G4Media.ro

Promisiunea lui Jeremy Corbyn, șeful opoziției din Marea Britanie, dacă ajunge la…

Promisiunea lui Jeremy Corbyn, șeful opoziției din Marea Britanie, dacă ajunge la putere: Un nou referendum privind Brexitul

Şeful opoziţiei laburiste britanice, Jeremy Corbyn, a arătat miercuri că el va organiza un nou referendum privind Brexit dacă va ajunge la putere, evitând însă să spună care va fi opţiunea lui la acest vot, potrivit unei analize publicate pe portalul belgian La Libre, preluată de Rador.

Dacă câştigă alegerile legislative anticipate, din ce în ce mai probabile în Regatul Unit, Jeremy Corbyn a promis să obţină cu Bruxellesul un nou acord de ieşire, care să includă rămânerea în uniune vamală, şi să-l supună votului britanicilor.

„Doar un guvern laburist va reda puterea poporului. Să oprim un Brexit fără acord şi să lăsăm oamenii să decidă”, a scris Jeremy Corbyn în ziarul „The Guardian”, cu 43 de zile înaintea datei prevăzute pentru divorţul de Uniunea Europeană, pe 31 octombrie.

„Vom da poporului ultimul cuvânt, cu alegerea între o ofertă credibilă pentru a ieşi şi una pentru a rămâne” în UE, a continuat el, fără să-şi exprime o opţiune sau alta.

„Mă angajez să duc la bun sfârşit ce va decide poporul, în calitate de prim-ministru laburist”, s-a mulţumit el să afirme.

„Suntem unicul partid din Regatul Unit care are încredere în cetăţenii britanici să ia o decizie”, a adăugat el.

Această declaraţie vine înaintea congresului anual al Partidului Laburist din acest weekend de la Brighton, unde o facțiune din partidul lui ar urma să facă presiuni pentru a susţine rămânerea în UE.

„A rămâne neutru faţă de Brexit este o abdicare ruşinoasă de la responsabilitate”, l-a criticat pe Twitter întâiul ministru scoţian, Nicola Sturgeon, şefa partidului naționalist scoţian SNP, a doua forţă a opoziţiei în Parlamentul britanic, ostilă Brexit.

În ajun, Jo Swinson, șefa partidului pro-european Lib-Dem, a treia formațiune de opoziţie, a promis să „stopeze Brexit”, anulând invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care a declanşat procesul de ieşire din UE.

Britanicii au votat Brexit cu 52% din voturi la un referendum în iunie 2016. Prim-ministrul conservator Theresa May a negociat cu Bruxellesul un acord de ieşire respins de Parlament. Succesorul ei, Boris Johnson, afirmă că se zbate să obţină de la UE un nou acord, fără a exclude o ieşire brutală pe 31 octombrie, chiar dacă Parlamentul a votat la începutul lui septembrie pentru o amânare cu trei luni a termenului.

„Riscul unui Brexit fără acord rămâne foarte real”: negocierile se blochează mai ales într-un punct

„Riscul” unei ieşiri a Regatului Unit din UE fără acord „rămâne foarte real”, a avertizat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu şase săptămâni înaintea datei prevăzute pentru Brexit.

„Va fi poate alegerea Regatului Unit, dar niciodată alegerea UE”, a spus dl Juncker în hemiciclul Parlamentului European la Strasbourg, la două zile după o întâlnire fără rezultat cu prim-ministrul britanic, Boris Johnson, la Luxemburg.

Calificând totuşi aceste discuţii de luni, la care a participat şi negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, drept „amicale” şi „constructive”, dl Juncker a afirmat: „nu e sigur că vom reuşi să găsim soluţii, dar trebuie să încercăm”.

„Desigur, nu e vorba să ne prefacem că negociem”, a avertizat francezul Barnier, o critică voalată care l-ar putea viza pe Boris Johnson, acuzat în ţara lui de lipsă de seriozitate în negocieri.

Duminică, prim-ministrul britanic a vorbit despre „progrese uriaşe”, în timp ce potrivit UE, tot nu există propuneri concrete din partea Regatului Unit pentru a face să avanseze negocierile.

În „această extraordinară şi complexă negociere (…) este responsabilitatea noastră să continuăm acest proces cu hotărâre, cu sinceritate”, a adăugat dl Barnier care a vorbit imediat după dl Juncker.

Problema irlandeză rămâne principalul punct de blocaj al negocierilor. Londra vrea suprimarea „backstop”, plasa de siguranţă, clauza de salvgardare prevăzută pentru a împiedica refacerea unei frontiere fizice între Irlanda de Nord, provincie britanică, şi republica Irlanda.

