G4Media.ro

Raluca Turcan: Vârsta de pensionare va fi egală între femei și bărbați:…

sursa foto: Pexels

Raluca Turcan: Vârsta de pensionare va fi egală între femei și bărbați: 65 de ani/ 129.000 de români reveniţi din străinătate beneficiază de şomaj/ Problema locurilor de muncă va fi rezolvată doar prin investiții

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri seară, la Digi24, că vârsta de pensionare între femei și bărbați va fi egală, de 65 de ani, subliniind că nu se pune problema ca acest prag să fie depășit.

  • „Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030. (…) Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a declarat Raluca Turcan, la Digi 24.

Turcan a mai adăugat că în jur de 129.000 de români care s-au întors din străinătate au cerut să beneficieze de șomaj și că există loc de integrare pe piața muncii.

Ministrul a mai spus și că singura soluție pentru rezolvarea problemei referitoare la forța și locurile de muncă o reprezintă investițiile în dezvoltarea economiei:

  • „Noi estimăm anul acesta că în activităţi sezoniere vor pleca undeva între 670.000 şi 700 şi ceva de mii de oameni. Asta înseamnă că mai există aproximativ 300 de mii de oameni care posibil s-au întors, însă nu toţi sunt înregistraţi în sistemul de şomaj. Dimpotrivă, un lucru surprinzător: noi am avut măsuri active pentru cei care au fost concediaţi abuziv în străinătate – de exemplu peste 50 de ani sau între 18 şi 24 de ani – să poată să fie stimulat angajatorul să-i atragă în piaţa muncii, însă nu a fost foarte accesată această măsură şi de aceea în sistemul de şomaj în momentul de faţă avem înregistraţi aproximativ 129.000, dintre care indemnizaţi mult mai puţin. Deci undeva cred că sunt vreo 200.000 de români care nici nu s-au înregistrat în sistemul de şomaj, nici nu s-au reîntors în străinătate. Aşadar este loc de integrarea lor pe piaţa muncii (…) În perspectivă, soluţia nu este una pe care să vină să o inventeze un politician sau altul. Soluţia este una singură: atragerea de investiţii cu plusvaloare mare în ţară, care să creeze mai multe joburi mai bine plătite. Ministerul Muncii, singur, nu poate să facă lucrul acestea. Aici este nevoie de un efort guvernamental de deschidere spre spaţiul investiţional, de credibilizare în ochii investitorilor străini astfel încât aceştia să-şi mute afaceri mai bine plătite în ţară”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la Digi24.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Greșit, cocoana, problema locurilor de muncă se rezolvă cu asigurarea unor condiții optime de lucru și asigurarea unui unui salariu decent ca omul da își asigure un trai decent. Cu salariul minim pe economie care este o mizerie nu o să vină nimeni în țară ba din contră vor pleca și mai mulți peste hotare unde vor fi plătiți și respectați. Degeaba faci investiții dacă oferi salariul minim de unde vor ieși oamenii la pensii cu sume mizerabile.

    • Contează și pregătirea profesională să obții un salariu bun. Din păcate, școala românească nu-i pregătește pe tineri pentru viață. Sunt în România multe meserii deficitare unde se pot câștiga bani frumoși. Lozinca cu plecatul nu mai este valabilă, degeaba pleci necalificat. Rămas în țară te poți califica prin cursurile de calificare(!) în care sincer nu cred, dar îți asigură o hârtie să poți intra undeva. După aceea, depinde de tine. Școala românească pune accent pe//dă Doamne// și se vede asta și din cerința ta.

    • Foarte Bine punctat Mircea, dar asta nu înseamnă ca cei ce nu au școală nu trebuie integrați și plătiți. Nu putem fi toți ingineri , savanți etc trebuie și cineva să fie paznic să dea cu mătura sa spele wc iar acești oameni trebuie plătiți cu un salariu decent. La noi denumirea de patron a fost înțeleasă gresit este patron de sclavi , în timp ce muncitorii muncesc ptr un salariu mizerabil patronii își iau jeepane vile sau concedii exclusiviste. Trebuie să fie un echilibru intre muncă și răsplată.

    • Ba, blonda are dreptate aici! Cu cat mai mult capital investit, cu atat munca devine mai productiva si mai scumpa, deci salariile cresc! Asta e reteta peste tot! ‘Asigurarea’ unor conditii optime de lucru si a unui salariu decent nu o sa fie niciodata fara investitii pe masura! Lasati lozincile si puneti mana pe o carte buna de economie!

    • A Dani ia zi cocosel în cărțile de economie pe care zici tu ca le citesti zice și de pensiile speciale, să te pensionezi la nici 40 de ani , alții au luat și ordonanțe , și să ei pensia mai mare ca salariul . Unde s a văzut să îți calculeze pensia în funcție de ultimul salariu, lună în care se baga toate sporurile ,salarii de merite ,prime , premii etc să fii cat mai mult să ai pensie specială nesimtită să trăiești 100 de ani timp în care să lucrezi și la stat??? Băi nene da esti nesimțit????

  2. Virsta de pensionare la femei acum : 61,7 ani !!!!!!!!!!!!! 0.7 x 12 = 8.4 luni . Corect este : 61 ani si 7 luni .

  3. Dupa 30 de ani de hotie au gasit solutia!!!!
    Lucrati mai mult pentru ca nu mai este cine sa lucreze ca statul sa mai plateasca pensii.
    Asta se numente logica de botox si acid hialuronic in creier.
    Nu mai vorbesc de imprumuturile din ultimul an si vaccinurile „gratuite”.
    Oamenii nu inteleg ca nimic nu-i gratis, tot noi platim si vaccinurile, mai mult decat atata, le platim si pe alea ” donate” moldovenilor.
    Romanii isi merita soarta. Ati votat 30 de ani cu hotii si acum cu securistii.
    Tara asta nu mai are nici o sansa, si ma bucur pentru asta!

  4. Dacă vrem egalitate, să avem egalitate. Se spune că femeile au o speranță de viață mai mase decât bărbații.

  5. Lucrati mai mult ca sa puteti plati pensiile noastre speciale de miliarde anual
    Sa traiasca boborul muncitoresc !!!

  6. Vad ca speranta de viata a crescut si va tot creste, iar noi cei normali trebuie să muncim până la vârste tot mai înaintate. Dar la cei din magistratură, armata, politie, speciali, etc , speranta de viata pare ca scade.

  7. Ca sa obții somaj trebuie să fi muncit înainte cel puțin jumate de an. Șomajul e în funcție de venitul anterior. Mai nou e altceva?