
Studiul Ministerului Educației privind competențele adulților arată că „școala ca pe vremuri” este un mit: 20% dintre adulții din România se încadrează la analfabetism funcțional la Literație, iar peste un sfert sunt în aceeași situație la competența de Calcul, dar situația este mult mai gravă la vârstnici decât la tineri
Aproape 40% dintre adulții din România se încadrează în zona analfabetismului funcțional sau în cea „de risc” în ceea ce privește două competențe-cheie, cea de literație și cea de calcul (numerație), potrivit unui studiu realizat în 2023 pentru Ministerul Educației și pe care instituția îl face public abia acum, la solicitarea Edupedu.ro. Ponderea celor care se încadrează în zona analfabetismului funcțional este mai mare în cazul numerației. Iar situația cea mai gravă se remarcă în rândul adulților care aveau cel puțin 30 de ani în momentul Revoluției din 1989, în cazul cărora peste 50% sunt în zona analfabetismului funcțional și în cea de risc în cazul ambelor competențe.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
- Acesta este, din datele Edupedu.ro, primul studiu care evaluează analfabetismul funcțional / competențele de citire și de calcul în rândul adulților din România.
Ce înseamnă analfabetismul funcțional, conform documentului menționat?
- Circa 20% dintre adulți participanți la studiu nu au atins Nivelul 1 la Literație, nivel ce presupune capacitatea de a localiza o informație într-un text relativ scurt, să introducă unele informații într-un document sau să recunoască vocabularul de bază.
- 27,5% nu au atins Nivelul 1 la Competența de Calcul (Numerație), nivel ce presupune capacitatea de a face calcule de bază în contexte comune, procese într-un singur pas de numărare, sortare sau operații aritmetice de bază, sau să înțeleagă ce înseamnă „50%” – Detalii în articol
Persoanele care erau cel puțin adolescenți și aveau cel mult 30 de ani în momentul Revoluției (aflate în momentul sondajului în intervalul de vârstă 50-64 de ani) înregistrează o pondere considerabil mai mare a celor care se încadrează, acum, în zona analfabetismului funcțional în ceea ce privește literația, comparativ cu cei mai tineri. Ponderea aceleiași grupe cu probleme majore este ușor mai mare decât în cazul generațiilor mai tinere și în ceea ce privește numerația.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.