G4Media.ro

Povestea lui Oppenheimer, dezastrul din laborator: Cum ne influențează astăzi moștenirea ”distrugătorului…

sursa foto: Pixabay

Povestea lui Oppenheimer, dezastrul din laborator: Cum ne influențează astăzi moștenirea ”distrugătorului lumii” care a spus mereu că nu regretă crearea bombei atomice

J. Robert Oppenheimer este considerat creatorul bombei nucleare, datorită rolului său central în cadrul Proiectului Manhattan din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Viața sa a inspirat filmul de succes Oppenheimer din această vară, cu Cillian Murphy în rolul principal. De fiecare dată când Vladimir Putin agită spectrul unei confruntări nucleare, pista duce în cele din urmă înapoi la un singur om, arată un reportaj Sky News.

Cu optzeci de ani înainte ca președintele rus să invadeze Ucraina și să readucă în atenția publicului larg potențialul unor astfel de arme, J Robert Oppenheimer a fost recrutat pentru a conduce o echipă care avea să construiască primele bombe atomice din lume.

Proiectul Manhattan, înființat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1942, a fost ghidat de teama că, dacă SUA și aliații săi nu le vor fabrica primii, o vor face oamenii de știință naziști ai lui Hitler.

Fizician teoretician de stânga, care nu era cunoscut pentru calitățile sale de lider sau pentru perspicacitatea sa în laborator, americanul a fost o alegere neconvențională, dar s-a dovedit a fi una ”devastator” de eficientă.

În timp ce filmul biografic de mare succes Oppenheimer ajunge în cinematografe, Sky News analizează modul în care părintele bombei atomice continuă să influențeze lumea la zeci de ani după ce creația sa a fost pusă în aplicare.

Oppenheimer a fost numit de generalul Leslie Groves, liderul militar al proiectului, să conducă Site Y – o instalație secretă de cercetare a armelor din Los Alamos, New Mexico.

Dar, după cum spune profesorul Ray Monk, biograful lui Oppenheimer, existau „tot felul de motive” pentru a nu-l numi, în special asocierea cu organizații comuniste care îl făcuseră suspect pentru FBI.

Născut într-o familie evreiască din New York în 1906, în anii studenției a fost atras de stânga, deoarece în timpul regimului fascist din Germania, prietenii și rudele sale au fost oprimați și forțați să fugă.

În timpul studiilor la Harvard, Cambridge și la universitatea germană Gottingen în anii 1920, a fost cunoscut ca fiind un „dezastru în laborator”. Despre perioada în care a studiat fizica la Harvard, Oppenheimer însuși a spus: „Sentimentul meu despre mine însumi a fost întotdeauna unul de extremă nemulțumire”.

Dr. J. Robert Oppenheimer, noul director al Institutului pentru Studii Avansate din Princeton, N.J., este prezentat în fața unei table pline de formule matematice, la 17 decembrie 1947. Dr. Oppenheimer a fost director în timpul războiului al Proiectului Manhattan, când acesta a dezvoltat și produs prima bombă atomică.

Poate că nu a fost convingător în laborator, dar și-a găsit chemarea ca profesor universitar în California. Capacitatea sa de a explica știința complexă într-un mod relativ simplu și convingător s-a dovedit a fi cheia pentru a-l impresiona pe Groves, care a intervievat nenumărați oameni de știință înainte de o întâlnire întâmplătoare cu Oppenheimer.

În mod esențial, acesta a recunoscut, de asemenea, necesitatea de a urgenta situația.

Profesorul Monk spune: „Oppenheimer știa că Heisenberg, unul dintre cei mai mari oameni de știință din lume, cu care a lucrat la Gottingen, conducea proiectul bombei naziste și era îngrijorat că aceștia vor obține una înaintea aliaților.

„Nu avea nicio îndoială – datoria tuturor oamenilor de știință din SUA și din țările aliate era să construiască o bombă mai întâi”.

Construirea bombei

Los Alamos a fost unul dintre cele trei situri esențiale pentru dezvoltarea bombei atomice.

Celelalte erau o fabrică din Hanford, Washington, unde se producea plutoniu, și o bază ascunsă din Oak Ridge, Tennessee, pentru îmbogățirea uraniului.

Cele două elemente aveau să servească drept combustibil pentru bombele fabricate la Los Alamos, dintre care două aveau să fie lansate asupra orașelor japoneze Nagasaki și Hiroshima în august 1945.

La baza bombei atomice se află procesul de fisiune nucleară – atunci când nucleul unui atom este divizat în două nuclee mai mici, eliberând în acest proces o cantitate mare de energie.

Acest proces a fost descoperit în 1938 de către doi oameni de știință germani, iar Oppenheimer și-a dat seama de potențialul său distructiv când a aflat în 1939.

Perspectiva de a transforma fisiunea nucleară în armament a atras atenția oamenilor de știință din întreaga Europă, plutoniul și uraniul fiind identificate ca elemente care ar putea fi supuse acestui proces.

După ce procesul a fost înțeles, a început cursa pentru transformarea lui în armament.

Cynthia C. Kelly este fondatoarea și președinta Fundației Atomic Heritage, dedicată conservării Proiectului Manhattan și care are un rol crucial în obținerea statutului de parc național pentru cele trei situri din SUA.

