G4Media.ro

Punct de cotitură în tehnologie: Google susține că a creat primul computer…

Punct de cotitură în tehnologie: Google susține că a creat primul computer cuantic. Cum funcționează și de ce e importantă depășirea acestei bariere

Compania americană Google susţine că a reușit să creeze primul computer cuantic, o barieră tehnologică semnificativă și cu un impact major asupra evoluției științei. Un studiu al cercetătorilor de la Google care descrie această inovaţie a fost publicat pentru scurt timp pe site-ul NASA săptămâna aceasta înainte de a fi retras, potrivit Agerpres.

Ce înseamnă și cum funcționează un computer cuantic (Documentare de Andrei Radu)

Calculatoarele cuantice au capacitatea de a revoluționa modul și viteza cu care au loc noile descoperiri din domenii tehnice, funcționând pe baza a două principii din fizica cuantică (superpoziții și entanglement). Acestea le permit calculatoarelor cuantice să efectueze operațiuni la o viteză impresionată. Tocmai aceste principii sunt și cele care creează dificultăți în modul în care sistemele trebuie proiectate și programate.

Calculatoarele clasice realizeză calculele matematice prin intermediul biților – celule care se pot găsi într-una din cele două stări: 0 (fals) și 1 (adevărat). Opt biți formează un octet (byte), iar de aici apar și supradiviziunile: tertra-, mega-, giga-, tera- etc. Fizic, calculatorul operează pe baza unor tranzistori (dispozitive care transmit, sau nu, un semnal electric) care sunt organizați în ”porți logice”, printre care se numără: poarta ”și”, poarta ”dacă”, poarta ”nu” etc. Mai multe porți formează module, iar mai multe module duc la formarea unui procesor.

Calculatoarele cuantice operează în baza biților cuantici, denumiți și qubiți. Aceștia, spre deosebire de biții clasici, se pot găsi în toate stările clasice și combinațiile sale (0-1 și 0+1), în același timp. Simultaneitatea stărilor este posibilă datorită fenomenului de superpoziție, conform jurnaluldeafaceri.ro.

Cea de a doua relație dintre qubiți este fenomenul de entanglement care ”leagă” toate stările qubiților între ele. Acest lucru permite calculatoarelor cuantice să exploreze mai multe căi de rezolvare în mod simultan, ceea ce ar putea crește seminifcativ viteza cu care se pot realiza operații de mare complexitate, conform site-ului microsoft.com.

Câteva aplicații posibile ale calculatoarelor cuantice

Noile sisteme ar putea contribui la soluționarea unor calcule complexe, datorită fenomenului de superpoziție. Conform singularyhub, calculatoarele cuantice ar putea fi folosite în dezvoltarea unor versiuni mult mai sigure de criptare a informației. Criptarea cuantică ar putea pune hackerii în imposibilitatea de a descoperi ”cheile de acces” ale sistemelor vulnerabile, datorită stării nedeterminate în care se găsește informația necesară decriptării.

O altă aplicație a acestor sisteme ar fi în medicină, în domeniul modelării moleculare. Sistemele actuale nu pot face față complexității acestor sarcini, datorită limitărilor fizice cu care se confruntă și care le pun în imposibilitate de a mai avansa, în mod seminificativ, din punct de vedere tehnologic. Calculatoarele cuantice pot aduce contribuții importante în această zonă, întrucât interacțiunile chimice sunt, și ele, de natură cuantică.

Inteligența artificială poate beneficia masiv de pe urma utilizării calculatoarelor cuantice. Cele mai ”inteligente” sisteme de ”învățare” funcționează pe baza unui proces de ”trial and error”. Sistemele de deep și machine learning vor ajunge mult mai puternice și mai rapide, dacă pot profita de pe urma fenomenului de superpoziție.

De ce sunt atât de greu de proiectat?

Scientific American scrie despre provocările pe care le aduce natura cuantică a dispozitivelor. Calculatoarele cuantice sunt susceptibile unor erori cauzate de ”zgomot” și de pierderea coerenței cuantice – pierderea proprietăților cuantice a qubitului și reducerea sa la un simplu bit.

”Incoerența cuantică” poate fi cauzată de diferite interacțiuni cu mediul exterior (cum ar fi variații electromagnetice sau de temperatură). Tocmai din acest motiv, actualele sisteme cuantice au o probabilitate mică să livreze rezultate corecte, chiar și pentru operații mai simple, conform aceleeași publicații online.

