G4Media.ro

REPORTAJ BBC: „Vă sun de la serviciile secrete israeliene. Avem ordinul de…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

REPORTAJ BBC: „Vă sun de la serviciile secrete israeliene. Avem ordinul de a bombarda. Aveți două ore la dispoziție” / Povestea dramatică a lui Mahmoud Shaheen, un medic palestinian însărcinat cu evacuarea unui cartier din Fâșia Gaza

Apelul către Mahmoud Shaheen a venit în zori. Era joi, 19 octombrie, în jurul orei 06:30, iar Israelul bombarda Gaza de 12 zile la rând, relatează BBC.

El se afla în apartamentul său cu trei camere de la etajul trei din al-Zahra, o zonă de clasă mijlocie din nordul Fâșiei Gaza. Până acum, nu fusese afectat în mare parte de atacurile aeriene.

Auzise un zgomot din ce în ce mai puternic afară. Oamenii țipau. „Trebuie să fugiți”, a strigat cineva de pe stradă, „pentru că vor bombarda turnurile”.

În timp ce ieșea din clădirea sa și traversa strada, căutând un loc sigur, i s-a aprins telefonul.

Era un apel de la un număr privat.

„Vorbesc cu dumneavoastră din partea serviciilor secrete israeliene”, a spus un bărbat, potrivit lui Mahmoud.

Acel apel avea să dureze mai mult de o oră – și avea să fie cel mai terifiant apel din viața sa.

‘Vom bombarda trei turnuri’

Vocea i s-a adresat lui Mahmoud pe numele său complet și a vorbit într-o arabă impecabilă.

„Mi-a spus că vrea să bombardeze trei turnuri… și mi-a ordonat să evacuez zona din jur”.

Turnul cel mai apropiat de Mahmoud nu era amenințat în mod direct – dar el a fost brusc responsabil pentru evacuarea a sute de oameni. „Aveam viețile oamenilor în mâinile mele”, spune el.

Și-a adunat gândurile și i-a spus bărbatului, care s-a identificat ca fiind Abu Khaled, să nu închidă telefonul.

Ca dentist în vârstă de 40 de ani, Mahmoud spune că nu are nicio idee de ce a fost ales pentru această sarcină. Dar, în acea zi, a făcut tot ce a putut pentru a-și menține comunitatea în siguranță.

Dirijat de vocile străinilor, care păreau să știe întotdeauna cum să dea de el chiar și atunci când i se termina bateria, a implorat ca bombardamentul să înceteze și a țipat până când l-a durut gâtul pentru ca oamenii să fugă.

A condus o evacuare în masă a vecinilor săi – și apoi și-a privit cartierul explodând în fața ochilor săi.

În timpul acestui conflict, armata israeliană a telefonat uneori locuitorilor din Gaza pentru a-i avertiza înainte de atacurile aeriene – relatarea lui Mahmoud oferă o perspectivă asupra unui astfel de apel telefonic, cu un nivel de detaliu fără precedent.

BBC l-a contactat pe Mahmoud după ce mai mulți locuitori din al-Zahra l-au identificat ca fiind bărbatul care a primit apelul de avertizare.

Nu putem verifica în mod independent conținutul apelului, pe care acesta l-a povestit la aproximativ trei săptămâni după eveniment, notează BBC. Cu toate acestea, detaliile se potrivesc cu cele de pe un grup de Facebook al comunității din acea zi, precum și cu imaginile din satelit înainte și după bombardament.

Știm că, în acea zi, mai multe sute de persoane au rămas fără adăpost, deoarece armata israeliană a bombardat cel puțin 25 de blocuri rezidențiale care adăposteau sute de apartamente, distrugând un întreg cartier. Acești oameni au fost forțați să fugă cu puținele bunuri pe care le-au putut lua și au fost în cele din urmă împrăștiați prin Gaza.

Forțele de apărare israeliene afirmă că atacă ținte militare și că aceste acțiuni sunt supuse „dispozițiilor relevante ale dreptului internațional”.

‘Trageți un foc de avertisment pentru a dovedi că acest lucru este real’

Lui Mahmoud nu i-a venit să creadă când bărbatul a început să vorbească, își amintește el.

Oamenii din jurul său l-au avertizat că apelul ar putea fi fals. De când începuse războiul, în grupul de Facebook al comunității circulau mesaje care avertizau cu privire la apelurile false și ofereau sfaturi pentru a identifica ordinele de evacuare israeliene reale.

