G4Media.ro

Problema urșilor din România ajunge în Parlamentul European/ Vincze  Loránt: Ursul este…

Sursa Foto: AMP Libearty - Bear Sanctuary

Problema urșilor din România ajunge în Parlamentul European/ Vincze  Loránt: Ursul este o specie protejată, dar este un animal carnivor/ Dacă nu se face nimic, numărul de exemplare crește și vorbim de pagube de milioane de euro

Comisia pentru petiții a Parlamentului European a luat, miercuri, în discuție trei petiții care privesc gestionarea ursului brun în România, se arată într-un comunicat al europarlamentarului UDMR, Vincze  Loránt.

Potrivit sursei citate, eurodeputatul a susținut astăzi în fața Comitetului pentru Petiții documentul înaintat Parlamentului European de reprezentanții Consiliilor Județelor Harghita, Mureș, Covasna și Brașov.

Acesta a subliniat că este o situație unică care necesită o soluție unică pentru aceste județe. Eurodeputatul consideră că responsabilitatea principală pentru această problemă revine Ministerului Mediului și Guvernului, care trebuie să fie presat pentru a găsi o soluție.

„Trebuie să arătăm foarte clar Parlamentului European și Comisiei Europene că această situație are nevoie de o rezoluție urgentă. Este vorba despre protecția naturii și a mediului, ursul este o specie protejată, dar este un animal carnivor care dacă nu se face nimic numărul de exemplare crește și vorbim de pagube de milioane de euro. Comisia spune că Guvernul trebuie să facă ceva, că Ministerul Mediului ar trebui să ia măsuri. Dar asta nu se întâmplă. De câteva săptămâni am vorbit cu Ministrul Mediului, dl. Tánczos Barna, iar el a promis că ministerul va adopta cât de curând un plan de management al marilor carnivori, care odată implementat va rezolva această problematică. Este clar că România are pârghiile legale pentru a face o strategie adevărată pentru a proteja oamenii și bunurile”, a declarat  Vincze  Loránt.

Semnatarii petițiilor doresc ca forurile europene să pună presiune pe autoritățile naționale pentru a pune în aplicare măsuri concrete de prevenire a atacurilor și proceduri rapide și transparente pentru decontarea pagubelor, se mai arată în comunicat.

Situația din Harghita a fost prezentată de președintele Consiliului Județean, Csaba Borboly.

”Protecția animalelor este un subiect foarte important și împreună cu colegii din alte județe ne ocupăm de acest subiect. Populația de urși numără 2100 de animale în județul nostru și avem 7000 de urși în România. În Harghita, în ultimii cinci ani, am avut 1120 de atacuri asupra animalelor domestice, 54 de persoane internate, șapte decese. Ministerul Mediului se ocupă doar de daune după ce s-a produs faptul. La Comisii s-a subliniat că nu există o reală compensare a daunelor, lipsesc măsuri concrete, iată de ce avem nevoie de măsuri bune de prevenire. Rog Parlamentul European să ceară Guvernului să se implice pentru protecția oamenilor, a animalelor și a bunurilor”, a arătat Csaba Borboly.

Autoritățile naționale au posibilitatea de a adopta derogări de la Directiva Europeană privind Habitatele atunci când se pune problema cauzării de pagube materiale și/sau umane. Comisia pentru Petiții a recomandat Comisiei să monitorizeze felul în care Guvernul Român implementează strategia privind animalele mari, în special ursul brun, se mai arată în comunicat.

Județele Harghita, Mureș, Covasna și Brașov au format un front comun în privința atacurilor urșilor asupra populației cerând autorităților de la București să intervină ferm în această problemă. În același timp, cele patru județe au solicitat autorităților europene să pună presiune asupra celor române pentru a se ocupa cu celeritate de această situație.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. se rezolva usor, taiati-le pensiile speciale!

  2. Ursul este omnivor 🤦🏻

    • Nici liftul nu pleaca cu tine, pitica dracului. Taci dracu din gura, catea turbata. Acum vorbeste un eurodeputat!

  3. Parlamentarul european este o specie protejată, dar este un animal inutil. Dacă nu se face nimic, numărul de exemplare crește și vorbim de pagube de milioane de euro din taxele europenilor.