„A fost un efort fără precedent în toate domeniile”, spune ea despre Proiectul Manhattan, numit după cartierul din New York în care a fost fondat.

Întrucât ”orașul care nu doarme niciodată” a fost considerat prea aglomerat pentru o inițiativă atât de secretă, cele trei laboratoare au fost înființate în locuri izolate, departe de centrele urbane și de coastă. Acestea au reunit genii din America și de peste mări și țări – inclusiv din Marea Britanie și unii care au fugit din Germania nazistă – într-un singur scop.

„Era nevoie de minți creative, de la mecanici la meșteri – totul trebuia să fie perfect”, adaugă Kelly, cu un „clasic profesor distrat” în centrul acțiunii.

„Trebuiau să ia această energie, care fusese necontrolată până acum, să descopere cum să o controleze și să o împacheteze suficient de strâns pentru a încăpea în compartimentul pentru bombe al unui avion care să o poată transporta și lansa.

„Aveau puțină încredere în exploatarea acestei tehnologii la timp pentru sfârșitul războiului”.

Dar au reușit să o exploateze – iar lumea avea să se schimbe pentru totdeauna.

Primul test al bombei atomice din New Mexico a avut loc la 16 iulie 1945, după care Oppenheimer a rostit o replică care a devenit chintesența imaginii sale publice, alături de pipă.

„Acum am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”, a observat el după așa-numitul Test al Trinității, citând un text sacru hindus, amintindu-și astfel de perspicacitatea sa de filosof și de om de știință.

La câteva săptămâni după, a urmat moartea la o scară inimaginabilă. La 6 august, o bombă pe bază de uraniu numită Little Boy a fost detonată deasupra Hiroshimei, iar o alta, Fat Man, a fost lansată asupra Nagasaki trei zile mai târziu.

Ambele orașe au rămas de nerecunoscut, 200.000 de oameni au murit, iar Japonia s-a predat. Oppenheimer a fost zguduit.

„Până la momentul lansării bombei asupra Hiroshimei, nu a avut niciun fel de scrupule morale”, spune profesorul Monk.

„Chiar și atunci când germanii s-au predat (pe 7 mai 1945) și era evident că americanii aveau de gând să folosească în continuare bomba împotriva japonezilor, el nu a avut niciun fel de scrupule.

„Dar a crezut că o singură demonstrație a puterii impresionante a acestei arme era suficientă”.

În ciuda rolului său incontestabil în încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, care a costat viața a aproximativ 90 de milioane de oameni, Oppenheimer a fost schimbat de bomba atomică, considerând că aceasta a făcut ca perspectiva unui viitor conflict să fie „de nesuportat”.

Oppenheimer a fost ignorat și considerat suspect ulterior, iar autorizația sa de securitate la Comisia pentru Energie Atomică a fost în cele din urmă anulată. A murit de cancer la plămâni în 1967, fără puterea pe care o deținuse cândva.

Armele nucleare nu au fost folosite din nou până în prezent, dar amenințarea persistă. Arsenalele americane și rusești sunt mult mai mici decât în perioada de vârf a Războiului Rece, dar ele dețin 90% dintr-un stoc global estimat la 13.000 de arme, arată Sky News.

Alte puteri nucleare includ China, India, Pakistan și Coreea de Nord. La fel ca Putin, Kim Jong Un a amenințat în mai multe rânduri că le va folosi. Inițiativa privind amenințarea nucleară, o organizație care se concentrează pe reducerea amenințărilor nucleare și biologice, afirmă că lumea ar putea fi „somnambulică spre un dezastru nuclear”.

Încă de când Oppenheimer a fost martor la testul Trinity din deșertul New Mexico, Cynthia C Kelly spune că nu a existat „nicio modalitate de a pune geniul înapoi în sticlă”.

Deși Oppenheimer a eșuat în eforturile sale postbelice, munca sa este cel mai bun exemplu pe care îl au liderii lumii pentru a înțelege de ce nu ar vrea să riște „distrugerea reciprocă asigurată” prin lansarea unei arme nucleare.

Două orașe devastate dincolo de orice recunoaștere au servit, aparent, drept factor de descurajare suprem.

„Oppenheimer a fost invitat să spună că regretă dezvoltarea bombei atomice de mai multe ori, cel mai des atunci când a vizitat Japonia, iar răspunsul său a fost întotdeauna nu”, spune profesorul Monk.

„Se poate argumenta că faptul că armele nu au mai fost folosite niciodată arată că descurajarea funcționează”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Un articol stupid, portavioane, submarine, energie electrica, toate astea nu erau posibile fara cercetarile alea. Sa-l intrebe pe truman cum e cu nagasaki si hiroshima.

  2. Câțiva ani mai târziu au reușit și rusii. Cum ar fi arătat lumea dacă erau primii.

  3. Creatorii de fapt a bombei au fost intre altii Leo Szilard, Eugen Wigner, Enrico Fermi, Eduard Teller etc.

  4. După detonarea experimentală Einstein si Leo Szilard au trimis o scrisoare presedintelui american in care au cerut abandonarea proiectului bombei atomice