Mahmoud a cerut vocii de la telefon să tragă un foc de avertisment pentru a dovedi că este real. Dacă cei care încă dormeau nu auzeau țipetele de pe străzi, atunci vor auzi lovitura, s-a gândit el.

Un foc de avertisment venit aparent de nicăieri, dar probabil de la o dronă, a lovit unul dintre blocurile de apartamente amenințate, spune el.

„I-am cerut să mai tragă un foc de avertisment înainte de a bombarda”, spune Mahmoud. A mai răsunat unul.

Acum că Mahmoud știa că este real, a încercat să tragă de timp, cerându-i bărbatului să aibă răbdare. „I-am spus: «Nu ne trădați și nu bombardați în timp ce oamenii sunt încă în curs de evacuare»”.

Bărbatul a spus că îi va da timp lui Mahmoud – a spus că nu voia să moară nimeni, își amintește dentistul.

Mahmoud a răspuns că nu voia ca nimeni să fie nici măcar rănit.

El a continuat apelul în timp ce se grăbea prin cartier, îndemnând oamenii să evacueze. Un vecin își amintește că dentistul „striga pur și simplu”, apoi i s-au alăturat și alții.

„Nu am vrut să știu că există cineva pe care aș fi putut să-l salvez și nu am făcut-o”, spune Mahmoud.

Sute de oameni s-au revărsat pe străzi în acea dimineață. Locuitorii acestui oraș de obicei pașnic țipau și fugeau, unii dintre ei purtând pijamale sau haine de rugăciune.

Zona – la nord de râul Wadi Gaza, un punct de la care Israelul a ordonat civililor să se mute spre sud încă din primele zile ale războiului – era formată din blocuri de locuințe moderne, precum și din magazine, cafenele, universități, școli și parcuri. Oamenii au început să se adune în aceste parcuri.

Mahmoud nu putea înțelege de ce cartierul său devenise o țintă. „Am făcut tot ce am putut pentru a-l opri. L-am întrebat: „De ce vrei să bombardezi?”.

Mi-a spus: „Sunt unele lucruri pe care noi le vedem și pe care voi nu le vedeți”.”

Bărbatul nu a explicat la ce se referea.

„Este un ordin de la oameni mai mari decât mine și decât tine, iar noi avem ordin să bombardăm”, a adăugat vocea, potrivit lui Mahmoud.

Când zonele din jurul clădirilor au fost libere, bărbatul l-a informat pe Mahmoud că va începe bombardamentul.

Mahmoud a intrat în panică – dacă ar fi bombardat din greșeală clădirea greșită? „Așteaptă puțin”, i-a spus bărbatul, spune el.

Un avion israelian a survolat deasupra lui.

Mahmoud s-a uitat la cele trei turnuri care se învecinau cu blocul său de apartamente. Apoi, unul dintre ele a fost bombardat.

„Acesta este turnul pe care îl vrem, nu vă apropiați”, a spus bărbatul de la telefon în timp ce clădirea cădea, potrivit lui Mahmoud.

Celelalte două blocuri au fost apoi distruse.

Imaginile surprinse în al-Zahra în acea dimineață arată dărâmături în locul celor trei blocuri de apartamente, în timp ce o înregistrare video arată locuitorii rătăcind șocați și nedumeriți în timp ce văd urmările imediate ale loviturilor. O postare pe grupul de Facebook al comunității la ora locală 08:28 spune că trei turnuri au fost „distruse complet”.

Când bombardamentele au încetat, Mahmoud își amintește vocea care îi spunea: „Am terminat… poți să te întorci”.

Mahmoud nu a înțeles la ce tocmai fusese martor. El locuia în acest cartier din Gaza de 15 ani, conducând un cabinet stomatologic aglomerat și crescându-și copiii acolo.

„I-am spus că al-Zahra este o zonă civilă. Nimeni nu este străin aici… Am încercat să-l fac să înțeleagă. Nu este o zonă de graniță, nu am avut ciocniri anterioare. A fost întotdeauna o zonă în afara problemelor”, spune el.

O postare în acea dimineață pe grupul de Facebook al comunității i-a îndemnat pe vecini să ofere paturi, alimente și apă celor rămași fără adăpost.

Oamenii au căutat adăposturi sau locuri în care să fugă. Autoritățile locale au început să curețe molozul de pe drumuri și să stingă incendiile.

Cei ale căror case au rămas intacte s-au întors. Unii oameni au simțit un sentiment de siguranță.