Acest dispozitiv prevede rămânerea Regatului Unit într-un „teritoriu vamal unic” în lipsa unei alte soluţii. Dar până acum, Londra nu a prezentat soluţii alternative satisfăcătoare pentru europeni.”Noul guvern britanic (…) a subliniat aspectele plasei de siguranţă care nu-i plac. Nu e suficient pentru a ajunge la o soluţie”, a constatat dl Barnier.”Avem nevoie de o soluţie juridic operaţională în acordul de retragere care să răspundă pe deplin fiecărei probleme, să abordeze fiecare risc”, a adăugat francezul.

Traducere: Gabriela Sîrbu

Foto: Șeful Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Un nou referendum, nu rezolva mare lucru daca se mentin aceleasi conditii ca pina acum . Societatea va ramine tot divizata ,iar numarul votantilor , fie a celor ce sunt pro ,fie a celor ce sunt contra ,nu va depasi 50% din populatia M.B.

    • Societate divizata … Cum se face ca ‘Democratia’ se „echilibreaza” asa de mult ? Sa ne zica si noua cineva … Suspect acest 50/50 …

  2. La cat de spalati pe creier sunt britanicii …

  3. Facem referendumuri până iese cu ne convine. Și dacă nu iese la următorul mai facem unul.

    • Este perfect normal si legitim sa se faca un nou referendum legat de brexit. Deoarece oamenii au fost mintiti si pacaliti. A fost o campaniea de dezinformare, plina de minciuni si manipulare.

  4. Daca am sti care este repartitia votantilor pe categorii de virsta si daca numarul votantilor ar creste spre 80% din numarul total de alegatori ,atunci poate am putea spune ca acest 50 – 50 se poate modifica .Este insa evident blocajul cetatenilor romani din diaspora , unde procentul de cetateni romani votanti este foarte mic .Daca numarul alegatorilor din diaspora ar trece de 50 procente atunci am avea o alta componenta parlamentara si altfel s-ar aseza lucrurile . Politicul romanesc (cel din tara )nu doreste insa asta si incearca sa faca orisice ii sta in putinta ,sa limiteze votul diasporei .Ceea ce ma surprinde insa este dezintersul celor din strainatate de a se organiza si de a forma chiar un partid al diasporei cu reprezentare in tara (respectind conditiile de formare a partidelor din Romania) . Va imaginati ce forta ar deveni un astfel de partid care ar avea sustinere si din interior si din exterior .

  5. Lasati taranii sa voteze de atatea ori pana iese rezultatul scontat, pentru ca datele sunt prea „complexe” pentru a fi pricepute de plebe. Atat snobism, tupeu si enorm de multa aroganta.

    • Sandocan vorbeste in necunostinta de cauza.
      Ce referendumul e ala unde oamenii sunt mintiti, manipulati (vezi scandalul Cambridge Analitica), dezinformati etc. ?
      Oamenii trebuie sa aleaga in cunostinta de cauza si eventual sa isi asume anumite consecinte daca se voteaza pro brexit. Nu sa li se promita lapte si miere daca voteaza brexit. Iar apoi presa sa descopere documente secrete interne care arata ca guvernul nu are nici un plan dupa brexit, marile companii pleaca. Ba chiar mai rau vor fi grave probleme aprovizionare alimentelor, petrolul va creste, inflatia lafel …

    • @Mihai: Dar in in 1975 cand au fost intrebati daca vor in UE, au fost intrebati explicit *doar* daca vor in „common market”, ca dupa aia sa intre in CEJ, armata comuna si alte nebunii federaliste. Aia nu a fost minciuna?

      La fel, documentele eliberate sub „thirty year rule” arata ca oamenii au fost mintiti atunci: pierderea suveranitatii prin apartenenta la UE le-a fost pur si simplu ascunsa. Daca nu crezI, cauta intrbarea din 1975 si pentru documente:

      https://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/r/C11018818

  6. A existat suspiciunea ca ar fi fost implicata Rusia in campania pro-Brexit inainte de primul referendum. De asemenea, un sir de incidente antisociale atribuite imigrantilor ( incendieri, talharii, violuri) s-a produs in perioada ce a precedat referendumul influentand astfel rezultatul.

  7. Unii nu raman prosti o viata intreaga, se mai desteapta pe parcurs. Altii vor sa ramina la o anumita virsta , le este mai usor sa creada si sa spuna acelasi lucru zeci de ani . Din fericire , marea majoritate evolueaza si asta repede si nu ramane ca prostul satului numit asa o viata intreaga .