G4Media.ro

Povestea soldatului care s-a alăturat protestelor de pe Maidan din Ucraina la…

Sursa foto: captură foto CNN

Povestea soldatului care s-a alăturat protestelor de pe Maidan din Ucraina la 16 ani, iar la 24 de ani a murit luptând împotriva Rusiei

Taras Ratushnyy își amintește că a primit un apel telefonic de la fiul său Roman în timpul revoluției ucigașe din 2013 de pe Maidan din Ucraina relatează CNN.

„Sunt bine, ne întoarcem acasă cu prietenii mei din piață (Piața Maidan din Kiev). Nu vă faceți griji. Noapte bună”, a spus Roman la telefon. În timp ce Taras auzea aceeași voce răsunând de la televizor, fiul său de 16 ani declara planurile protestatarilor de a lua cu asalt o clădire.

Protestele, care s-au răspândit în întreaga Ucraină și au ajuns să simbolizeze lupta existențială dintre Europa și Rusia, au pus în mișcare o generație tânără și hotărâtă să modeleze viitorul națiunii – iar în prim-plan se afla Roman.

În unele privințe, convingerile sale politice au început cu mult înainte de Maidan. Ambii săi părinți au fost anterior activiști și jurnaliști; mama sa, Svitlana Povalyaeva, de asemenea scriitoare și poetă, a luat parte la Revoluția de pe Maidan alături de cei doi fii ai săi.

Dar acest drum a devenit mai clar pe măsură ce Roman a ajuns la maturitate, pe fondul anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și al violențelor dintre forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși din regiunile estice.

Până în 2022, acesta a devenit deja un foarte cunoscut activist de mediu și anticorupție, cu o comunitate de susținători și admiratori. Apoi, Rusia a invadat Ucraina.

Roman s-a înrolat imediat în armată, asemenea tatălui și fratelui său. La nouă ani după ce Revoluția de pe Maidan a aprins în el o scânteie, acesta lupta din nou în prima linie pentru viitorul țării sale și pentru speranțele democratice împărtășite de mulți din generația sa.

Dar știa că s-ar putea să nu supraviețuiască acestei lupte. În luna mai a aceluiași an, Ucraina pierdea până la 100 de soldați pe zi, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

În acea lună, Roman – care „avea un plan pentru tot ceea ce făcea”, a spus Taras – și-a scris ultima dorință și testamentul pe o singură foaie de hârtie A4, folosind ambele fețe.

El a expus cererile pentru înmormântarea sa – ceremonia, muzica, monumentul cu cruce cazacă. A citat unul dintre poemele mamei sale. Și și-a dedicat dragostea orașului în care s-a născut, la fel ca și părinții, și bunicii săi: „Kiev, am murit departe de tine, dar am murit pentru tine”.

Două săptămâni mai târziu, pe 8 iunie 2022, Roman a fost ucis în acțiune lângă Izium, în regiunea Harkov din estul Ucrainei. Avea 24 de ani.

„Fiul meu este un adevărat erou al Ucrainei”, a declarat Taras pentru CNN în timpul unei vizite recente la cimitirul din Kiev unde Roman a fost înmormântat.

A fost a zecea aniversare a protestelor de pe Maidan; Taras a avut doar o zi de permisie înainte de a se întoarce pe câmpul de luptă. „Era un erou în fiecare zi”.

Protestele de pe Maidan au fost declanșate de președintele ucrainean de atunci, Viktor Ianukovici, care a renunțat brusc la un acord comercial cu Uniunea Europeană. Susținătorii acordului sperau că acesta va apropia Ucraina de Occident, va genera creștere economică și va deschide granițele pentru comerț.

În schimb, Ianukovici – un lider pro-Rusia – s-a întors spre Moscova, încheind noi acorduri cu Vladimir Putin și spulberând speranțele opoziției de a avea legături mai puternice cu Europa.

În mijlocul tuturor acestor lucruri se afla Roman. În acel moment, cea mai bună modalitate de a-l găsi pe tânărul de 16 ani era „să meargă în punctul cel mai fierbinte (al confruntărilor)”, a spus Taras. „Nouăzeci și nouă la sută din timp era acolo, iar unu la sută dormea undeva pentru că nu mai avea baterii.”.

Acum, la mai mult de un an de atunci, amintirea moștenirii lui Roman – și a revoluției de pe Maidan – continuă să rezoneze cu ucrainenii, în timp ce războiul intră în cea de-a doua iarnă și Ucraina face presiuni pentru a adera la Uniunea Europeană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dumnezeu să-l odihnească!

    Nu ar trebui să uităm nici un minut că oamenii aceia luptă și mor pentru a ne apăra și pe noi.