„Ne-am întors [acasă], gândindu-ne că nu vor mai bombarda din nou”, ne-a spus unul dintre ei.

Un apel ratat de la un număr privat

Mai târziu în acea zi, Mahmoud tocmai își terminase Isha, sau rugăciunea de noapte, în apartamentul său, când a văzut pe telefon un apel pierdut de la un număr privat.

Inima lui s-a scufundat. „Imediat am înțeles că va avea loc o evacuare și un bombardament, dar nu știam care va fi ținta. M-am gândit că ar putea fi casa mea, că ar putea fi casa de lângă mine”, spune el.

În curând, telefonul său a sunat din nou. Un alt bărbat era la telefon.

Vocea a spus că și-au dat seama că Mahmoud era un „om înțelept” după evenimentele din acea dimineață, motiv pentru care îl sunau din nou.

Bărbatul s-a prezentat ca fiind Daoud.

Mahmoud a fost neliniștit de nivelul de detalii pe care bărbatul îl avea despre viața sa – de modul familiar în care i se adresa și se referea la numele fiului său.

Potrivit relatării lui Mahmoud, acest bărbat a încercat apoi să explice ce se întâmpla în Gaza.

„A început să-mi spună: «Ai văzut cum i-au măcelărit [Hamas] pe acei copii cu cuțitele?»”…

„I-am spus că, potrivit religiei noastre islamice, acest lucru este interzis”, își amintește Mahmoud.

El a îndemnat vocea împotriva „pedepselor în masă”, dar Mahmoud știa că este fără speranță.

Mahmoud spune că bărbatul i-a spus că mai multe clădiri vor fi distruse în acea noapte, iar dentistul va trebui să le ordone vecinilor săi să evacueze din nou.

La început, i s-a spus că țintele erau două clădiri de lângă cele trei care fuseseră distruse în acea dimineață, precum și un al doilea bloc de turnuri.

„Mi-a spus: «Vrem să-i informezi pe oameni să evacueze zona», iar eu i-am răspuns: «Trebuie să-mi dați timp»”.

S-a apucat de treabă. „Am evacuat toți oamenii și chiar am evacuat un al treilea bloc, deoarece era foarte aproape de al doilea”, spune Mahmoud.

În acest moment, al-Zahra era în mare parte în întuneric. Locuitorii spun că nu mai aveau electricitate și că foloseau telefoane și lanterne pentru a face lumină în timp ce umpleau străzile. Unii au avut timp să ia genți preambalate în timp ce ieșeau din casele lor, cu articole precum haine de schimb, apă, telefoane și truse de prim ajutor. Alții nu au avut timp.

„A fost o groază absolută”, spune un locuitor, Abdullah al-Khatib. „Nu știam unde să mergem. Am fugit literalmente, fără să luăm nimic”.

„Nu pot vedea clar. Pur și simplu evacuați”, spune un altul printr-un mesaj WhatsApp, amintindu-și de evenimentele din acea noapte. „Mă concentrez doar să fiu în siguranță cu familia”.

Mahmoud a continuat să încerce să câștige cât mai mult timp, vorbind cu bărbatul care își spunea Daoud până când toată lumea a părăsit zona și a putut să se urce în mașini dacă voiau să plece.

Trei clădiri au fost distruse. În timp ce Mahmoud privea distrugerile, bărbatul de la telefon a spus că încă trei clădiri vor fi bombardate și apoi locuitorilor li se va permite să se întoarcă.

Dar o schimbare de ordine a venit brusc.

Vor bombarda întregul rând de blocuri de apartamente de pe partea de est a străzii, își amintește Mahmoud că i s-a spus.

Era vorba de mai mult de 20 de blocuri turn și sute de case.

„Erau oameni pe care nu îi evacuasem încă, pentru că nu a existat niciun avertisment cu privire la acele clădiri. I-am spus: „Măcar lasă-ne până dimineața, pe timp de noapte unde se vor duce oamenii?”.

Răspunsul a fost: „Ordinele au fost primite și vom bombarda toate turnurile în două ore”.”

Mahmoud a strigat la oameni să evacueze zona, alergând din bloc în bloc.

Locuitorii descriu scene haotice în care adulții strigau și copiii plângeau. Unii părinți și copii s-au pierdut unii pe alții în învălmășeală.

În ciuda panicii, Mahmoud a rămas tot timpul la telefon, făcând tot posibilul să întârzie bombardamentul.

