G4Media.ro

Președintele Trump spune din nou că va închide frontiera cu Mexicul. De…

Președintele Trump spune din nou că va închide frontiera cu Mexicul. De ce amenințarea lui e diferită de această dată

Președintele Donald Trump a amenințat, joi, că va închide granița dintre SUA și Mexic, criticând faptul că Mexicul și celelalte țări din America Centrală nu depun suficiente eforturi pentru a împiedica valurile de imigranți să se îndrepte spre Statele Unite. Nu este pentru prima data când liderul republican de la Casa Albă se referă la problema delicată a imigranților ilegali și la posibilitatea închiderii graniței de sud a Statelor Unite.

De data aceasta însă, cred analiștii, Trump ar putea să-și pună amenințările în practică, mai ales că oficiali americani din domeniul securității frontierelor afirmă că afluxul de imigranți le afectează resursele, iar ei sunt copleșiți de numărul mare de persoane care cauta sa intre în Statele Unite. În plus, scăpat de acuzația ca a complotat cu Rusia, Trump poate reveni în forță la una dintre temele sale preferate  de campanie – imigrația ilegală -, pregătind terenul pentru cursa electorală din 2020.

„Mexicul nu face NIMIC pentru a opri valul de imigranți ilegali în țara noastră. Doar vorbesc și nu iau nicio măsură,” a scris Trump într-un mesaj pe Twitter. „De asemenea, Honduras, Guatemala și El Salvador ne-au luat banii ani de zile și nu fac NIMIC. Democraților nu le pasă, legi atât de RELE. Aș putea să închid granița sudică!”

Amenințările președintelui american și reluarea acuzațiilor la adresa guvernului din Mexic și din așa-numitele țări din Triunghiul Nordic (Honduras, Guatemala, El Salvador) vin în contextul în care numărul familiilor de imigranți ilegali arestate la frontieră a crescut semnificativ în această lună, făcând ca oficialitățile americane din domeniul imigrației să ajungă la un „punct de rupere”, a declarat șeful U.S. Customs and Border Protection (CBP), Kevin McAleenan. De altfel, McAleenan și-a amânat miercuri o apariție în fața Congresului de la Washington, pentru a călători la granița de sud. Oficialul a declarat acolo că numărul imigranților ilegali care sunt arestați de agenții din Border Patrol este pe cale să depășească 55.000 de persoane în această lună, o creștere de peste 500% față de numărul de arestați în aceeași perioadă din 2018.

Kevin McAleenan a declarat că este doar „o chestiune de timp” înainte de producerea unei tragedii la una dintre facilitățile CBP de la frontiera cu Mexicul, care sunt supraaglomerate. În El Paso (Texas), oficialii au arestat peste 13.000 de imigranți în această săptămână, a spus el. Majoritatea imigranților care intră în SUA sunt familii sau copii neînsoțiți. Oficialii CBP sunt pe cale să proceseze peste 100.000 de imigranți în această lună – cel mai ridicat număr într-o lună din 2008 încoace -, din care zeci de mii sunt copii neînsoțiți.

„CBP se confruntă cu o criză umanitară fără precedent de-a lungul frontierei noastre de sud-vest,” a afirmat McAleenan. Îngrijirea medicală pentru migranți a devenit dificilă și CBP a început să le dea drumul în El Paso, adesea fără bani și fără un loc anume unde să meargă. De altfel,  imagini surprinse miercuri în El Paso au înfățișat sute de imigranți ilegali procesați de agenții CBP într-o parcare, sub un pod, din cauza lipsei de spațiu.

Trump a acuzat anterior autoritățile din Honduras, Guatemala și El Salvador că au abuzat de ajutoarele financiare trimise de Statele Unite pentru îmbunătățirea condițiilor de pe teren, ajutoarele fiind destinate în primul rând să împiedice imigranții să plece spre SUA. În decembrie 2018, președintele american a amenințat că va întrerupe total aceste ajutoare financiare, care au fost de aproximativ 500 de milioane de dolari în anul fiscal anterior.

Șefa Departamentului pentru Securitate Internă, Kirstjen Nielsen, s-a deplasat miercuri în Honduras pentru a aborda această problemă, întâlnindu-se cu liderii guvernelor din Triunghiul Nordic. Ulterior, Nielsen a anunțat ceea ce a numit „un acord ISTORIC pentru a confrunta cauzele principale ale crizei la frontiera noastră.”

„Colaborarea cu guvernele din America Centrală pentru a spori securitatea și prosperitatea în regiune a fost una dintre prioritățile mele cele mai mari,” a spus ea într-un mesaj tweet, fără însă să ofere mai multe detalii.

O chestiune delicată

Potrivit unui studiu dat publicității de Pew Research Center în noiembrie 2018, Mexicul continuă să rămână țara de origine pentru 5,4 milioane de imigranți ilegali sau aproximativ jumătate din totalul celor aflați în SUA.

La rândul ei, frontiera mexicană rămâne principala poartă de intrare în America pentru un număr din ce în ce mai mare de imigranți ilegali proveniți din El Salvador, Guatemala și Honduras. America Centrală a fost de altfel singura regiune de unde au ajuns în SUA în 2016 mai mulți imigranți ilegali decât în 2007.

