G4Media.ro

Comportamentul iresponsabil al premierului Ciolacu și ministrului Boloș în cazul Roșia Montană:…

Comportamentul iresponsabil al premierului Ciolacu și ministrului Boloș în cazul Roșia Montană: cum mai pot conduce un guvern după ce și-au subminat propriul stat?

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au anunțat în ultimele două luni un dezastru, o apocalipsă bugetară pentru România: pierdem miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană. S-au antepronunțat, au pus pe jar partenerii internaționali ai României, au declanșat o isterie pentru publicul intern și au ajuns să facă scenarii politice cu implicații majore precum un referendum național. Vineri, România a câștigat, iar comportamentul lor iresponsabil pune sub semnul întrebării capacitatea lor de înțelegere a modului în care se conduce un guvern.

Din 1 februarie, cei doi demnitari au vorbit constant despre perspectiva, o certitudine din punctul lor de vedere, ca România să fie obligată să plătească despăgubiri companiei canadiene Gabriel Resources în dosarul Roșia Montană. Pe ce s-au bazat? Nu e clar. Dar e evident că șeful guvernului român a proiectat perspectiva unei catastrofe financiare, vorbind în 23 februarie chiar de suma de 6 miliarde de euro, iar în 8 martie anunțând nici mai mult nici mai puțin decât posibilitatea unui referendum.

De ce vorbim de comportament iresponsabil în acest caz? Iată motivele.

Iresponsabilitate față de partenerii instituționali ai României. Orice finanțator al datoriei de stat – bancă, fond de investiții, BEI, BERD etc., orice partener instituțional precum Comisia Europeană au luat notă de declarațiile oficiale ale premierului și ministrului de Finanțe. O pierdere semnificativă la Tribunalul de Arbitraj (ICSID) de peste un miliard de dolari ar fi dus la un impact asupra bugetului, un surprlus de deficit care trebuie acoperit. Și aceste instituții au început să facă calcule, să lucreze scenarii, să miște eventual bani – decizii obligatorii pentru că se bazau pe declarațiile premierului României. Repet, ceea ce au făcut Ciolacu și Boloș nu e o glumă: au anunțat public, repetat, în gura mare, că România va avea o problemă suplimentară cu deficitul bugetar.

Ce credibilitate mai au acum Ciolacu și Boloș în fața acestor parteneri instituționali ai României, după ce s-a dovedit că au vorbit în completă necunoștință de cauză? Cum mai pot sta la masă, de exemplu, cu președinta Băncii Europene de Investiții, să ceară finanțări pentru proiecte care s-ar putea dovedi la fel de fanteziste ca și pierderea procesului cu Gabriel Resources?

Iresponsabilitate față de populație. Cei doi demnitari au creat o atmosferă isterică prin repetarea constantă a temei. Au vorbit despre presupusele daune de miliarde chiar fără să fie întrebați, cum a fost cazul premierului Ciolacu la discursul în fața PSD Mureș. Au ținut ei înșiși tema sus pe agendă și au creat un nou subiect de campanie electorală.

Marcel Boloș a lansat și el o temă fierbinte: posibilitatea relansării proiectului de la Roșia Montană, o temă care a inflamat instantaneu o parte a societății.

Mai mult: Ciolacu a lansat vineri, 8 martie, ideea unui referendum legat de exploatarea de la Roșia Montană. Un referendum are implicații politice, se transformă într-un subiect de dezbatere ce poate adânci faliile din societate – ultimul lucru de care mai are nevoie o țară cu un război la frontieră.

Lipsă de înțelegere a mecanismelor politice. E inadmisibil ca un premier și un ministru de finanțe să pună statul pe care îl servesc într-o poziție atât de slabă. De ce să anunți că ai pierdut un proces la o curte de arbitraj a Băncii Mondiale înainte de verdict? Atenție, aici nu vorbim despre o curte din sistemul național sau internațional de justiție, ci despre o instituție de arbitraj din subordinea Băncii Mondiale, o instituție care are și o componentă politică.

