G4Media.ro

Peste trei miliarde de corpuri cerești, surprinse într-un nou studiu asupra Căii…

Sursa foto: Pixabay / Lumina Obscura

Peste trei miliarde de corpuri cerești, surprinse într-un nou studiu asupra Căii Lactee

Un nou studiu asupra galaxiei Calea Lactee a scos la iveală 3,3 miliarde de corpuri cerești, relatează CNN.

Galaxia noastră este plină de sute de miliarde de stele, de coloane întunecate de praf și gaz și de pepiniere stelare strălucitoare în care se nasc stelele. Acum, astronomii au documentat aceste minuni în detalii fără precedent în timpul Dark Energy Camera Plane Survey, care a capturat 21.400 de expuneri individuale pe parcursul a doi ani.

Cercetarea, care marchează a doua publicare de date din cadrul programului din 2017, este cel mai mare catalog de obiecte din Calea Lactee de până acum. Dark Energy Camera, amplasată pe telescopul de Víctor M. Blanco de la Observatorul interamerican Cerro Tololo al National Science Foundation din Chile, a capturat datele pentru cercetare.

Telescoapele de acolo se află la o altitudine de aproximativ 2.200 de metri și pot observa cerul sudic în mare detaliu în lungimile de undă ale luminii vizibile și în infraroșu apropiat. Cele două versiuni de date din cadrul Dark Energy Camera Plane Survey acoperă 6,5% din cerul nopții. Astronomii vor putea utiliza datele publicate pentru a cartografia mai bine structura 3D a prafului și a stelelor din galaxie.

„Aceasta este o adevărată performanță tehnică. Imaginați-vă o fotografie cu peste trei miliarde de oameni și fiecare corp ceresc este recunoscut”, a declarat Debra Fischer, director de divizie pentru științe astronomice la National Science Foundation, într-un comunicat.

„Astronomii vor studia acest portret detaliat al celor peste trei miliarde de stele din Calea Lactee timp de decenii de acum încolo. Acesta este un exemplu fantastic a ceea ce pot realiza parteneriatele între agențiile federale”.

O nouă imagine care prezintă obiectele cerești capturate de sondaj a fost publicată miercuri, care include stele și praf pe discul galactic luminos al Căii Lactee. Brațele spiralate ale galaxiei se află, de asemenea, în acest plan. Împreună, aceste caracteristici luminoase fac ca observarea planului galactic al Căii Lactee – unde se află cea mai mare parte a masei sale în formă de disc – să fie o sarcină dificilă.

Setul de date a fost împărtășit într-un studiu publicat miercuri în Astrophysical Journal Supplement.

„Unul dintre principalele motive ale succesului DECaPS2 este faptul că pur și simplu am țintit spre o regiune cu o densitate extraordinar de mare de stele și am fost atenți la identificarea surselor care apar aproape una peste alta”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Andrew Saydjari, doctorand la Universitatea Harvard și cercetător la Centrul pentru Astrofizică | Harvard & Smithsonian.

„Procedând astfel, am reușit să producem cel mai mare catalog de acest tip realizat vreodată de o singură cameră, în ceea ce privește numărul de obiecte observate”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...