media” unor platforme independente ruse care operează în interiorul sau în apropierea frontierelor Rusiei, inclusiv Meduza, Important Stories, VTimes, The Insider, Mediazona, OVD-Info, Medium Orient, PASMI news, Moscow Digital Media și canalul TV Dozhd, subminând capacitatea lor de a opera.

Ca urmare a acestor represiuni, VTimes a fost nevoit să-și anunțe închiderea la mai puțin de o lună de la desemnarea în această calitate. În ultimele patru luni, autoritățile ruse au adăugat alți zeci de jurnaliști ruși pe lista lor de “agenți străini”.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, 10 jurnaliști sunt in prezent închiși în Rusia doar pentru ca își desfășoară activitatea. De asemenea, am notat decizia autorităților ruse de a o expulza pe jurnalista BBC Sarah Rainsford – un pas retrograd care dăunează și mai mult cauzei libertății presei în Rusia.

Alegerile pentru Duma din 17-19 septembrie din Federația Rusă au fost precedate de restricții guvernamentale rusești asupra jurnaliștilor și lucrătorilor mass-media. Jurnaliștii și lucrătorii mass-media au fost amenințați și expulzați cu forța din secțiile de votare. Aceste acțiuni contrazic angajamentele internaționale ale Rusiei.

Deși preocupările legate de libertatea de exprimare și siguranța jurnaliștilor din Rusia s-au intensificat, acestea nu sunt noi. Suntem solidari cu jurnaliștii ruși independenți care își asumă riscuri personale în desfășurarea activităților lor profesionale și onorăm memoria acelor reporteri a căror muncă îndrăzneață i-au costat viața, inclusiv Natalia Estemirova, Anna Politkovskaya și Paul Klebnikov.

Îl felicităm pe Dmitri Muratov, redactor-șef al revistei Novaya Gazeta, pentru câștigarea Premiului Nobel pentru Pace 2021. Acest premiu subliniază munca importantă pe care toți jurnaliștii independenți și lucrătorii media din Federația Rusă au făcut-o de ani de zile, luptând pentru drepturile omului, inclusiv pentru libertatea de exprimare.

Reiterăm condamnarea noastră față de țintirea și hărțuirea de către guvernul Rusiei a jurnaliștilor independenți și a instituțiilor de presă. Îndemnăm Federația Rusă să își respecte angajamentele și obligațiile internaționale privind drepturile omului și să respecte și să asigure libertatea presei și siguranța jurnaliștilor.

Solicităm guvernului Rusie să înceteze reprimarea vocilor independente, să pună capăt procedurilor motivate politic împotriva jurnaliștilor și organizațiilor media și să-i elibereze pe toți cei care au fost reținuți pe nedrept.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cine sa semneze? Klaun e in vacanta, guvern nu avem.

  2. Din lista aia Franța și Germania sînt sigur cei mai înverșunați. La dat din gură, cînd e de făcut ceva care sa-i afecteze cu adevărat pe mafioții lui Putin sînt mai reținuți.

    • Desigur, desigur. De aceea Franta a rupt contractul cu Rusia si a preferat sa plateasca daune, nelivrand cele 2 nave portelicopter. Nu de alta, dar sunt mai retinuti, nu i asa?

  3. Titlul este prost ales. Romania lipseste din lista statelor occidentale. Punct. Si geografic dar mai ales cultural.

  4. Probabil că nu s-a verificat lista corectă.
    O fi pe lista statelor orientale…

  5. Credeti ca Romania e o dictatura sanitara sau o pseudodemocratie, care spune „nu facem dictatura sanitara”? Accentele de dictatura sunt in presa aservita si incalcarea drepturilor omului…

  6. Romania stie sa faca galagie si misto pe FB. Mai greu cu realitatea, c acolo i treaba serioasa.

  7. Foarte bine ca nu am semnat,sa lasam valorile din vest sa tipe la Rusia .Libertatea presei?Ce gluma buna .Unde pe glob mai exista asa ceva?