Desemnarea celor trei arbitri are și ea o componentă politică: guvernul și-a desemnat un arbitru, Gabriel Resources un arbitru, iar al treilea a fost chiar șeful ICSID. Nu vorbim așadar de un tribunal în sens judiciar, ci de arbitri care au dat uneori decizii subiective, bazate pe propriile credințe. Cum puteau ști Ciolacu și Boloș care va fi decizia ICSID? Oricât le-ar fi spus avocații guvernului (dacă le-au spus) că șansele de câștig sunt mici, e complet neprofesionist ca un premier să submineze prin declarațiile publice șansele propriului guvern de a câștiga arbitrajul.

Lipsă de înțelegere a mecanismelor bursiere. Declarațiile lui Ciolacu și Boloș au mișcat, la propriu, bani dintr-un buzunar în altul. Valoarea la bursa din Canada a acțiunilor Gabriel Resources a crescut constant după declarațiile publice ale celor doi. Unii jucători au câștigat serios, alții au pierdut ca urmare a declarațiilor celor doi oficiali români. E evident în acest moment că premierul și ministrul său de finanțe nu înțeleg că economia e mai complexă decât o covrigărie din Buzău.

Vor exista voci care să îi acuze pe Ciolacu și Boloș că au vrut să manipuleze bursa, că au avut interese obscure, că au câștigat din aceste declarații. Nu există nici o dovadă în acest sens, dar e dreptul oricui să chestioneze motivele din spatele comportamentului public al premierului și ministrului său de finanțe. Există instituții în România și Canada care pot verifica dacă există vreo încălcare a legii sau a regulilor pieței bursiere.

Cert e însă că Marcel Ciolacu și Marcel Boloș și-au creat singuri o imagine de politicieni lipsiți de responsabilitate și de înțelegere a mecanismelor politice, instituționale și economice.

Iar pentru Marcel Ciolacu și PSD e a treia oară când, pe subiecte mari, arată amatorism și ridică semne de întrebare față de agenda reală. Primul semnal a fost legat de Canalul Bîstroe, când ministrul Sorin Grindeanu și mai mulți lideri PSD au început să acuze Ucraina că nu respectă înțelegerile cu România și pune în pericol Delta Dunării. Un scandal iscat din nimic, care a pus în pericol sprijinul pentru Ucraina și a produs stupoare în toată lumea, din Vietnam la Bruxelles și din Singapore la Washington.

Al doilea moment a fost anunțul intempestiv al premierului Ciolacu, în conferință de presă la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz, că Germania ar putea trimite trupe în România. Aproape imediat guvernul german a respins informația, creând un moment diplomatic jenant pentru premierul României.

Scandalul Roșia Montană a devenit acum cea mai mare vulnerabilitate pentru Marcel Ciolacu. El intră în campania electorală pentru cele patru alegeri consecutive cu un bolovan atârnat de gât. Euforia câștigării procesului e înlocuită acum în rândul opiniei publice de dubiile legate de comportamentul șefului PSD. De ce a anunțat că România va pierde? Ce a avut de câștigat din asta? Cât de neinformat e totuși premierul României? Cât înțelege el din modul în care funcționează lumea?

Toată ofensiva de imagine a lui Ciolacu din ultimele luni e pusă acum în paranteză. USR, Drulă, Cioloș și Nicușor Dan, care au fost ținta campaniei politice și mediatice a PSD din ultima lună, au acum un instrument semnificativ cu care să-l lovească pe premier zilnic și să-l acuze că a manipulat opinia publică și bursele.

Dar, dincolo de jocul politic Putere – Opoziție, un lucru e cert: Marcel Ciolacu a avut un comportament politic lipsit de responsabilitate, a dovedit că nu înțelege cum se conduce un guvern și arată incapabil să ocupe scaunul de președintel al României. Ar fi o vulnerabilitate prea mare pentru o țară cu războiul la ușă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Exact despre asta este vorba.
    Iresponsabilitate!

    • O mină este o gaură în pământ deținută de un mincinos – Mark Twain

    • Ce iresponsabiliatete ma, asta-i tradare. Prin alte parti se fac executii pentru mai putin de atat. La noi se fac comasari de alegeri de cei care ar trebui executati. Si poporul ii voteaza cu ambele maine

    • Nu cred ca e iresponsabilitate. Mai degraba infractionabilitate. Nu de pr0sti actioneaza asa, ci din interes. Iresponsabil inseamna ca nu stiu ce fac, ori ei stiu bine. Impunitate da, stiu si ca nu-i va pedepsi nimeni, iar politic, cu banii in traista, ramaneti cu bine, fraierilor !