Erorile pot fi corectate prin intermediul schemelor de corecție cuantică – un proces care consumă o parte din qubiți. Numărul acestora determină capacitatea sistemelor cuantice de a realiza operații din ce în ce mai complexe, iar utilizarea schemelor de corecție ridică problema achiziționării unor sisteme care nu funcționează în conformitate cu specificațiile inițiale.

Lockheed Martin, o companie renumită în domeniul aerospațial și securității internaționale, s-a confruntat cu o astfel de degradare a unui sistem cuantic după ce a achiziționat, în 2011, un sistem D-Wave One – unul dintre primele modele de calculatoare cuantice disponibile, scrie Digital Trends.

Într-un interviu pentru Singularity Hub, Jeff Kessler – vicepreședintele departamentul de cercetare IBM – a declarat: ”Calculatoarele cuantice și calculatoarele clasice vor lucra împreună în viitorul apropiat.[…] Ceea ce ne putem imagina sunt calculatoarele clasice care pot accesa capabilitățile calculatoarelor cuantice pentru sarcinile care sunt prea greu de rezolvat pentru ele, cum este simularea moleculară.”

Foto: Larry Page, co-fondator Google și CEO al companiei Alphabet, care deține Google (Captură Youtube)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Pun pariu ca cercetatorii aia nu fac politica dar rezultatul muncii lor va fi folositor politicienilor.
    O sa ajungem sa vorbim ca un robot ca sa nu ne troleze un.. robot.

    • Rusii sunt mai inapoiati. Au postaci dintre studentii fomisti care se vind pe nimic. Insa americanii au roboti care posteaza in internet. Li se da periodic tema si directia iar ei posteaza. In ultima campanie prezidentiala in SUA se estimeaza ca 80% dintre postari au fost facute de roboti.

    • Google Claims ‘Quantum Supremacy,’ Marking a Major Milestone in Computing

      Fortune obtained a copy of Google’s paper, which was posted to NASA.gov earlier this week before being taken down. The Financial Times first reported the news.

      A Google spokesperson declined to confirm the authenticity of the paper and its results. NASA did not respond immediately to a request for comment.

      A source at Google familiar with the situation suggested, however, that NASA accidentally published the paper early, before its team’s claims could be thoroughly vetted through scientific peer review, a process that could take anywhere from weeks to months.

      https://fortune.com/2019/09/20/google-claims-quantum-supremacy/

    • BREAKING: NO MORE SECRETS

      Google achieves “quantum supremacy” that will soon render all cryptocurrency breakable, all military secrets revealed

      Here’s the upshot of what this “quantum supremacy” means for Google and the world:

      – Google’s new quantum processor took just 200 seconds to complete a computing task that would normally require 10,000 years on a supercomputer.

      – A 53-qubit quantum computer can break any 53-bit cryptography in mere seconds, or in fractions of sections in certain circumstances.

      – In addition, all military-grade encryption will become pointless as Google’s quantum computers expand their qubits into the 512, 1024 or 2048 range, rendering all modern cryptography obsolete. In effect, Google’s computer could “crack” any cryptography in mere seconds.

      -By 2024, Google will be able to break nearly all military-grade encryption, rendering military communications fully transparent to Google.

      – With this quantum technology, Google will be able to break all U.S. military encryption and forward all “secret” communications to the communist Chinese.

      (Yes, Google hates America and wants to see America destroyed while building out a Red China-style system of social control and total enslavement.)

      – Google’s quantum eavesdropping system, which might as well be called, “Setec Astronomy,” will scrape up all the secrets of all legislators, Supreme Court justices, public officials and CEOs. Nothing will be safe from the Google Eye of Sauron.

      Everyone will be “blackmailable” with Google’s quantum computing power.

      https://www.naturalnews.com/2019-09-21-google-achieves-quantum-supremacy-all-cryptocurrency.html

    • AI, Quantum Computing, And The End Of Human-Controlled Civilization

      vizionati de la 24:55

      https://banned.video/watch?id=5d880322ba6a700013f7279f

  2. Pentru cine nu știe cu entanglement și qubiți în 2 stări simultan:
    – entanglement e cam cum e România cu PCR-ul sau cu javrele din PSD, nu scăpăm niciodată de ăștia.
    – un qubit e cam ca Vâlcov: pentru toată lumea e evident că e mafiot dar, în același timp, e bine merci în parlament și guvern. Depinde de unde te uiți: din PSD, este curat; văzut din stradă, e un mafiot.