    Tovarase Lorant cred ca esti acolo sa servesti niste interese inguste…uita-te la Green Deal si strategia despre biodiversitate si poate inveti incotro merge UE. Probabil nu are nici o legatura faptul ca ministrul mediului tocmai a ‘clasat’ problema recenta a puilor de urs luati din hibernare de taietorii de lemn….de ce oare apare sentimentul ca UDMR are o agenda ‘spurcata’ privind ursii din Romania?

  4. Urșii sunt mamifere omnivore (Ursul brun), erbivore (Ursul panda), sau carnivore (Ursul polar) din familia Ursidae. Cum in Romania inca nu au ajuns ursii polari putem sta linistiti, ursul BRUN este OMNIVOR! Poate daca am avea grija de habitatul lor si am incerca sa controlam inmultirea (nu prin omor!) nu ne-am mai intalni cu ei atat de des. Sau poate considerati ca ursii coboara de placere in zonele populate de oameni? eventual sa scotoceasca prin gunoaie?nu?

    • Analfabetii functionali pot crede ca „omnivor” inseamna ca mananca oameni… 🙂

    • Si cum le controlezi inmultirea? Ii castrezi sau imparti prezervative? Da o solutie.
      Ii obligi la distantare sociala, si trimiti jandarmi sa ii amendeze?

  5. Vincze  Loránt si Csaba Borboly sa ne spuna clar daca minoritatea maghiara este direct vizata de ursul brun din padurile Romaniei, pentru ca numai din partea ungurilor tot auzim plangeri si instigari la uciderea „marilor carnivore”.
    Apoi eu nu cred ca un urs ar manca mai multa carne pe an decat Vincze  Loránt sau Csaba Borboly.

    • Am fscut un concediu in Baile Tusnad in 07.2020.Efectiv, am fost terorizat de prezenta ursilor in zona centrala, nu puteam sa ma plimb dupa ora 21.00 prin statiune, fiecare casa, cafenea, poarta de acces este inconjurata cu fire electrice…permanent zi/noapte primesti mesaje de la ro alert…URSII S-AU INMULTIT PESTE MASURA IN ZONA.Ursii pot fi capturati si relocati in UE pe bani europeni.

    • Draga Seb, nu vrea nimeni din UE relocare de ursi din România. Vor sa ii primească pentru a-i vana la ei acasă, și dacă este așa mai bine ii vânam noi, cu cote, la noi. In statele din zona balcanica, au și eu urșii lor și zic ca sunt alta specie fata de ai nostrii. In Fr, It, ESP, Ger, Aus, au lobby uri puternice de la crescătorii de animale care nu vor ursi. E mult mai dificil in realitate decât atunci când ai soluții pe net!

    • Seb, nu erau ursi, ci unguri in blana de urs, ca sa-i revolte pe romanasi indignati ca tine.

  6. Antecomentatorii vorbesc/scriu numai prostii !!
    Zona Harghita – Covasna a fost totdeauna o zona bogata in ursi.
    Ursii din toata tara, fiind prea multi, au tendinta sa se duca la gospodariile oamenilor. Nu mai mananca ce le ofera natura. Ca atare nu le mai este frica de oameni. Daca intalnesc vreun turist pe carari de munte, se duc la el , nu se feresc de el pentru ca stiu ca ar putea avea mancare.
    Solutia : trebuie impuscati, mai ales cei care se duc in orase. Relocarea este inutila – s-au invatat la om.
    In Germania, Franta, Italia ,etc s-au gasit totdeauna niste sadici care sa-i vaneze. Si i-au vanat pana la extinctie ! Au mai ramas 1-2 in libertate per tara. Aici este intr-adevar nevoie de protectie – dar nu in Romania.

    • Subscriu. Ursii s-a inmultit extrem de mult, ei trebuie rariti iar cei care stau pe langa localitati si intra in ele trebuie eliminati. Relocarea nu e o solutie, ursul obisnuit cu ce ii ofera traiul langa om va reveni intotdeauna acolo.
      Pana cand va fi un animal mai important decat viata unui om? Ar trebui luate la intrebari asociatiile de protectia animalelor, ca in afara sa tipe si sa pape bani nu fac nimic. De frica gurii acestora (combinata cu un je m’en fiche total) autoritatile nu fac nimic.
      PS. Cei ce cred ca saracii ursi o duc rau si nu au ce manca, credeti ca de foame ce ii e ursoaica aia din Harghita a facut 4 pui? (aia pe care i-au luat taietorii de lemne) In conditiile in care in anii dificili ursoaica poate sa nici nu faca pui deloc.

