G4Media.ro

Președinta agenției care acreditează școlile și grădinițele, Mariana Dogaru, lider sindical al…

Foto: Alfabetar

Președinta agenției care acreditează școlile și grădinițele, Mariana Dogaru, lider sindical al FSLI, a avut degrevare integrală de normă în anul școlar trecut – document

Reprezentanții organizațiilor sindicale vor participa, cu statut de observatori, la evaluările externe ale unităților de învățământ, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. Edupedu.ro a scris că ARACIP, agenția care acreditează și evaluează școlile și grădinițele, primește noi puteri, în proiectul legii Deca. Mariana Dogaru, președinta ARACIP, a fost inclusă de Ligia Deca în grupul de lucru pentru proiectele de legi, conform surselor Edupedu.ro, iar aceleași surse susțin că tot ei i se datorează includerea în lege a participării sindicaliștilor la vizitele de evaluare din școli. De menționat este că Mariana Dogaru este lider sindical, aceasta a fost pe lista rezervărilor de normă/post didactic pentru liderii de sindicat, în anul școlar 2021-2022, potrivit anexei ordinului de ministru 4.634/2021, notează EduPedu.ro.

Proiectul legii Deca, publicat de Ministerul Educației, prevede la articolul 231, alineatul (4), că „la evaluările externe pot participa, cu statut de observatori, reprezentanți ai organizațiilor sindicale.”

Prevederea nu se găsește în actuala lege a Educației, ci doar în Metodologia din 18 noiembrie 2020 de evaluare instituțională în vederea autorizării, acreditării și evaluării periodice a organizațiilor furnizoare de educație: „La activitățile de evaluare a organizațiilor furnizoare de educație participă obligatoriu, cu statut de observator, reprezentantul inspectoratului școlar județean/al municipiului București, dar pot participa cu același statut de observatori și reprezentanții organizațiilor sindicale din unitatea de învățământ preuniversitar supusă evaluării, precum și reprezentanți ai părinților, ai elevilor, ai altor instituții reprezentative din comunitatea locală, ai autorităților publice județene și locale.” – Art. 24 alin. (1).

Noua ARACIIP primește puteri sporite față de cele din prezent, va avea un „I” în plus, de la componenta de „Inspecție” și, conform proiectului, instituția va „dispune de un aparat administrativ propriu, format din Direcția Generală de Inspecție Școlară, Direcția Generală de Asigurare a Calității și departamente/servicii/birouri/compartimente iar, la nivel de județ, își exercită atribuțiile prin birourile județene, denumite în continuare BJ-ARACIIP.”

Citește articolul complet pe EduPedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...