G4Media.ro

România are o democraţie „deficitară”, fiind pe ultimul loc în UE, după…

Sursa foto: European Council

România are o democraţie „deficitară”, fiind pe ultimul loc în UE, după Ungaria (indexului The Economist)

România este pe ultimul loc în rândul ţărilor Uniunii Europene la capitolul democraţie şi pe locul 62 în lume, cu un scor de 6,45 – potrivit indexului anual al democraţiilor întocmit de grupul britanic The Economist, un clasament anual ce ia în calcul cinci criterii şi care ierarhizează anul acesta 167 de ţări, transmite news.ro. Ungaria este înaintea României în acest clasament.

Studiul are patru zone de clasificare: regimuri autoritare, regimuri hibride, democraţii deficitare şi democraţii depline.

Pentru întocmirea clasamentului, sunt luate în calcul cinci categorii de criterii: procesele electorale şi pluralismul, funcţionarea guvernului, participarea politică, cultura politică şi libertăţile civile.

Cu un scor de 6,45, România se încadrează la „democraţii deficitare”, la fel ca majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est (cu excepţia Austriei, considerată democraţie deplină), la care se adaugă Portugalia, Italia, Belgia, Grecia şi Cipru.

Statele nordice, plus Franţa, Spania şi Germania se încadrează la „democraţii depline”.

În clasamentul general, care cuprinde 167 de ţări, România ocupă locul 62, în timp ce Bulgaria este pe 57 (scor 6,53), Ungaria este pe locul 56 (scor 6,64), iar Polonia pe locul 47 (scor 7,04).

Austria ocupă locul 20, cu un scor de 8,20.

Moldova, care în 2021 era aleasă drept „ţara anului” de „The Economist”, pentru că îşi îmbunătăţise cel mai mult imaginea, ocupă în clasamentul democraţiilor un meritoiu loc 69, cu scorul de 6,23.

În Europa există şase ţări cu „regim hibrid”: Turcia (locul 103, scor 4,35), Bosnia (locul 97, scor 5), Kosovo, Georgia (locul 90, scor 5,20), Ucraina (locul 87, scor 5,42) şi Armenia (locul 82, scor 5,63).

RUSIA, „REGIM AUTORITAR”, ÎN CĂDERE LIBERĂ

Rusia este ţara în care nivelul democraţiei a scăzut cel mai mult în 2022, ajungând pe locul 146 din 167 de ţări, mai jos decât state precum Burkina Faso şi Haiti, potrivit Indexului democraţiei. Se încadrează, evident, la „regimuri autoritare”.

În urma invaziei din Ucraina, indicele de democraţie al Rusiei a înregistrat cea mai mare scădere în 2022, coborând cu 22 de locuri în clasamentul mondial al acestui studiu realizat de divizia de cercetare şi analiză a The Economist (EIU).

Războiul din Ucraina „a scos la iveală diviziunile dintre democraţiile dezvoltate care susţin Ucraina şi multe ţări în curs de dezvoltare care au ales să nu ia atitudine”, se arată în studiu.

În rândul „regimurilor autoritare„ figurează ţări precum Haiti, „care pare să se afle într-o stare de disoluţie internă” (locul 135, coborâre de 16 locuri) şi Burkina Faso (locul 127, coborâre de 16 locuri), unde „o insurecţie islamistă a făcut ca statul să piardă controlul asupra unei părţi a teritoriului”.

CELE MAI BUNE DEMOCRAŢII

În schimb, Thailanda a înregistrat în 2022 cea mai mare creştere a indicelui democratic, urcând 17 poziţii şi ajungând pe locul 55 în clasament (scor 6,67), înaintea României.

Ridicarea restricţiilor legate de pandemia de Covid-19 a îmbunătăţit scorurile multor ţări, inclusiv ale Franţei (locul 23, stabil, scor 8,07), Spaniei (locul 22, în urcare cu 2 poziţii, scor 8.07) şi Chile (locul 19, în urcare cu 6 poziţii, scor 8,22), care revine în grupul „democraţiilor depline”.

La nivel regional, Europa de Vest este singura regiune care şi-a îmbunătăţit decisiv scorul în 2022. Opt dintre primele 10 ţări ale clasamentului se află, de altfel, în Europa de Vest.

„America de Nord, Asia, Australia, Europa de Est şi Africa Subsahariană au stagnat, iar America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au suferit scăderi”, arată analiza EIU.

Statele Unite ocupă locul 30, cu un scor de 7,85, în timp ce Marea Britanie este pe locul 18, cu scorul de 8,28.

La nivel global, indicele democraţiei 2022 a crescut infim, de la 5,28 în 2021 la 5,29 în 2022. Aceasta reprezintă o stabilizare, după o scădere de 0,09 puncte procentuale anul trecut.