    • Au stiut foarte bine ce fac, au imbogatit cativa smecheri psd-isti si pnl-isti care au cumparat actiuni la Gabriel Resources pe Toronto stock exchanges. A fost o actiune premeditata de influentare a bursei. Din pacate a bursei canadiene, ca atare doar o actiune a autoritatilor canadiene ar pute duce la ce va acuzatii pentru Ciolacu si acolitii lui. Pana atunci, ca sa fie clar: psd=pnl=crima organizata

    • Corect

    • Este interesant de văzut în interesul cui au fost variațiile cotației la bursă a acțiunilor Gabriel.

      Cei doi, marionete ale cleptocrației, au declarat ce li s-a spus de către „păpușarii” lor, când li s-a spus, probabil inconștienți de efectul declarațiilor făcute.

  2. Domnule Pantazi, dar ce pretentii aveti de la Marcelica de la Simileasca, intrat in politica dupa ce s-a saturat de facut afaceri?!! (Gurile rele spun ca a inceput in 1990 cu caratul rulmentilor in rucsac pe via Alexandria- Istanbul si adusul de blugi si rahat si a incheiat apoteotic cu simigeria din Buzau. ) Mai ales ca si l-a luat drept consilier personal in domeniul economico-financiar pe Ponta !

  3. se vede lipsa scolii,a ajuns in fctii publice ca la comunisti ,ca activist de partid speculind situatii,un oportunist sadea care cind trebuia sa taca,face ce stie macane….

    • Exact asta e, toti psd-istii au absolvit scoala vietii. Nu poti fi prim-ministrul unei tari doar cu scoala vietii.

  4. Ăștia au pus ochii pe copii noștri în stil pedofilic, tot pe mâinile lor ne dăm copii și viitorul lor.
    Cum facem să scoatem bolnavii ăștia din Guvern, dar cât mai repede, nu uitați că au grăbit toate alegerile dar nu și pe cele Parlamentare.

    Guvernul Ciolacul tb dat jos cu ieșit în stradă, e o părere, e părerea mea, cu ocazia asta mai curățăm și Bugetul și ce curățenie se mai face după ce trece pe unde trece PSDNL, exact ce a făcut Nicușor la București, a scos Capitala din faliment, la fel tb sa facem și cu Țara.

    Fraților e tare trist, să vedeți pe YouTube tot ce s-a vorbit în ultima luna pe tema Roșia Montană, o grămadă de perverși puseseră ochii pe viitorul copiilor noștri. Falcă de ex acum doua zile pe B1.
    Suntem mâncați, tot, dar tot PSDNL-ul e dușmanul nostru cu tot cu măscărici lor AUR și SOS.

  5. Il felicit pe autor pentru acest articol, cu toate aspecte semnalate aici.
    Mai mult, niste judecatori mai putin corecti, ar fi mizat pe faptul ca Romania deja si-a asumat esecul si ar fi favorizat adversarul.
    Noroc ca judecatorii au fost drepti. Dar cu guvernantii nostri ce a fost? Doar prostie?
    Dupa victorie, lipsit de scrupule, Ciolacu a cautat sa si-o asume. Iar lui Bolos parca i-ar parea rau. Sugereaza niste posibilitati care ar zadarnici rezultatul.
    Cui le sugereaza, adversarului? Doar el poate fi nemultumit.
    Ce este? Prostie sau era adevarat zvonul ca incepusera sa negocieze pe sub masa cu adversarul, in timp ce se credea ca noi pirdem?

  6. Nu e nimic iresponsabil, PSD (pnl) se bazeaza pe Banii care vin (si pot sa-si opreasca si ei procent) si nu le pasa de banii pe care-i dau (legal). asa a fost mereu.
    Statul e actionar la firma care ar fi facut extractia… ar fi beneficiat de banii dati ca amenda prin dividentele primite

    • „Compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%.”

  7. Rog Redacția să verifice dacă nu cumva doamna Sorina Docuz a jucat la bursă în ultima vreme !
    Mulțumesc anticipat !

