G4Media.ro

Profesoara care detestă denumirea de „dascăl”: Anca Evelina Cîrligeanu, profesoară de Limba…

Profesoara care detestă denumirea de „dascăl”: Anca Evelina Cîrligeanu, profesoară de Limba română la Colegiul Național ‘Mircea cel Bătrân’ din Constanța

„Ce spun poate va părea orgolios, dar nu e așa. Trebuie să le spui lucruri interesante, provocatoare, neașteptate. Să-i faci să trăiască sincer starea de a întreba. Trebuie să practici maieutica lui Socrate: să nu le dai răspunsul, să le pui întrebările suplimentare să ajungă singuri la el. Nu știu dacă e vreun secret, multe lucruri se întâmplă spontan.”

Cam de două ori pe lună, duminica, mai mulți elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța și profesoara Anca Evelina Cîrligeanu se strâng în cabinetul de limba română al școlii și discută, timp de trei-patru ore, despre o carte citită de toți pentru acea întâlnire. Clubul de Lectură al școlii a apărut prin 2013, la inițiativa a două eleve de a X-a. L-au numit împreună „Conspirația culturii”. „În loc să mergem la Biserică, venim la Clubul de Lectură”, spune adesea Cîrligeanu, adăugând că l-au înființat ca să dea o lovitură mortală mall-urilor și cluburilor de fițe. Prima carte despre care s-a discutat la club a fost Pentru cine bat clopotele, de Hemingway, iar cele mai recente, 1984, a lui Orwell și Pacientul englez, de Michael Ondaatje.

În duminicile de club, spre 20 de elevi se prezintă cu cartea proaspăt citită și cu eventualele ei ecranizări văzute. Voluntarii responsabili de cârmuirea întâlnirii oferă informații despre contextul în care a fost scrisă și publicată, amintesc de eventuale interviuri cu autorii care pot completa lectura și propun puncte de plecare pentru o discuție. Discută cu toții, spune Cîrligeanu, pentru a descoperi adevărurile ascunse în cărți, din a căror varietate e mereu ceva profund de învățat despre oameni și despre sine.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Dacă te duci la clubul de lectura și îți e mintea bucuroasa ca lipsești de biserica, atunci ce te-o fi învățat tovarășa?

    • Un copil care citeste e un adult care gandeste, ori turma are nevoie de oi sperioase si fara abilitati de gandire critica. Nici nu e de mirare ca intunericitilor le-a fost intotdeauna frica de carti. Ah, unde sunt rugurile de alta data…

    • Cine il are in suflet si-n inima pe Dumnezeu,acela n-are nevoie sa merga neaparat la biserica.Credintza si faptele demonstreaza de la sine ca este un bun crestin.Mai ales ca in ultimul timp in multe biserici( excusiv ortodocse) dupa oficierea slujbei ” popii” fac campanie electorala pro PSD.Foarte bine ca se instruiesc si cultuva tinerii in scoli,in afara orelor de curs,decat sa mearga la buserica,unde-i indruma sa fie supusi gashtii de hoti si criminali din PSD.

    • Sunt unii ca acest wer care nu pot pricepe
      nimic indiferent ce „tovarăși” îi „învață”. Așa sunt ei, limitați și stau cu ochii închiși și cu „mintea bucuroasă”că așa e când trăiești în peșteră: te deranjează lumina.

    • Credeam ca sensul culturii e ceva dincolo de vizibil. E bine de eliberat mintea de progresism, corectitudine politica(adevărații inchizitorii ai timpului)

  2. Am scris acest mesaj si pe edupedu :
    ”Bravoo, d-na profesoara, laudabila initiativa, am s-o preiau si eu intr-un parteneriariat cu biblioteca liceului meu si cu sustinerea consiliului elevilor, pentru popularizare, sper sa am succes! Doar simbolistica negativa pe care o dati cuvantului ”dascal” mi se pare nepotrivita, mie-mi place acest cuvant, ma consider si profesor de romana, dar si dascal, in acel stil al limbii romane vechi(doar o predam in clasa a XI-a).”

