G4Media.ro

Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: E inacceptabil ca…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă / Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cataloghează drept „inacceptabil” şi „de netolerat” ca personalul medical să primească bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale, transmite News.ro. El spune că pacienţii îşi pot exprima recunoştinţa faţă de medicii care i-au tratat oferindu-le flori ori bomboane şi crede că e nevoie de o campanie pe acest subiect, atât în rândul pacienţilor, cât şi al angajaţilor din sistem.

„Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranşant, pentru că eu, personal – şi nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic şi de om – nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident. Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, cum vreţi dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală (…) dar avem o conştiinţă, totuşi, şi avem o educaţie şi avem o responsabilitate ca oameni care lucrăm în sistemul de sănătate. Lucrul ăsta nu este acceptabil”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv.

Acesta menţionează că a apreciat poziţia Colegiului Medicilor faţă de acest subiect.

Ministrul a făcut referire şi la iniţiativa unora dintre pacienţi, care se simt „mai siguri” dacă oferă medicilor „atenţii”, el arătând că acestea pot consta în flori sau o cutie de bomboane. El e de părere că societatea trebuie să „aibă curajul” să discute aceste aspecte.

„Această recunoştinţă a pacientului cred că trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă – că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit – şi o campanie pentru personalul medical. Nu vreau să vin cu niciun fel de comparaţie cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situaţii, dar probabil că se poate ajunge şi la aşa ceva într-un anumit moment”, adaugă Rafila.

El subliniază că nu face comparaţia cu situaţia legalizării bacşişului, arătând că un act medical este „foarte diferit de serviciul la restaurant” şi că „e periculos să venim cu astfel de comparaţii”.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România prof. univ. dr. Daniel Coriu a precizat, referitor la cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean care a fost arestată pentru o perioadă de 30 de zile pentru luare de mită, că o condiţionare a „actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă” şi subliniază faptul că, în prezent, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale. „Colegiul Medicilor din România promovează o relaţie corectă medic – pacient, bazată pe încredere şi respect reciproc”, a transmis Coriu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Dacă te duci cu flori și bomboane, îți dă cu ele în cap șpăgari ( nu toți ) din sistemul de sănătate, mai sunt și oameni care își doresc să-și facă meseria fără a primi șpagă.

    • Eugen, am avut la Floreasca 7 intervenții în decurs de 2ani in pandemie iar cea mai mică a fost de 33.257lei iar ce mai mare 47.644lei, dar nu mi sa cerut nici un ban sau cineva din personalul medical din sectia cardio să facă aluzie. Îți doresc multă sanatate.

  2. Si alea sunt materiale. Venim cu bunuri spirituale next time, am inteles 🙂

  3. Dar de ce bre, flori si bomboane(strica dantura!!) drept „recunostinta”?!
    De ce un muncitor care curata strazile nu primeste „recunostinta”?!
    Pentru ce sunt platiti medicii cu salarii si sporuri uriase, cand ei asteapta „recunostinta”!?
    Nici o recunostinta materiala, un MULTUMESC civilizat si atata!
    La Spitalul privat unde e tratat sotul meu de cancer, medicii NU accepta sub nici o forma vreo „recunostinta”, nu se expun pentru ca e in joc imaginea Spitalului, unde pacientul pentru asta plateste bani multi, ca sa fie tratat in cel mai bun mod!!!
    Si in Spitalele de stat am intalnit medici care NU cer spaga si la care desi initial am mers la cabinetul lui privat, mi-a recomandat apoi sa merg doar la cabinetul de la Policlinica pentru a primi Scrisoarea medicala cu care medicul de familie imi putea prescrie retete compensate!
    Multumim acestor medici care isi fac treaba cu DEMNITATE si PROFESIONALISM si rusine specimenelor precum dna Dr Oncolog de la Suceava care a cerut spaga dubla pentru ca bietul om suferea de 2 tipuri de cancer… cutremurator….
    Domnu’ Rafila, de la „cred ca trebuie”(cine naiba v-a instruit cu acest TREBUIE, ca Marcel Ciolacu il foloseste la 5 cuvinte odata!!) ne puteti spune CE veti FACE cand sunt astfel de situatii(ca deocamdata scapa toti, cred ca si doamna de la Suceava va scapa basma curata, curand!) si mai ales CE veti FACE ca astfel de situatii inacceptabile sa nu se mai intample in Spitalele publice!?
    Oamenii platesc Contributia la Sanatate o viata de munca si ce le OFERA Sistemmul public de sanatate?!
    Spagi, bataie de joc si Romania pe Locul I in UE la numar morti de cancere TRATABILE!
    Asta e ceea ce „faceti” voi pentru romani….

