G4Media.ro

Radu Mazăre și Decebal Făgădău, trimiși în judecată de DNA în două…

sursa foto: Info Sud-Est

Radu Mazăre și Decebal Făgădău, trimiși în judecată de DNA în două noi dosare penale pentru vânzare ilegală de terenuri către fugarul Sorin Strutinsky / Prejudiciul: 1,8 milioane de euro

Foștii primari ai Constanței, Radu Mazăre și Decebal Făgădău, au fost trimiși în judecată de DNA Constanța în două dosare în care sunt acuzați de abuz în serviciu pentru că ar fi vândut ilegal mai multe terenuri din Constanța, potrivit unui comunicat DNA.

Prejudiciul calculat de procurorii Anticorupție în dosarul lui Decebal Făgădău este de 133.699 de euro, iar cel din dosarul lui Radu Mazăre este de 1,7 milioane de euro.

Cei doi ar fi vândut ilegal, fără licitație publică, mai multe bucăți de terenuri către una dintre firmele afaceristului fugar Sorin Strutinsky (Astera Consulting), prieten apropiat de Radu Mazăre și fostul președinte de Consiliu Județean Nicușor Constantinescu, cei care au acaparat zona de business, întreaga administrație și sfera politică a Constanței în anii 2000.

O parte din terenurile pentru care cei doi foști primari sunt cercetați în acest dosar sunt situate în Portul Turistic Tomis și se află în jurul proiectului imobiliar gigant controlat de Sorin Strutinsky, dar care a fost lăsat neterminat timp de 18 ani.

Strutinsky a fugit din țară după ce a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani.

Alte terenuri din dosarele celor doi sunt situate în Mamaia Nord, partea din stațiune cunoscută pentru cluburi și viața de noapte.

O altă firmă către care au fost vândute terenurile este Seaview Advertising, cea căreia Radu Mazăre i-a oferit și monopolul afișajului stradal pentru 15 ani.

Citește mai jos comunicatul DNA:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în două dosare distincte, a următoarelor persoane:

1. în stare de detenție, a inculpatului MAZĂRE RADU ȘTEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

și în stare de libertate, a inculpatei ENACHE MARCELA, la data faptei secretar al municipiului Constanța, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

2. în stare de libertate, a inculpaților:

FĂGĂDĂU DECEBAL, la data faptei viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ENACHE MARCELA, la data faptei secretar al municipiului Constanța, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriile întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2007 – 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța în alte condiții decât prin licitație publică (negociere directă) și fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local.

De asemenea, terenurile respective, situate în stațiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potențial turistic și comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la prețuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Enache Marcela, care, în calitate secretar al municipiului Constanța, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacțiilor respective.

2. În cursul anului 2015, în aceeași manieră ar fi acționat și inculpații Făgădău Decebal și Enache Marcela, care, în calitățile menționate mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța.

Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

Primăria municipiului Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu sumele menționate mai sus.

În cele două cauze au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarele au fost trimise spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cele două cauze.”

sursa foto: Info Sud-Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Al câtelea dosar holy shit

  2. Daca nu recuperează prejudiciile tot degeaba. Ma încălzește prea puțin ca o sa facă x ani de pușcărie, dacă el si neamurile si prietenii lui au strâns avere pentru 10 generații.
    Pe astia de si-au bătut joc de banul public as vrea sa ii vad doar cu hainele de pe ei, nimic altceva sa nu mai aibă. Sa vedem si noi atunci, cum vor pune o pâine pe masă pentru ei și familia lor.

    • Subscriu. Recuperarea ar trebui inclusă automat în sentință, averea confiscată și nici un privilegiu în închisoare sau eliberare condiționată până nu s-a recuperat integral prejudiciul. Și cu dobândă. Fără tot felul de chichițe avocățești.

    • N-o sa se-ntample prea curand, din moment ce legile sunt votate in parlament si stim cu totii componenta parlamentului in ultimii 30 de ani. Basca, cand a fost sa se schimbe ceva, 70% dintre romani (multi dintre ei avand in minte viitorul copiilor lor) s-au tras pe blugi si-au stat acasa in ziua votului! Din restu’ de 30% – 9% au votat metalul pretios!
      Si voi aveti pretentii ca:
      1. sa nu mai fie coruptie?
      2. Coruptii (daca sunt prinsi, evident) sa fie lasati in cooroo’ gol?

  3. Recuperarea rapida a prejudiciilor. Urmarim atent decizia judecatorilor si actiunile ANAF de recuperare a banilor.