    • Felicitari pentru initiativa. Daca imi permiteti o sugestie de „civil” dar cu antecedente serioase de lectura, in functie de varsta si nivelul elevilor dumneavoastra i-as indemna sa citeasca carti din surse si culturi cat mai diferite, nu doar cele clasice. Am in familie o adolescenta care mi-a recomandat-o pe Chimamanda Ngozie Adichie, m-a lasat fara cuvinte.

      Iar daca vorbim de clasici romanesti, o carte care cred ca mie mi-ar fi servit drept arma in lupta mea adolescenta cu profesorul PRM-ist intre timp condamnat penal pentru smenuri cu diplome de scoala sanitara (xenofobia la el se imbina cu pedofilia, era casatorit cu o fosta eleva si avea o curiozitate bolnavicioasa despre relatiile amoroase ale fetelor din clasa) e De doua mii de ani a lui Mihail Sebastian.

  3. In sfirsit cineva care detesta imbecilitatea asta folosita de toti netotii care n-au iesit din secolul 19: dascal. Doamna e de esenta tare, pasare rara.

    • Amice, poate n-ar fi rau sa-ti controlezi limbajul, vizavi de limba si literatura romana, cat si fata de cei care o predau. Sa-nteleg faptul ca n-ai reusit sa treci de clsa a X-a, pentru ca daca ai fi trecut, ai fi avut o seama de cunostinte despre limba romana veche si rostul ei, lucruri care se predau in clasa a XI-a la romana. Plus ca acest cuvant, dascal, intra propriu-zis in vocabularul limbii romane in sec. al XVII-lea(1620), nu in secolul 19, dupa cum ai scris.

    • @amicu: uite un citat dintr-un anumit dascal (nu dam nume, sa nu fie printre noi! 😆 ):

      ” Postac scarbos, iti faci loc si crezi ca aburesti pe cineva? Cara-ti hoitul imputit deja langa daddy si camarila, va suna a catuse??”

      De mare exceptie si rafinament, nu? :mrgreen:

      Cuvintele isi au intelesul lor; si daca vocabula de “dascăl” se aplica, de plilda, la noi, doamnei cu comentariul de mai sus, apoi desigur ca ea nu se mai poate aplica dnei Cârligeanu! 💡

  4. Ar fi de apreciat ideea, DACĂ nu ar incerca să înlocuiască timpul copiilor la Biserică cu altceva. Fiecare om are nevoie de momentele lui de apropiere de Dumnezeu. Iar Biserica are rolul ei in a-i constientizat pe oameni de acest lucru.
    Mi se pare grosolan să lauzi lipsa copiilor de la Biserică, doar pt ca uni preoţi fac politică dupa slujbe. Nu fac toti asta, si nu ii reţine nimeni pe oameni sa nu iasă si sa plece atunci când încep discutiile despre politica sau sa meargă la o altă Biserică unde nu se întâmplă asta.
    Sa nu credeţi ca vreodată lipsa credinței in Dumnezeu poate fi înlocuită cu altceva!
    Există în om nevoia de Dumnezeu pentru ca asa am fost creaţi.
    Doamna profesoară putea sa aleagă o altă oră pt această activitate, sau sa o facă sâmbăta, iar duminica, sa paşească si dumneaei in Biserică!

    • Activitati de duminica: citit, voluntariat (ajutorarea semenilor si/sau curatarea spatiilor verzi), inot, calatorii, concerte, piese de teatru, expozitii, drumetii, lenevit pe canapea (dar tot mai bine cu o carte), etc. Nu stiu cine v-a numit pe dumneavoastra purtator de cuvant al umanitatii. Va rog sa nu vorbiti in numele celor care nu pupam poala popii Dominic si nu suntem adulti cu prieteni imaginari.

    • Amice, NN cei de aici sunt mai rai ca ciuma rosie-PSD. Cumva sunt din aceeași rădăcină, ura fata de libertate, un draconic Canon al progresism ului și un tembelism substanțial corect politic. Ei nu înțeleg ce li se întâmplă. Mai bine scriem pe cer

  5. Tovarășa profesoară se vrea interesantă. Nu este. Puține cunoștințe de greacă i-ar fi de folos. Iar dacă ar citi dialogurile lui Platon, sigur ar ajunge la o maturitate indiscutabilă!