G4Media.ro

Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, dă bani anul acesta pentru reabilitarea…

Sursa: Basilica.ro

Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, dă bani anul acesta pentru reabilitarea a mai puțin de 1% din rețeaua termică, dar alocă 11 milioane de euro la biserici / Anul trecut a dat peste 25 de milioane de euro pentru lăcașurile de cult

Primăria Capitalei şi-a propus să investească în acest an în alimentarea cu energie termică 63 de milioane de euro şi să reabiliteze doar 31,2 kilometri, în condiţiile în care mai mult de 75% din reţeaua de aproape 4.000 kilometri de conducte are o vechime de peste 40 de ani, se arată într-o analiză Frames realizată pe baza proiectului de buget al Municipalităţii, remis, luni, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Primăria generală plănuiește să dea în 2019 aproximativ 53 de milioane de lei (11 milioane de euro) pentru biserici, în condițiile în care anul trecut a alocat nu mai puțin de 121 de milioane de lei (25,4 milioane de euro) pentru lăcașuri de cult.

Potrivit analizei, 2019 se anunţă încă un an de sacrificiu pentru RADET, „regie aflată în moarte clinică” şi care nici în acest an nu va beneficia de statutul de „prioritate zero” în bugetul Municipalităţii.

„După o iarnă cu avarii în lanţ, cu zeci de mii de bucureşteni rămaşi fără apă caldă şi căldură, Primăria Capitalei îşi propune să investească în acest an în reabilitatea a numai 31,2 kilometri de reţea, în condiţiile în care mai mult de 75% din reţeaua de aproape 4.000 kilometri de conducte are o vechime de peste 40 de ani şi riscă să crape oricând. Datele din proiectul de buget al Muncipalităţii pe 2019 indică suma de 63 de milioane de euro (303,5 milioane lei) la capitolul cheltuieli cu energia termică (RADET), din care 20,4 milioane euro pentru continuarea investiţiilor din anii anteriori şi 43,4 milioane de euro pentru alte investiţii” , se arată în analiza menţionată.

Relevant este faptul că proiectul nu alocă niciun leu pentru investiţii noi în 2019, toate acestea fiind mutate în orizontul 2020-2025. În plus, bugetul nu prevede niciun ban din surse externe (credite, fonduri UE etc.), cu toate că Municipalitatea se laudă, cel puţin pe hârtie, cu proiecte de sute de milioane de euro, potrivit analizei firmei de consultanţă.

Printre investiţiile puţine asumate de Muncipalitate în acest an se află dezvoltarea dispeceratului operativ RADET, unde sunt alocaţi 2,5 milioane lei (credite de angajament) dintr-un necesar de 52,2 milioane de lei (obiectiv asumat încă din anul 2000), modernizarea punctelor termice, unde sunt promişi 5,2 milioane de lei, dintr-un necesar total de 68,5 milioane lei, modernizarea reţelei termice din zona Crângaşi (1,25 milioane lei din necesarul de 52 milioane de lei), modernizarea CET Victoriei, reţeaua termică din zona Aviaţiei şi eficientizarea alimentării cu energie termică a consumatorilor racordaţi la două centrale din zona Bucureştii Noi.

Spre comparaţie, Primăria Capitalei vrea să dea din bugetul pe anul 2019 circa 53 milioane de lei pentru biserici şi circa 7 milioane lei pentru statui. În 2018, suma alocată de Primăria Capitalei către biserici a ajuns la 121 milioane lei.

,,Primăria Capitalei este focusată în acest an pe reabilitarea infrastructurii rutiere, o iniţiativa necesară, de altfel. N-ar trebui să reprezinte însă o surpriză că, dincolo de subvenţii, investiţiile în termoficare rămân în plan secund, în condiţiile în care RADET se zbate între insolvenţă şi faliment, iar Primăria se războieşte cu creditorii prin comunicate de presă. Rezolvarea problemelor acute din reţeaua de termoficare pare să fie lăsată la milă Domnului, invocată, probabil, prin investiţiile majore în Catedrala Neamului şi cele peste 100 de biserici de cartier, care ar urmă să primească finanţare în acest an”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames, citat în comunicat.

Toate acestea în condiţiile în care, potrivit experţilor, necesarul de investiţii în sistemul de termoficare al Bucureştiului este de peste 3 miliarde de euro. Numai în cazul ELCEN, compania care produce agentul termic necesar pentru încălzire şi apă caldă, este nevoie de investiţii de peste 515 milioane de euro în retehnologizarea şi refacerea CET-urilor.

