G4Media.ro

Plafonul alocat inițial pentru IMM Invest va fi majorat de la 15…

Foto: Florin Cîțu (Inquam Photos / George Călin)

Plafonul alocat inițial pentru IMM Invest va fi majorat de la 15 la 20 de miliarde de lei. Guvernul adoptă și alte modificări în cadrul acestui program

Guvernul a reintrodus pe ordinea de zi a ședinței de luni seara, o ordonanţă de urgenţă care vizează o serie de modificări la Programul IMM Invest.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a explicat, la solicitarea premierului Orban, că a luat în calcul observaţiile Consiliului Legislativ, propunând o serie de modificări importante, precum creșterea plafonului alocat inițial în program, dar nu numai:

„Creşterea plafonului de la 15 miliarde de lei, la 20 de miliarde, implementarea unei perioade standard de subvenţionare a dobânzii de 8 luni de la data acordării creditului, pentru că, iniţial, se ducea până la sfârşitul anului şi atunci este o perioadă standard pentru toţi cei care beneficiază de acest program. Crearea unor posibilităţi ca microîntreprinderile şi întreprinderile mici pentru accesarea creditelor, linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru în valori mai mari de până la 5 milioane. (…) Şi, am eliminat cerinţa prin care beneficiarii programului se obligau să nu disponibilizeze personalul existent până la data de 31 decembrie 2020, deci program de lucru din ce în ce mai flexibil”, a explicat Cîţu.

Premierul a transmis ca, după adoptarea în şedinţa de Guvern, actul normativ să fie publicat în Monitorul Oficial în regim de urgenţă. „Solicit după adoptare transmiterea de urgenţă la Monitorul Oficial”, a spus Orban, citat de Agerpres.

Sursa Foto:InquamPhotos/George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ptr profesori nu găsești bani ? Ptr pensiile bătrânilor nu găsești? Dar ptr alocații nu găsești? In schimb ptr clientela politică, ptr bănci, multinaționale cum se face ca mereu găsești. Sa fii judecat si sa înfunzi pușcăria ptr banii împrumutați si ascunși sau dați cui au vrut mușchii tăi. Vezi că ai ceva pe nări……..

    • Guvernul trebuie sa sustina si sectorul privat pentru ca din taxele platite de acesta in urmatorii ani se va putea consolida un buget solid din care sa fie platite salariile bugetarilor, alocatiile si pensiile. Nu poate sa ia credit ca sa alimenteze doar conturile bugetarilor si asistatilor, trebuie sa sustina si firmele creatoare de produse si servicii sa devina competitive pe piata internationala, sa se dezvolte, sa aibe venituri si sa plateasca taxe in tara…

      Intrebarea este daca aceste credite, granturile, contractele cu statul (care ar reprezinta o sursa de finantare majora si o „binecuvantare” pentru orice companie) se ofera doar clientelei de partid, multinationalelor, sau si micilor antreprenori independenti?
      Micile afaceri inovative au avut cel mai mult de suferit.

    • Apoi mai este un lucru ESENTIAL:
      De ce nu stabilesc o limita pentru cat poate castiga un individ din contracte semnate cu institutiile statului si cu companiile de stat?
      De ce in 10 ani un individ mediocru din nu stiu ce multinationala de consultanta sa incaseze $1 milion in contracte cu statul si cu companiile statului, cand pe piata exista persoane mai inteligente, calificate, inovative, cu moralitate impecabila, neasociate cu branduri acuzate de coruptie la nivel international cum sunt cei abonati la contracte cu statul? In sectorul privat exista numerosi liber-profesionisti si antreprenori romani care puteau oferi solutii mai eficiente decat rahatul de consultanta oferit de consultantii imbogatiti ilegal din bani publici.

      Fiecare companie care a castigat mai mult de $1milion in contracte cu statul in domeniul consultantei, respectiv fiecare persoana care incasat mai mult de $200,000 in viata ei din contracte cu statul, sa fie depunctata 10 puncte la urmatoarea licitatie. Numai asa sectorul privat competent va avea acces „fair” la finantari prin contracte publice. Nu inteleg ce pazeste Consiliul Concurentei si DNA-ul, astea sunt reguli de bun simt.

  2. Iei banii, dai lumea afara a doua zi si toate bune… astea da firme si patroni care „gestioneaza”! O parte din banii din care se platesc toate cele nu sunt imprumuturi? Am dubii ca economia noastra produce de ne incurca, iar dupa toata mascarada asta nu tot omul de rand are de platit prin taxe si impozite ce s-a aruncat in stanga si dreapta prin diferite programe ca sa dea bine la tv ? Intreb pt un prieten …

  3. Buna seara, chiar va dau dreptate, toata zbaterea PNL pentru ramanerea la…butoanele guvernarii este numai si numai pentru acest aspect: „praduiala” ( nu ca PSD ar fi facut altfel!). Cinic vorbind, pandemia a favorizat „praduiala” PNL, nu numai prin imprumuturile facute pe ascuns sau la vedere (imprumuturi pe care nu ei ci, noi toti „talpa tarii’ le vom plati, vezi „marile achizitii”), dar si prin, mai ales, fondurile europene datorate acestei pandemii. In ceeace ma priveste, suport (am suportat) hotia PNL/PSD, fara sa-i fi votat vre-odata (nu ca iar interesa pe vreunul dintre ei viata mea si ce fac eu cu votul meu)! Singura solutie pentru tara asta este iesirea masiva la vot, altfel… raman cele doua partide sa ne fure in continuare prin…rotatie!

  4. Oare IMM-uri trebuie sa fie musai romanesti avand in vedere ca creditele vor fi platite de romani?

  5. Domnilor, sunteți intr-o mare eroare. Statul nu da niciun ban. El doar garantează creditele. Banii le dau băncile. Este adevărat ca pentru o perioadă de 8 luni, statul plătește dobânzile și comisioanele, dupa aceea toate acestea cad în sarcina solicitantului creditului. Economia are nevoie de infuzie de capital, iar capitalul este la bănci. IMMINVEST este un program de finanțare cu garanție de la stat, nu sunt fonduri nerambursabile. Nu va mai duceți după fenta.