Vocea de la celălalt capăt al firului a continuat, fără emoții.

„Mi-a spus chiar: «Nu te grăbi. Nu voi bombarda decât dacă îmi dai voie».

I-am spus: „Nu, nu este vorba de permisiunea mea. Nu vreau să bombardezi nimic. Dacă vreți să evacuez, voi evacua pentru siguranța oamenilor, dar dacă vreți să bombardați, nu-mi spuneți că aveți nevoie de permisiunea mea. Nu Mahmoud Shaheen este cel care va bombarda al-Zahra»”.

O femeie în vârstă cu handicap locuia în ultimul bloc de apartamente. Mahmoud și cei din jurul său le-au spus localnicilor să „conducă ca nebunii” pentru a ajunge la ea și a o scoate afară.

El și ceilalți își făceau griji și pentru un azil de bătrâni din localitate. Dar bărbatul de la telefon a spus că „va distruge doar clădirile rezidențiale”, potrivit lui Mahmoud.

Mahmoud spune că el și vecinii săi au fost martori în acea noapte „nu a fost un bombardament mic”, ci „distrugerea completă a clădirilor”, în timp ce blocurile rezidențiale erau distruse unul câte unul.

„A fost o noapte foarte grea pentru toți locuitorii din al-Zahra”.

Fotografii și înregistrări video postate de locuitorii comunității arată urmările bombardamentului din seara respectivă.

O postare pe grupul de Facebook la ora locală 21:11 spune: „Turnurile Al-Zahra sunt bombardate chiar acum. Dumnezeu să aibă milă”.

Un rezident care a vorbit cu BBC prin intermediul unui mesaj WhatsApp a amintit confuzia de pe străzi. „Nu știam unde ar trebui să mergem – unii spuneau că trebuie să mergem în școli, alții spuneau că ar trebui să mergem la Al Nuseirat [o tabără de refugiați la sud de cartier]. În timpul acesta au căzut bombe”.

Mahmoud l-a întrebat pe bărbatul de la telefon unde ar trebui să-și ducă vecinii.

„El a spus: «Ori îi duceți la est, ori la vest». Eu am spus: «Să-i ducem spre est va fi greu, pentru că la est de al-Zahra se află Al Mughraqa – o zonă deja nesigură. Oamenii erau deja speriați să meargă acolo».

Mi-a spus: «Du-i la vest, pe strada Palestine». I-am sugerat Universitatea din Palestina, iar el a spus da”.

Mahmoud a condus mulțimea, din care făceau parte nu doar locuitori ai blocurilor turn, ci și alte persoane strămutate care au căutat adăpost în al-Zahra după ce au fugit din propriile case în alte părți din nordul Gaza.

Alți locuitori au confirmat că au mers la universitate, iar o înregistrare video postată pe grupul de Facebook arată oameni mergând și conducând în acea direcție, în timp ce persoana din spatele camerei se roagă.

Mahmoud închide – dar telefonul unui vecin sună

Mahmoud spune că oamenii au așteptat la universitate cu teamă, ascultând zgomotele exploziilor de afară. Câinii speriați de pe stradă încercau să găsească un loc să se ascundă între femei și copii.

La un moment dat, Mahmoud spune că vocea de la telefon l-a întrebat cât de multă baterie mai are. Avea 15%. I-au spus să închidă pentru a o păstra și că îl vor suna din nou.

Au urmat apeluri frecvente.

„Sună pentru a-mi spune: «Acum vom bombarda o altă clădire», «Acum vom bombarda încă una». Au spus: «Vom continua să sunăm până când vom termina»”, povestește Mahmoud.

La un moment dat, telefonul unui vecin a sunat, iar vocea a întrebat de Mahmoud Shaheen.

Mahmoud păstrase toată ziua distanța față de soția și cei cinci copii ai săi – atât pentru că era ocupat cu evacuarea oamenilor, cât și pentru că se temea că contactul său cu serviciile secrete israeliene îl făcea o țintă.

La universitate, a verificat dacă erau în regulă, apoi i-a părăsit din nou.

Locuitorii din al-Zahra au îndurat o noapte fără somn. Mulțimea s-a uitat la Mahmoud pentru actualizări și răspunsuri.

„[Ei] întrebau: «Hei, doctore, te-au sunat ca să ne putem întoarce? Ți-au spus unde vor lovi?»”.

S-a crăpat de ziuă. O postare pe grupul de Facebook al comunității la ora locală 08:53 spunea: „Bombardamentul continuă până în acest moment”.