Astfel că situaţia din sistemul de termoficare al Capitalei este în continuare critică, problema furnizării apei calde fiind pusă sub semnul întrebării.

„În condiţiile unei alocări bugetare insuficiente pentru investiţii, dincolo de faptul că nu există niciun ban prevăzut pentru plata datoriilor istorice, sistemul de termoficare va continua să se degradeze, iar problemele se vor înmulţi de la o luna la alta”, mai arată analiză.

Alternativele pe care le are municipalitatea sunt accesarea de fonduri UE, angajarea de credite bancare sau emiterea de obligaţiuni municipale, care să-i aducă banii necesari pentru refacerea reţelei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. E normal! Cuvioasa fiind, ii este recunoscatoare lui Doamne-Doamne ca a ajutat-o sa treaca cu bine de cele 2 operatii.

    • Atata timp cat nu da din banii ei, si-a cumparat bilet pt. IAD. Daca tot mai crede ca ajunge in RAI, se inseala amarnic.

    • 2 operații? Adică lu’ domn doctor i-a tremurat mâna când a văzut MONSTRUOZITATEA și a fost nevoit s-o taie de două ori ?!
      PS. Măcar acum se incadrează cu diametrul în tipare sau săracul nea Pandele și-o îndesa ca nea Vaselină bile de rulment de Tatra…

  2. Evul Mediu !

  3. Eu nu inteleg oamenii: in loc sa faci pe Dumnezeul, sa ajuti oamenii, sa fie bine pt cat mai multi, ca sa nu te injure si sa te blesteme lumea, tu te duci si dai bani la niste hotzi la biserica cu promisiunea ca pun ei o vorba buna acolo sus la Doamne-Doamne!
    Cand esti mai impacat? Cand dai tu personal o gura de mancare la un nevoias sau cand ii dai bani la Popa care are si bani si ce manca?

    • Se alege varianta cea mai comoda!

  4. Asta a votat boborul. Aferim!

  5. Firea dă fiindcă poate.Mitici au ce au votat – mafia psd+sluga de securist, latratoarea la Latrine Firea + 6 primari pesedisti (Ciuma Rosie). Felicitari tutror care au votat sau nu au fost la vot.

  6. Isus a fost primul in lume care si-a deschis cont bancar in euro(ca-i mai solida valuta) si de atunci BOR numai la bani se gindeste

  7. Doamna Firea îl visează pe Iiiiiiiisus mai mult ca pe bărbatul ei. Alooo, să-i spună cineva poetei rupte la intelect că Dumnezău nu iegzista . Universu se extinde tată, că să facă loc mai multor proști

  8. Pentru acuratetea informatiei recomand a se cititi si articolul ´´Maidanezii, spitalele si catedrala´´ de pe blogul In linie dreapta. Bugetul pt. biserici este de 0,78 % din bugetul total alocat capitalei. Constat, de asemenea, ca autorul\autoarea acestui articol semneaza Redactia. Vorba lui Farfuridi : Trebuie sa ai curaj ca mine ! … o dam anonima !

  9. De-a lungul timpului, religia a contribuit la coeziunea colectivitatilor care o practica, oamenii merg la lacasele de cult(biserici, temple, sinagogi, moschei etc) fiindca acolo intalnesc pe altii ca ei si astfel capata incredere in cei cu care impartasesc aceleasi convingeri, de aceea este important sa mearga la biserica , in loc sa se roage acasa. Printre altele, este deci o chestiune de incredere intre practicanti, deci are pe undeva legatura si cu cei carora le dau voturile . Unii sociologi ii aseamana pe credinciosi cu suporterii cluburilor sportive, fiecare vrea ca echipa pe care o sustin sa castige, iar cei care vor voturi ” se adreseaza” deci suporterilor si credinciosilor , si aloca fonduri pt. stadioane si lacase de cult.

  10. „Primăria Capitalei este focusată în acest an pe reabilitarea infrastructurii rutiere, o inițiativă necesară, de altfel.”

    Trec peste barbarismul „focusată”, dl. Negrescu nu pare să aibă prea multe legături cu limba română şi, deci, habar nu are de sinonimul „concentrată”. Sau măcar „focalizată”…
    Dar! Cum să reabilitezi mai întâi infrastructura rutieră în condiţiile în care eşti conştient că într-un viitor oarecare, mai apropiat sau mai îndepărtat, vei trece la reabilitarea conductelor subterane şi, implicit, la spargerea asfaltului proaspăt pus…?

  11. Doar nu da de la ea