
Primele efecte ale pachetului fiscal propus de Guvernul Bolojan: scad costurile de împrumut (Ministerul Finanţelor)
Primele efecte ale pachetului fiscal propus de Guvenul Bolojan se văd pe pieţele financiare, costurile de împrumut pentru România fiind în scădere, conform unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului de Finanţe, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Primele efecte ale pachetului fiscal propus de Guvenul Bolojan: scad costurile de împrumut. ROBOR sub 7% pentru prima dată după prezidenţiale. Veşti bune pe pieţele financiare pentru România! Faţă de finalul zilei de marţi, 1 iulie, România se împrumută mai ieftin cu aproximativ 3 până la 15 bps (puncte de bază – n.r.), semn că măsurile privind majorările de taxe şi impozite pentru reducerea deficitului sunt acceptate de către investitori”, se arată în postarea MF.
Potrivit sursei citate, costurile de împrumut au scăzut semnificativ: la titlurile în lei, reducerile au fost cuprinse între -3 / -15 bps, cu scăderi mai mari la maturităţi mai mari de 4 ani; la euroobligaţiuni în euro au fost consemnate scăderi de -20 / -35 bps, iar cele pe mai mult de 5 ani au coborât şi mai mult; la euroobligaţiuni în dolari au fost scăderi de -15 / -30 bps. Totodată, ROBOR la 3 luni a revenit sub 7%, la 6,99% (prima dată din mai), precizează MF.
„Anunţul pachetului de măsuri are deja un impact semnificativ în pieţe. La licitaţiile de astăzi pe piaţa internă, am anunţat o sumă de 800 milioane lei şi am avut o cerere de aproximativ 5 ori mai mare, mai ales pentru scadenţa mai lungă de 9 ani. Randamentele la care am emis sunt sub piaţa secundară cu aproximativ 5-10 bps, în condiţiile în care am adjudecat aproximativ 3 miliarde lei”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, citat în postare.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, vineri, la 6,99% pe an, de la 7,04% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a început să crească din data de 6 mai, la două zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale, când a urcat la 6,08% pe an.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,09% pe an, de la 7,13%, în şedinţa de joi, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,19%, de la 7,25%.
Ministerul Finanţelor a publicat joi un proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare printre care majorarea cotei standard de TVA de la 19 la 21% şi a cotelor reduse de la 5% şi 9% la 11%, creşterea accizelor, majorarea de la 10% la 16% a impozitului pe dividende şi un impozit suplimentar pentru bănci. Proiectul prevede, de asemenea, creşterea taxării în domeniul jocurilor de noroc dar şi plata contribuţiei sociale pentru pensiile mai mari de 3000 de lei, pentru suma care depăşeşte acest plafon.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.