G4Media.ro

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le cere aliaţilor Ucrainei să lase…

Sursa foto: NATO.int

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le cere aliaţilor Ucrainei să lase Kievul să atace obiective din Rusia cu armament din Occident

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg le cere aliaţilor Ucrainei să ridice interdicţiile impuse Kievului de a efectua atacuri pe teritoriului Rusiei, într-un interviu acordat The Economist, relatează Le Monde, transmite News.ro.

Ucraina le cere aliaţilor săi, mai ales Statelor Unite, să o autorizeze să folosească armamentul pe care aceştia i-l furnizează împotriva unor ţinte militare pe teritoriul rus.

Secretarul general al NATOJens Stoltenberg declară revistei britanice că este de aceeaşi părere cu ucrainenii.

„A venit timpul ca aliaţii să reflecteze la posibilitatea de a ridica anumite restricţăii pe care le-au impus utilizării armamentului trimis Ucrainei”, în contextul ofensivei ruse în Harkov, „aproape de fronmtieră”, a declarat el în acest interviu publicat vineri de către The Economist.

„Luarea Ucrainei posibilităţii de a folosi aceste arme împotriva unor ţinte militare legitime pe teritoriul rus face foarte dificil ca ea să se apere”, pledează el.

”Unii aliaţi au ridicat deja aceste restricţii”, a subliniatStoltenberg, referindu-se la Regatul Unit.

Însă mai mulţi aliaţi ai Kievului, ca Statele Unite, refuză în continuare acest lucru.

„Dacă refuzaţi Ucrainei dreptul de a lovi ţinte militare pe teritoriul (rus), atunci le devine complicat să-şi impună respectarea dreptului de a se apăra”, subliniază Stoltenberg.

„Această autoapărare este înscrisă în Charta ONU, ea este legală şi este legitimă”, iar NATO vrea să ajute Ucraina să-şi impună respectarea acestui drept, anunţă el.

„Acest lucru include posibilitatea de a lovi ţinte pe teritoriul rus, atunci când sunt ţinte militare şi legitime”, argumentează secretrul general al NATO.

Liniile roşii impuse Ucrainei de către aliaţii săi au început să se şteargă una câte una..

Ţările din Occident interzic Ucrainei, de la începutul invaziei ruse, în 2022, să folosească armeamentul pe care i-l furnizează să atace teritoriul rus, pentru a reduce riscul unei escaladări împotriva unei puteri nucleare.

Însă, la începutul lui mai, Regatul Unit a autorizat Kievul să folosească materialul militar britanic, şi anume rachetele de croazieră de tipStorm Shadow, pentru a lovi pe teritoriul rus.

Statele unite ar putea lua, la rândul lor, această decizie, potrivit The New York Times (NYT).

Vineri, deputatul MoDemJean-Louis Bourlanges, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Adunarea Naţională, a îndemnat Frabţa să ”iasă din rezervă” şi să-şi schimbe poziţia în acest subiect, scrie Le Figaro.

„Această scjhimbare de doctrină este perfect legitimă în măsura în care pune capăt unei asimetrii inacceptabile între situaţia agresarrului şi agresorului”, a justificat el.

Franţa livrează Ucrainei rachete de croazieră de tipScalp – versiunea franceză aStorm Shadow.

Ucraina a folosit, în ultimele luni, în principal drone produse local, cu capacităţi limitate, în atacuri pe teritoriul Rusiei.

Într-un interviu acordat AFP vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat, la rândul său ca aliaţii Ucrainei să îl autorizeze să folosească armele furnizate aşa cum doreşte.

Volodimir Zelenski dă asigurări că acest armament va fi folosit ca armament defensiv.

Rusia ia această ameninţare în serios.

După ce Londra a autorizat Kievul, Kremlinul a ameninţat să lovească ţinte militare britanice ”pe teritoriul Ucrainei şi nu numai”.

Joi, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, avertiza că o decizie asemănătoare a Statelor Unite ar reprezenta o ”escaladare”.

Jens Stolteberg este, de altfel, conştient de acest lucru.

„Trebuie să împiedicăm acest război să devină un conflict între Rusia şi NATO în Europa”, declară el The Economist.

„Însă noi nu suntem implicaţi în mod direct de pe teritoriul NATO în operţiuni de luptă în Ucraina”, subliniază secretarul general al NATO.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pe bune? Prea incet, prea puțin, prea târziu!