G4Media.ro

Reuters: Grupul G7 și Australia au convenit să stabilească un preț fix…

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Reuters: Grupul G7 și Australia au convenit să stabilească un preț fix pentru petrolul rusesc – surse

Grupul celor șapte națiuni bogate (G7) și Australia au convenit să stabilească un preț fix atunci când vor finaliza un plafon de preț pentru petrolul rusesc la sfârșitul acestei luni, în loc să adopte o rată variabilă, au declarat joi surse pentru Reuters.

Oficialii americani și țările G7 au purtat negocieri intense în ultimele săptămâni cu privire la planul fără precedent de plafonare a prețului la transporturile de petrol pe mare, programat să intre în vigoare la 5 decembrie – pentru a se asigura că sancțiunile UE și SUA, menite să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța invazia Ucrainei, nu vor sugruma piața mondială a petrolului.

„Coaliția a fost de acord ca plafonul de preț să fie un preț fix care va fi revizuit în mod regulat, mai degrabă decât un discount față de un indice”, a declarat o sursă din cadrul coaliției, care nu a fost autorizată să vorbească public. „Acest lucru va crește stabilitatea pieței și va simplifica respectarea pentru a minimiza povara asupra participanților pe piață.”

Prețul inițial în sine nu a fost stabilit, dar ar trebui să fie stabilit în următoarele săptămâni, au declarat mai multe surse. Partenerii coaliției au fost de acord să revizuiască periodic prețul fix și să îl revizuiască dacă este necesar, a mai spus sursa, fără a dezvălui alte detalii.

Fixarea prețului ca o reducere față de un anumit indice ar fi dus la o volatilitate prea mare și la potențiale oscilații ale prețului, a adăugat sursa.

Coaliția era îngrijorată de faptul că un preț variabil fixat sub referința internațională Brent i-ar putea permite președintelui rus Vladimir Putin să păcălească mecanismul prin reducerea ofertei, a declarat o a doua sursă care are cunoștință despre discuții.

Putin ar putea beneficia de un sistem de preț flotant, deoarece prețul petrolului țării sale ar crește și el dacă Brent-ul ar crește din cauza unei reduceri a petrolului din Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume. Dezavantajul sistemului de preț fix convenit este că va necesita mai multe întâlniri ale coaliției și ale birocrației pentru a-l revizui în mod regulat, a mai spus sursa citată.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, și alți oficiali ai G7 susțin că plafonul de preț, stabilit să înceapă la 5 decembrie pentru țiței și la 5 februarie pentru produsele petroliere, va reduce finanțarea Rusiei fără a reduce aprovizionarea consumatorilor. Rusia a declarat că va refuza să livreze petrol către țările care stabilesc plafoane de preț.

Serviciile de transport maritim sunt nerăbdătoare să afle mai multe detalii despre planul G7, care urmează să intre în vigoare peste o lună.

Un plafon de preț stabil le-ar putea permite asigurătorilor să reînnoiască cu mai multă încredere contractele și să inițieze altele noi fără teama că prețul ar putea fi ajustat de țările care cumpără petrol rusesc, ceea ce i-ar fi putut expune pe asigurători la sancțiuni.

Nici un comentariu imediat nu a fost disponibil din partea Trezoreriei sau a ambasadelor membrilor coaliției, printre care se numără țările bogate din G7, Uniunea Europeană și Australia.

Separat, The Wall Street Journal a relatat vineri că Statele Unite și aliații săi au convenit asupra unor detalii suplimentare privind vânzările de petrol rusesc care se vor confrunta cu plafonarea prețului.

Fiecare încărcătură de petrol rusesc transportat pe mare va fi supusă plafonului de preț doar atunci când va fi vândut pentru prima dată unui cumpărător pe uscat, au stabilit țările.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sansa Rusiei pe care a urmarit-o din Februarie era:
    1. Caderea Ucrainei
    2. Recuperarea zonei est europene: Romania, Tarile Baltice, Bulgaria prin razboi.
    3. Tinerea la departare a tarilor nucleare prin amenintari nucleare si jefuirea estului Europei.

    Cum toate au picat, orice speranta economica pentru Rusia dispare. In cel mai bun caz niste perfuzii expirate din China. Tic tac, tic tac…

  2. Mai cumpăra cei din G7 petrol de rusi? Parca ziceau ca nu.

  3. Și Rusia va vinde petrolul doar pe ruble și numai tarilor „nedusmanoase”.