Videoclipurile partajate în timpul nopții au surprins flash-uri portocalii pe cerul nopții. Altele, filmate dimineața, arată coloane de fum gri care se ridică odată cu soarele deasupra orașului.

Mahmoud și bărbatul care își spunea Daoud au continuat să vorbească până când străzile s-au liniștit. Apoi, convorbirile au încetat brusc, fără alte instrucțiuni pentru locuitorii din al-Zahra.

„Nu ne-au spus să ne întoarcem la casele noastre, să evacuăm sau să părăsim zona. Așa că oamenii au așteptat până la prânz, iar apoi au început să se miște”, spune Mahmoud.

În orele și zilele care au urmat, comunitatea din al-Zahra, la fel ca multe altele din Gaza, s-a desființat.

„Chiar și pentru oamenii ale căror case au rămas în picioare, nu mai există niciun serviciu… sistemele de canalizare sunt deteriorate, nu există nicio brutărie, niciun supermarket, nu există apă, nu există electricitate”, spune Mahmoud.

Blocul lui Mahmoud nu a fost distrus, deși a fost grav avariat. Cartierul în care și-a construit cabinetul stomatologic timp de 15 ani și a devenit un punct de sprijin al comunității a dispărut. Nu a mai rămas nimic pentru el în al-Zahra.

Și-a dus familia într-o altă regiune din Gaza, unde locuiește în casa unui prieten, care este plină de oameni.

„Nu mă gândesc la clinica mea sau la casa mea, mă rog doar să supraviețuiesc și să rămân în viață”, spune el.

„Lucrurile materiale nu înseamnă nimic, ai putea muri în orice secundă în acest moment. Nu ne gândim la nimic altceva”.

Se știe că Israelul i-a avertizat pe locuitorii din Gaza prin apeluri telefonice, mesaje text și prin distribuirea de pliante înainte de bombardament. Însă, în unele cazuri, civilii spun că nu au fost avertizați din timp.

Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat pentru BBC că, în cadrul „misiunii sale de dezmembrare a organizației teroriste Hamas, [a] vizat ținte militare în întreaga Fâșie Gaza”. Loviturile asupra țintelor militare au fost supuse „prevederilor relevante ale dreptului internațional, inclusiv luarea de măsuri de precauție fezabile pentru a reduce numărul victimelor civile”, a spus armata israeliană.

„Hamas continuă să atace Israelul din întreaga Fâșie Gaza. Hamas s-a încorporat în infrastructura civilă și operează în întreaga Fâșie Gaza. IDF este hotărâtă să pună capăt acestor atacuri și, ca atare, vom lovi Hamas oriunde va fi necesar”.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că peste 10.000 de persoane au fost ucise de Israel de la începutul războiului – mai mult de o treime dintre acestea sunt copii. Atacurile aeriene de represalii ale Israelului în Gaza au urmat atacurilor aeriene ale teroriștilor Hamas care au năvălit în Israel la 7 octombrie, ucigând 1.400 de persoane, inclusiv multe femei și copii, și luând ostatice sute de alte persoane.

Datorită eforturilor lui Mahmoud, se crede că niciunul dintre vecinii săi nu a murit în acea zi. Însă relatarea sa dezvăluie panica și angoasa unei comunități palestiniene în timp ce își priveau casele și tot ceea ce iubeau explodând în jurul lor.

BBC a vorbit cu mai multe familii care locuiau în al-Zahra, un cartier de profesioniști și antreprenori, în care familiile mâncau împreună falafel și pizza pe plajă, iar copiii jucau fotbal în zori, în timp ce chemarea la rugăciune răsuna pe acoperișuri.

(Au contribuit la relatarea reportajului: Muath Al Khatib și Dima Al Babilie de la BBC News Arabic.; Jurnalism vizual: Mike Hills; Verificare video: Shayan Sardarizadeh; Editat de Samuel Horti)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. hamas nu a facut lucrul asta

  2. Nu am înțeles ce dorește să arate acest reportaj, că au fost atacate zonele rezidențiale în mod deliberat?

    • Doreste sa arate – si arata in mod convingator, in opinia mea, avand in vedere ca marturia vine de la un palestinian – ca Israelul face eforturi rezonabile pentru a se asigura ca nu ucide civili.

    • P.S. In Gaza nu par sa existe zone rezidentiale „libere de Hamas”. Dimpotriva.