    • Gresit. Nu i-au vanat pana la extinctie, i-au adus la noi – motivul: „voi aveti paduri virgine”. Imediat dupa aderare la U.E. ne-au fost adusi ursi din Germania si Polonia.

  7. @Ion „The Division of Fish and Wildlife (DFW) is responsible for managing black bears and developing comprehensive management strategies for the control of the state’s growing black bear population. DFW requested an assessment of the current status of, and feasibility of using fertility control agents as a method of population control. The Division of Science, Research and Technology (DSRT) provided technical support to DFW and funded this project to conduct this independent literature review.”1 la mana da, prin controlul fertilității. la unii se poate(vezi mai sus-The Department of Environmental Protection USA), la noi nu, probabil este prea costisitor si nu mai pot creste rata braconajului. dar poate tie iti place sa omori, doar pt ca tu esti in varful lantului trofic si esti practic ucigasul suprem chiar daca nu ai 250 kg si 2,5 m inaltime si nici gheare de 20 cm(cand spun tu, nu ma refer la tine ca individ, ci la oameni in general), dar spre deosebire de animale tu ai si constiinta, sau ar trebui sa o ai, si sa gasesti solutii. 2 la mana nu eu trebuie sa gasesc solutii personal, pt ca nu eu ma aflu la conducerea ministerelor de resort. 3 la mana cu siguranta cineva trebuia sa foloseasca un prezervativ si un pic de distantare sociala 😉 si nu, nu vb de ursi 😉

  8. @kata da, ai dreptate:))), la aspectul acesta nu m-am gandit. pai sa dam si o definitie nu? Un omnivor (alofag, pantofag, omnifag) este un animal care se hrănește atât cu substanțe de origine vegetală (plante), cât și cu substanțe de origine animală. Ori daca am spune ca omul este animal, deja am ajunge sa jignim animalele.

  9. Doar un punct vreau sa evidentiez: dai pe google „Csaba Borboly” si-l afli: „Hungarian politician”.

    Eu inteleg ca dubla cetatenie si n-am nimic cu ungurii, dar de ce nu scrie ca-i policitian roman?

  10. După ce am vazut ursul (nu eram eu, era nepotul meu) pe pârtia de schi, m-am întrebat de ce urșii nu mai hibernează.
    Nu știm de ce urșii vin la oraș (să caute prin gunoi). Părerea mea (că păreri de biologi nu țin minte să fi citit) e că e mai ușor de obținut hrana. Leg asta de informația dintr-un documentar, în care unui ins trăitor în Alaska i s-a atras atenția că poate face un loc de hrănit urșii la o distanță mare (n-am reținut cât) de orice așezare umană, ca să nu se-nvețe urșii cu mâncarea de-a gata lângă gospodăriile oamenilor. Se pare că autoritățile noastre n-au nici o politică coerentă legată de urși. Iar acțiunile binevoitorilor (tip „sanctuarul urșilor”) nu pot avea decât influență locală.

  11. In brief, UDMR – istii nu mai pot defrisa padurile ca altadata, pentru ca-i deranjeaza ursii. Probabil ca dupa asta vor trece la transformarea muntilor Carpati in Noua Campie Panonica

  12. Simplu. Repopulati cu ursi tarile din Europa unde acestia au disparut. Si asa se plangeau ca nu mai au ursi.

  13. Măi necunoscători iubitori de urși. Vă iau două zile (mai precis două nopți) și vă duc la stână să vedeți ce pățesc ciobanii din cauza dragalasilor de ursuleti si vă las un pic singurei. După aia vă cer părerea cu privire la numărul lor (dacă mai am cui) și sunt curios de rezultat. Vorbiti din spatele birourilor ca niste ipocriți cum că noi le-am invadat teritoriul dar a atacului brânză de oaie ce vă mai place! Huoooo!!! Veniti cu picioarele pe pământ! Cati urși are Europa aia civilizată care ne impune nouă sa-i protejăm până vor fi în număr mai mare ca noi? Totul e roz atâta timp cât nu e in curtea lor …