  4. Caramele pesediste

  5. Caramele pesediste

  6. Zice Rafila, care a încercat să-și cumpere un loc de muncă la OMS, cu 21 de milioane de euro din bani publici și a scăpat, fiindcă România e o hazna.

  7. Păi să dăm bomboane și flori pompierilor care salvează vieți, militarilor când ne scot din zăpadă, firmelor de energie că nu murim de frig etc. Nimic tovarășe , așa trebuie.

  8. Ca să scăpăm de corupți ar trebui schimbați toți bugetarii cu oameni care să obțină posturile prin examen scris și sigilat. Aceeași regulă ar trebui aplicată și în cazul politicienilor ca să scăpăm de corupți și proști. Fără agramați in fruntea țării! Corupția să fie sinonimă cu crima și să fie pedepsită cu pedeapsa maximă și confiscarea averii. Restructurarea statului este necesară pentru că acolo ,,dispar” cei mai mulți bani.

    • Știți fără să vă spună careva cînd se va stirpi șpaga în sănătate, adică odată cu pensiile speciale. Mai precis niciodată, sau poate se va legaliza precum ciubucul la circiuma. Pină atunci se admit doar mici atenții…. pacienții se pot organiza pe grupe de diagnostic și mîna de la mîna iese un borcan de miere, un Mercedes nou sau o vacanta in Dubai

  9. Desfiintati 3 sferturi din minister si o sa vedeti ca raman bani!voi,sefii,va calcati pe picioare si nu aduceti plus valoare!sunteti prea multicu lefuri prea mari!toti!

  10. Tara de evul mediu! Aia de la Suceava sau adunat 100 de medici în sprijinul lui aia de la Oncologie care lua 15 șpăgi pe zi , ca ” domle sunt mici atenții”, va asigur că și ceilalți 100 din spitalul sucevean sunt hoți! Asta e tara! Se fac medici pentru statutul social nu de dragul de a lăsa ceva bun in spate! Numai zic nimic că îmi vine să vars….

    • Și nu doar medicii sunt șpăgari. Tot personalul medical este la fel. Majoritatea bugetarilor sunt la fel. Dacă nu direct măcar prin lefuri și pensii speciale. Pentru că sprijină guvernanții putem să asimilăm, salariile și pensiile lor tot cu șpaga. Da, șpagă dată de șpăgari din banii noștrii ca angajații statului din structurile de forță și nu numai să închidă ochii la nereguli. Ce să mai! Șpagă generalizată! Auzi, străinii zic că avem o democrație deficitară ! Or’ avea dreptate?

  11. Tortzy boy a crescut de la 11 la 22…. Da” vine ciuca de la piramide ….si da mai mult ….

  12. D-le Rafila grav este că subordonații dumneavoastră dacă nu primesc ,,atenții ” îi lasă pe pacienți să moară. Și asta se numește crimă în caz că nu ți-a zis nimeni. Cei prinși cu atenții necuvenite ar trebui să primească pedeapsa maximă prevăzută de lege și să li se confiște averea. Dacă pacientul moare pentru că nu a avut bani să dea șpagă atunci medicul care a întârziat să-și facă datoria să fie condamnat pentru crimă. Așa s-ar întâmpla dacă am trăi într-o democrație adevărată.

  13. Mă, da’ la tine de ce s-a exprimat recunoștința prin bani pentru vaccinuri cumpărate fără număr, de câteva ori de cât erau necesare?

    • Dr. Rafila merită un spor la salariu pentru modul exemplar în care își exercită funcția in ajutorul colegilor din sistemul de sănătate. Felicitări! E clar că nu mai avem ce aștepta! Propun să închidem sistemul și statul să ne trimită la tratament pe toți în străinătate. De preferat in Vest pentru că acolo ne tratează fără șpagă.

    • Un buchet de flori și o pungă (chiar și cutie) de bomboane nu-i ajungeau?

  14. & Dacă nea „securică” , organizator de sistem, zice că „dictatura” în medicină e la ministru, care împarte sănătatea și tratamentele și ălora cărora nu le este îndeajuns au ca variante vracii și alte sisteme medicale, sistemul privat de sănătate, ?

  15. & Nu vă conveni și comentariul despre, „tranzacționismul financiar de sănătate” cu, „Darth Vader”, ?

  16. Are dreptate Rafila, doar că nu a precizat micile atenții de recunoștință, flori , bomboane, miere sa fii fie ambalate in bancnote euro.