  8. Ei, si ce. Noi tot cu USL votam. Huoooo USR, huoo Ciolos. Ciolacu presedinte. Sau ȘoȘoaca.

  9. Din greșeală în greșeală,
    Până ne vine și nouă rândul la ștampilă.
    Măcar atunci să reușim să curățăm țara de venetici.

  10. Ce guvern a angajat avocatii? Ce ministru de finante i-a platit?
    Sa nu spuna Ciolacu ca i-a angalat el si Bolos ca el i-a platit…

  11. Un neica nimeni, un nechemat, un misepărist care, nu se știe cum, ocupă fără să vrea – și fără să aibă habar de ceva – o funcție de cea mai mare importanță în Stat.
    Oameni buni, ăștia trebuie luați de-o aripă și duși undeva departe de țara asta. Poate ne dă Zelenski Cernobîlul cu chirie pe vreo 50 de ani, să-i cazăm pe toți acolo…

  12. Din pacate, romanii au parte de niste guvernanti ale caror ‘calitati’ de baza sunt pr0stia si reaua intentie – combinatie mortala!

  13. Și H.O.Ț.IA

  14. Marcel Ciolacu este deja o vulnerabilitate pentru Romania si din pozitia actuala, cea de prim-ministru.

  15. Bazaconii jurnalistice folosite pentru a da cu catran niste prostalai penali. Pentru cine intelege ceva din mecanismul bursier, doar cine a avut de vandut actiuni GR luate ieftin, dupa mancatul de rahat, ca sa le vinzi scump, a castigat. „Si cu toate aceste evidente”, coalitia stabilitatii, recte domnu’ presedinte Ciolacu, vor fi votati de marea majoritate a „iubitorilor de stabilitate” a unei „tari aflate la granita unui razboi”. Presa „mereu la inaltime si desteapta”, guvernantii „niste otrepe”.

  16. “economia e mai complexă decât o covrigărie din Buzău.” Nu este adevărat, economia este f simplă, ne-a arătat și D-na Dăncilă ! Problema este ura pe care șmecherii o au pe oamenii ăștia de la țară : pe cizmarul din Scornicești l-au făcut agenturilii iar pe covrigarul-gonac din Simileasca îl fac gulirilii albe. Nu e ok.

  17. Ei nu conduc tara, ei isi petrec timpul cu impartirea banului statului si favorurilor intre mafiile lor, adica feudalizarea Romaniei pe Bucatele, cu pacalirea poporului si a celor de la EU, USA, cu cumpararea tacerii de la diferitele media, cu hartuirea partidelor si primarilor din opozitie, in capitala si in tara, cu tehnici de trista amintire. Unde este un ”Nicusor Dan” sa expuna caracatita din Buzau sa vedem ca Ciolacu nu este nici sarac nici cinstit (Banuiesc ca are o avere considerabila.). A iesit putin fum cu nepotul lui, cu o persoana preferata. Prea putin, a stins repede si profesional scandalul. Traiasca stabilitatea si casnicia fericita intre psd si pnl.

  18. … de fapt ”ei” NU STIU, ce vorbim noi este pentru ei japoneza, ce spun cei de la EU este o fandoseala. Altceva nu stiu, indiferent daca au Bac sau sint profesori universitari. De cei cu PhD nici nu mai vorbim! Politica corupe dar nici chiar asa, 100%!
    De 34 (scriu in cifre sa fie vizibil, 😉 de ani nu au fost in stare sa invete macar sa accepte minimum necesar de reguli de functionare a unei tari normale. Prefera sa fim 100% la fel cu muma R;sia, ca doar noi avem geopolitica de partea noastra si mai sintem si in nato si in eu. Prefera sa plateasca la EU pentru mediu decat sa faca ceva. Pensii speciale? Educatie, sanatate, etica in toate institutiile statului, corectitudinea functionarului public, justitia in care cel ce a gresit sa plateasca, nu sa ajunga la presciere, dialogul civilizat cu cetatenii??? ”Abolirea” pilei si spagii. A procentelor si nepotismului? Nicusor Dan, uau, un bau bau! Dupa scandalul de la sector 1 incepe sa-mi fie frica de ce o sa urmeze in curand.