În timpul campaniei electorale din 2016, candidatul republican a promis să deporteze toți imigranții care trăiesc în SUA în mod ilegal. Președintele, care a fost criticat vehement pentru demonizarea constantă a imigranților ilegali din America în ultimii doi ani, continuă să solicite construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, care să împiedice imigranții ilegali să ajună în SUA (conform datelor U.S. Customs and Border Protection din octombrie 2018, în ultimele 12 luni, numărul celor arestați sau cărora li s-a refuzat intrarea în America la granița de sud a fost de 396.579 de persoane, adică mai mult de 1.000 pe zi).

Situația a devenit cu atât mai delicată, cu cât, în ultimele luni, mai multe caravane formate fiecare din câteva mii de cetățeni din țări din America Centrală au ajuns în apropierea graniței cu Mexicul, așteptând să primească dreptul de a aplica pentru azil în Statele Unite. Administrația Trump a afirmat însă că dorește ca solicitanții de azil să rămână în Mexic până la rezolvarea cererilor lor și că trebuie să urmeze procedurile legale pentru a intra în SUA.

De ce Trump ar putea închide frontiera

Spre deosebire de amenințările anterioare făcute de președintele Trump legate de închiderea frontierei de sud, situația este astăzi diferită, iar declarațiile sale ar putea să nu fie simple vorbe aruncate în vânt.

* În primul rând, amenințările lui Trump vin la doar câteva zile după ce Camera Reprezentanților – dominată de democrați – a eșuat în tentativa sa de a anula vetoul prezidențial legat de declararea sării de urgență națională, lucru făcut de el la mijlocul lunii februarie.

Liderul de la Casa Albă are astfel mai multă libertate de a căuta și de a transfera miliarde de dolari din bugetul Pentagonului pentru a construi un zid în granița dintre SUA și Mexic, o promisiune a campaniei sale prezidențiale din 2016.

* După ce raportul realizat de procurorul special Robert Mueller a indicat că echipa de campanie a lui Trump nu a colaborat cu Rusia pentru a câștiga alegerile din 2016, liderul republican este văzut drept marele câștigător al unei investigații care a ținut America cu sufletul la gură timp de doi ani.

Impulsionat de concluziile favorabile ale raportului Mueller, Trump poate recurge acum la gesturi extreme pentru a-și mulțumi electoratul. Unii comentatori cred că, dacă a putut bloca activitatea guvernului federal și dacă a putut declara starea de urgență națională, de ce n-ar putea Trump să închidă temporar și frontiera de sud? Ar fi o măsură radicala, dar care ar fi pe placul susținătorilor săi fideli, pentru care subiectul imigrației e important.

* Reluarea în forță a temei imigrației ilegale este una dintre tacticile lui Trump de a pregăti terenul pentru campania electorală din 2020. Scăpat de una dintre grijile principale (acuzația că a complotat cu Kremlinul în 2016), Trump se va folosi de criza de la frontiera sudică pentru a-și impulsiona baza electorală, agitând spectrul imigrației ilegale și promițând luarea de măsuri împotriva acesteia.

Așa cum am văzut în perioada scursă de la preluarea mandatului, președintele republican este un expert în a folosi teme dragi electoratului său pentru a modifica discursul public. În declarații publice, mitinguri și mesaje tweet, Trump și-a îndemnat suporterii „să dea vina pe democrații care nu ne acordă voturile pentru a schimba legile noastre patetice legate de imigrație,” sugerând în repetate rânduri că Partidul Democrat a finanțat grupurile de imigranți din America Centrală.

Mass-media conservatoare a preluat cu generozitate această idee, avansând diferite scenarii în care, printre alții, George Soros a fost deconspirat ca fiind cel care a finanțat caravanele de imigranți.

Nu puțini sunt analiștii care afirmă că Trump are un interes mare de a face din imigrație subiectul favorit al taberei republicane. În perspectiva alegerilor de anul viitor, acest lucru este crucial. Una dintre ideile vehiculate este că alegerile pot fi câștigate nu neapărat seducând independenții, ci atrăgând la urne loialiștii propriului partid.

În cazul republicanilor, o campanie anti-imigrație agresivă va fi cel mai probabil primită favorabil în statele considerate „roșii,” care votează constant cu Partidul Republican. Istoric, candidații republicani beneficiază cel mai mult atunci când reușesc – așa cum se întâmplă acum – să lege imigrația ilegală de criminalitate, terorism sau insecuritate economică (teme predilecte de îngrijorare pentru așa-numiții swing voters, în special femeile).

Strategia lui Trump – deși contestată de mulți ca fiind reprobabilă din punct de vedere moral – are însă șanse mari să dea roade la urne.

Surse: Politico, BBC, Newsweek

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Datorita lui Trump, in America au inceput literalmente sa umble cainii cu covrigii in coada, economia e in plin boom, mirajul american e mai puternic ca niciodata.
    Trump are al doilea mandat in buzunar.

    • Mai mult, problema emigrarii masive este reala. Daca s-ar deschide granitele, USA at fi invadata de un numar urias de persoane, persoane aflate doar in cautarea bunastarii. Aceeasi problema este si in UE, dar sefii UE sunt incapabili sa reactioneze. Conflictul intern din civilizatia vestica este ca o oala sub presiune in continua crestere si scapata de sub control.