G4Media.ro

Reticență în unele țări din UE, după propunerea germană de a pune…

Sursa foto: European Council

Reticență în unele țări din UE, după propunerea germană de a pune capăt dreptului de veto în politica externă și de securitate

Ministrul german pentru Europa a cerut marți să se pună capăt regulii unanimității în procesul de luare a deciziilor în materie de politică externă a UE, însă ideea se lovește de rezerve și rezistență în rândul celor 27 de state membre. Unanimitatea este exact ceea ce este necesar pentru o astfel de schimbare în procesul decizional, potrivit Le Figaro.

„Trebuie să luăm mai multe decizii prin vot cu majoritate calificată, adică ar trebui să existe mai puține veto-uri”, a declarat Anna Lührmann, la sosirea la o reuniune a miniștrilor la Bruxelles, reluând o propunere cuprinsă în acordul coaliției germane.

Ea s-a declarat în favoarea trecerii de la votul în unanimitate la votul cu majoritate calificată, fără a fi nevoie de o modificare a tratatului, „în special în domeniul politicii externe și de securitate”. „Acest lucru ne-ar permite să fim operaționali rapid înainte de extinderea UE pentru a include alte state”, a argumentat ministrul german.

Încetarea unanimității ar împiedica, de exemplu, un stat membru să blocheze sancțiunile împotriva unei țări terțe. Opoziția premierului ungar Viktor Orban față de embargoul impus de UE asupra majorității petrolului rusesc a determinat UE să îi acorde un tratament excepțional. Dar decizia de a utiliza o clauză de tranziție privind renunțarea la unanimitate necesită în sine unanimitatea statelor membre, care este departe de a fi realizată. Franța este deschisă la o astfel de idee, la fel ca și alte câteva țări, inclusiv Suedia și Spania.

„Spania este dispusă (…) să abordeze într-un spirit deschis și constructiv o evoluție către votul cu majoritate calificată în multe chestiuni care în prezent sunt supuse unanimității”, a declarat ministrul spaniol al Afacerilor Europene, Pascual Navarro.

Budapesta, pe de altă parte, și-a exprimat opoziția. „Interesele esențiale ale tuturor statelor membre trebuie să fie luate în considerare atunci când ne aflăm la masa negocierilor”, a comentat ministrul ungar Judit Varga.

Pentru Irlanda, această problemă nu este o prioritate. „Prioritatea noastră este să ne asigurăm că oamenii noștri se pot încălzi în această iarnă la un cost rezonabil (…) Trebuie să ne concentrăm pe problemele care sunt importante pentru cetățenii noștri în această perioadă”, a declarat ministrul irlandez Thomas Byrne.

Austria și-a exprimat angajamentul față de principiul unanimității în ceea ce privește sancțiunile și aderarea noilor state membre. „Aceasta este singura modalitate de a exprima în mod clar adevărata forță a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Karoline Edtstadler.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. pai nu e corect. Din cauza acestor vetouri stam la portile schengen de 15 ani. Acum ca au luat ucraina in brate, se poate? Stii ce, hai sa nu ne mai complicam si sa-i zicem al 4lea reich.

  2. Ce va spunea mereu Ci.oby, priviti in spatele scenei!!!
    Acolo se petrec lucruri interesante!!

    • @lacrimior: hueehahahahue mama ce i-ai zis-o, incredibil, foarte amuzant. Sa speram ca nu trebuie operat de la ce impact ai avut asupra lui cu tentativa de comedie ieftina.

  3. Unanimitati exista doar in China si Coreea de Nord. Daca o tara se simte nedreptatita de restul 90% e clar ca nu are ce cauta in UE. Poate sa iasa oricand..a facut-o GB, calea e deschisa.

    • Exista unanimitati / veto-uri peste tot pe anumite subiecte dar bravo pentru incercarea de a amesteca o generalizare ieftina cu un subiect concret, unii probabil nu se vor prinde.

    • Mare expert in legi democratice andreiG asta

    • AndreiG este un alt cal ic votant USR . Cum erau colhozistii anilor 50…

  4. ce credeti ca va face Dulapu Alogen cu dreptul de veto al Romaniei, in conditiile in care cererea vine de la germania si familia lui, cata mai are, locuieste tot in germania?

  5. corecta zicerea

  6. Dreptul de veto a fost creat de fondatorii Uniuni Europene pentru a piedica tarilori puternice sa impune „sugestiile” asupra tarilor mai slabe. Scoaterea dreptului de veto înseamnă Stat de Drept = Germania, Franța, Olanda etc dictează iar restul tarilor executa. Dacă reușesc sa scoate Veto-ul pot face cam orice după.. Și asa suntem egali dar unii sunt mai egali decât alții.

  7. Sunt de acord cu Dvs. Nu exista media „independenta și echidistanta” Știm fiecare media ce preferință are..

  8. Trebuie respinse astfel de idei. Reichul european nu poate decide politicile externe pentru toți. Este o linie roșie. Dacă vor doua viteze, s-o facă!