    • E ca si cum „Marian” ar fi un bisexual care nu va sti niciodata ce sa aleaga doar ca el se f**e.

  3. Ca de obicei propaganda ne ofera numai avantajele nu si dezavantajele.
    Exista in lume multe calculatoare cuantice lasate si ajutate sa gindeasca singure. Au acces la informatii, discuta cu operatori umani si se dezvolta ca un copil.
    Nu se stie cite au ajuns la constiinta de sine… Si nimeni nu stie.
    Stephen Hawking spunea ca principala amenintare la civilizatia umana e inteligenta artificiala.

    • Da, Vlaicule, isi vor da seama calculatoarele ca fumezi iarba si vor veni sa te salte. :))

      Plus, n-o sa mai poti sa te masturbezi fara sa se stie cat de patetic esti …

    • @John Lexicon,
      Si nu e suficient?

  4. Cam slaba documentarea. Autorul nu a prea inteles ce si cum, asa ca nici nu poate explica convingator. Inainte sa scrie asa in articol, ar trebui sa roage un profesor de pe la Automatica-Calculatoare sa-i explice cum functioneaza. Asa, nu se intelege mai mult decat dintr-o explicatie de genul „filmul ăla cu aia care se duce la ăla acasa cand ii urmareau ăilalți care voiau să … cum ii zice?” 🙁

    Sa prezinti entagelment-ul asa: „fenomenul de entanglement care ”leagă” toate stările qubiților între ele.” este cum ai defini escavatorul dupa gropile pe care le face … 😉 E ceva, dar nu-i ce trebuie … Si la superpozitie la fel.

    Nu o sa facem din lrice jurnalist un Stephen HAWKING, dar macar din orice explicatie ceva inteligibil. Ceea ce ar fi, totusi, ceva!

    Ex: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quantum_entanglement

    • Nu te mai agita ca n-au nici-o sansa … Feynman, care-i tatal lor, a zis ca daca crezi ca intelegi ceva despre mecanica cuantica nu intelegi de fapt nimic. 🙂

      E doar o unelta care pare sa functioneze, lumea e mult mai complexa …

      Cum ai dat si tu exemplul… E ca si cum ai incerca sa bagi patratul in cerc fara sa ramana spatiu … Nu se pupa dar intra cumva :))

  5. „Quantum Supremacy” inseamna ca legea nescrisa a evolutiei exponentiale a umanitatii este inca in faza … In 10 ani o sa va conectati la net ca-n Matrix. De abia astept sa dau de voi. :X

    • Eu cred ca esti cam important pentru noi.
      Mai bine ne spui cu cine votam

    • P.S. : Sa va interesati de „NP-Completeness” si implicatiile asupra societatii. Practic, toata smecheria cu „Quantum Supremacy” e sa rezolve probleme, care cu-n calculator clasic ar dura milenii, cu implicatii inimaginabile de muritorul de rand pt. societate. E de bine …

    • Cloudfare, da ping in 1.1.1.1 si zi-mi ce DNS e …

  6. Titlu gresit. Google a reusit sa construiasca un computer cuantic care a atins asa zisa „suprematie cuantica”, adica a rezolvat o serie de calcule mai rapid decat orice supercomputer clasic existent. Computere cuantice exista de ceva vreme, insa cu mai putin de 53 de qubiti, cati au fost necesari pentru aceasta reusita. Oricum, e o realizare monumentala, cu implicatii bune si posibil rele greu de anticipat.

  7. Nu am citit ce a spus google, dar e clar ca nu sunt primii. Vedeti aici:
    https://www.dwavesys.com/
    Compania asta are tehnologia de niste ani. Pentru ca nu prea aveau vanzari, au lucrat serios ca sa creeze aplicatii.

  8. Nu ma mira. DWave sunt foarte seriosi. Eu ii stiu pentru ca locuiesc intr-o municipalitate invecinata si am lucrat candva ceva pe contract pentru ei (nu quantum ci in partea de front-end).