G4Media.ro

„Prietenii Roşiei Montane” cer anularea definitivă a licenţei de exploatare la Roşia…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Matiu

„Prietenii Roşiei Montane” cer anularea definitivă a licenţei de exploatare la Roşia Montană / Grupul solicită publicarea integrală a deciziei instanţei de la Washington

Grupul „Prietenii Roşiei Montane” cere anularea definitivă a licenţei de exploatare acordată în 1999, realizarea Planului Urbanistic General (PUG) şi publicarea integrală a deciziei instanţei de la Washington, transmite Agerpres.

După ce România a obţinut câştig de cauză în dosarul Roşia Montană, judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington, „Prietenii Roşiei Montane”, grup format din voluntari ai „Zilei Roşiei Montane”, „Vizitaţi Roşia Montană” şi Asociaţiei Bucureşti, au transmis, sâmbătă, pe pagina lor de Facebook, că mai sunt trei paşi de făcut.

Un prim pas ar fi anularea definitivă a licenţei de exploatare, „Prietenii Roşiei Montane” făcând trimitere la petiţia comunităţii Declic, intitulată „Nu prelungiţi licenţele miniere la Roşia Montană şi Certej”, semnată până sâmbătă după amiaza de peste 13.300 de oameni, număr dublu faţă de câţi semnaseră înainte de amiază, adresată Guvernului, Ministerului Economiei şi Agenţiei pentru Resurse Minerale.

„Licenţele actuale expiră pe 24 iunie 2024, iar procesul de reînnoire trebuie iniţiat cu trei luni înainte de către operatorii minieri, adică în luna martie. Licenţa pentru Roşia Montană a fost acordată, în 1999, companiei de stat Minvest, fără licitaţie. Un an mai târziu, a fost transferată, tot fără licitaţie, la compania privată Roşia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources). La fel s-a întâmplat şi cu cea pentru Certej. Reînnoirea acestor licenţe ar perpetua ilegalităţile, dar şi agonia în care sunt ţinute cele două sate, la mila companiilor miniere. Acordarea acestor licenţe, în secret, acum mai bine de 25 de ani a fost făcută în defavoarea statului român. Drept dovadă stau încercările multiple de renegociere a redevenţelor miniere din ultimii ani”, se arată în petiţia comunităţii Declic.

Un alt pas ar fi publicarea de către Guvern a documentului integral al instanţei, pentru „a afla vinovaţii afacerii Roşia Montană, inclusiv a declaraţiilor iresponsabile din ultima perioadă, care au favorizat specula cu acţiunile companiei pe Bursa din Toronto”, susţin „Prietenii Roşiei Montane”.

Cea de-a treia cerinţă este finalizarea PUG, care să fie adoptat pentru dezvoltarea sustenabilă a localităţii Roşia Montană.

România a obţinut, vineri, câştig de cauză în dosarul Roşia Montană, judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID) contra companiei Gabriel Resources.

Citește și: Comportamentul iresponsabil al premierului Ciolacu și ministrului Boloș în cazul Roșia Montană: cum mai pot conduce un guvern după ce și-au subminat propriul stat?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...