Dar, la fel ca în 2021, mai puţin de jumătate din populaţia lumii trăia într-o democraţie (45,3 la sută) în 2022 şi doar 8 la sută într-o „democraţie deplină”, într-un clasament condus în continuare de Norvegia şi unde Afganistanul se află pe ultimul loc.

Mai mult de o treime din populaţia lumii (36,9 la sută) trăieşte sub „regimuri autoritare”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Ce gluma proasta mai este si analiza asta :)). Mare democratie este in Ungaria

  2. Austria este o democraţie?!! La cat de corupti sunt, democratia este doar un ideal pt acestia.

    • Coane Hadrian era vorba de gradina Maicii Domnului in articol. Leagănul dacilor mândri, ce-o cotesti ca la Ploiești?

    • Exact Adriane, de aceea emigreaza romanii in Austria, ca ei sunt deficitari la democratie si sunt foarte corupti – iar Romania le da lectii la democratie si cinste…

  3. Cum se poate asa ceva? Doar e plina de doctori…

  4. Știm.
    Nu mai deranjați USL-ul, lăsați-i pe cei de la USL să fure liniștiți.

  5. Simtim pe pielea noastra, nu este nevoie sa ne anunte nimeni!

    • Vad pe aici tot felul de licurici,PSDisti cred.Romania chiar este vea mai corupta de vreme ce merge spre autodistrugere.Exemplul recent cu medicii care fac scut sa apere colega infractoare,care in ciuda salariului imens lua si spaga de la oamenii suferinzi si unii chiar amarati ! De la comunismul fortat si formal inainte de 89 pana la individualismul total de azi.Furtul ,nepasarea si distrugerile la nivel de arta dupa deviza „dupa mine potopul”.Austriecii a-si respecta cetatenii si nu produc pierderi si deficit propriei tari,ci altora !

  6. The Economist ne încurajează să facem precum Ungaria: să blocăm UE și NATO, să formulăm pretenții teritoriale de la vecini și să ținem parte Regimului Putin. Păcat că o publicație prestigioasă se face astfel unealta propagandei putiniste.

    • sau ne incurajeaza sa ne opunem acapararii puterii de catre partidul unic, asa cum se intampla de vreo doi ani cel putin.

  7. the economist este o fituica neobolsevica

  8. Nu este adevarat. Romania a progresat foarte mult in ultimii 10 ani. Se pot remarca schimbari majore multumita Presedintelui Iohanis, doamnei Kovesi, dar mai ales tuturor institutiilor. Cel mai important e ca toti cei care au votat anti PSD au obtinut rezultatul dorit, pentru ca PNL si partidele de dreapta sunt mult mai bune decat ciumele rosii. Jos mainile de pe guwernele sale si bucurati-va de romania educata, romania impadurita, romania fara pensii speciale, romania indatorata. Si nu uitati sa urati pe toata lumea care are alta parere decat dvs. Sa-i urati din tot sufletul!

    • ai uitat sa precizezi ca psd ciuma e tot la putere si acum, laolalta cu psdu wanabe condus de ficus si de psdu maghiar.

  9. Daca eram o democratie deficitara…g4 media disparea de mult…

  10. Sub Ungaria în nici un caz! Ungaria e apropiată ca nivel democratic de Turcia lui Erdogan. Faptul că stăm prost e clar. Corupție și hoție cât cuprinde, justiție ce acoperă politicienii, legi cu dedicație, organisme anticorupție amputate, jurnaliști cumpărați, concurs național de plagiate etc.

  11. Hahahaha, saracii comentatori

  12. Ne-am obisnuit sa credem ca occidentalii sunt prosti. Daca cineva are impresia ca ei nu se uita peste gard la noi, se inseala. E suficient sa luam o „democratie locala” de exemplu orasul Medias si vom vedea ca suntem cu mult in fata in acest „top” decat ar fi trebuit. „Tovarasul primarel” crede ca o sa las batuta si calcata in picioare precum sunt acolitii dumnealui. Urmeaza sa fac niste dezvaluiri destul de interesante despre ce se intampla in inima tarii si cat de nedemocratic se conduce acel oras.

  13. Democratia a mai ramas doar in DEX!!urli ca lupul la luna si nu aude nimeni!!

  14. În țara asta totul este fals.

  15. Unde este democratie si unde nu este decis de birocratii, NGO uri si alte „organizatii serioase” .

    La fel este si cu „valori europene si Statul de Dret”

    Oricum politicienii care executa ordinul primit este „democratic” iar cine nu devine oaia neagra ca Orban.

    Media si banii este folosit ca un „instrument de avertizare santajare” vezi Polonia si Ungaria dar se potate folosi si sa dai „un sut in spate” daca intarzie sa executa cum s-a intamplat cu Romania.

    In timp ce coruptii sistemului cum este Eva Kayli si altii 60 de suspecti sunt tinuti in puscarii de lux. Moto „exista si coruptie buna” – a noastra!