G4Media.ro

Pe Internet, libertatea mai înseamnă şi să poţi vinde droguri, bombe şi paşapoarte…

sursa foto: Pexels

Pe Internet, libertatea mai înseamnă şi să poţi vinde droguri, bombe şi paşapoarte false

În partea întunecată a internetului nu rămân urme și se poate intra doar cu ajutorul unui software care face ca legătura să fie anonimă, pătrunzând în circuite care se sprijină pe rețele suprapuse Internetului. Conexiunea „face salturi” între mai multe servere situate în cele patru colțuri ale planetei, devenind astfel imposibil de depistat. Tor este cel mai popular sistem, fiind considerat de mulți utilizatori ca un instrument ce deschide spații de libertate pe Web. 2.8 milioane de oameni îl folosesc zilnic, în special în țările în care libertatea de exprimare și accesul la mass-media sunt restricționate. Unul din creatorii software-ului, Roger Dingledine, i-a spus Carolei Frediani în „Războaiele rețelei”: „Mulți utilizatori provin din țări precum Turcia, Uganda, Rusia”. În spatele acestei lumi subterane se ascund toate tipurile de activităţi infracţionale.

(analiză preluată din Il Corriere della sera, via Rador)

Amazonul ilegalității

Un studiu realizat de Phoenix în 2015 estimează că cifra de afaceri ilegală a Dark Web-ului ar fi în jur de 150-180 de milioane de dolari pe an, bani proveniţi din vânzarea de arme, droguri (care ocupă 58% din piață cu peste 26.000 de tipuri de substanțe diferite), carduri de credit, conturi bancare, pin-uri, pașapoarte și documente false, pornografie, bijuterii false, viruși informatici periculoși.

Pe aceste piețe negre se poate găsi totul, ele sunt un fel de Amazon al ilegalităţii folosit de traficanţii de droguri și de teroriști pentru toate tipurile de necesităţi. Datele schimbate sunt criptate între un nod și altul, ceea ce face imposibilă identificarea atât a cumpărătorului, cât și a vânzătorului.

Cum funcţionează vânzarea şi cumpărarea

Plasându-se la jumătatea distanței dintre ofertă și cerere, piața neagră acționează ca un garant pentru plățile care se efectuează cu monedă virtuală între subiecți anonimi.

Cei care cumpără, exclusiv în bitcoin sau cu şi mai blindata monero, își depun propriii banii virtuali în piață. Însă tranzacția este finalizată de-abia atunci când cumpărătorul notifică primirea coletului.

În acel moment, ”gestionarul” eliberează plata directă către vânzător, reținând un comision care variază între 8 și 4%, aplicând reduceri partenerilor fideli.

Operaţiunea Gărzii de Finanţe

Prin urmare, bandiții digitali sunt dificil de demascat. E nevoie de cunoştinţe vaste în domeniul informaticii, de tehnologie sofisticată și de mult fler investigativ. Atunci când aceste cerințe coincid, apar şi unele rezultate.

O operaţiune recentă a Nucleului de Fraude Tehnologice şi confidențialitate al Gărzii de Finanţe, condusă de colonelul Reccia, a făcut posibilă destructurarea uneia din cele 25 de piețe negre principale prezente pe reţeaua clandestină de pe internet, a cărei nume exploata popularitatea unui cunoscut politician italian: Berlusconi Market.

Cum a fost descoperită Berlusconi Market

Înfiinţată în 2017, piața Berlusconi avea peste 103.000 de anunţuri și era a patra ca mărime printre primele 25 existente. A fost închisă pe 7 noiembrie, odată cu arestarea presupusului manager, un băiat în vârstă de 19 ani și a doi complici de 25 și 26 de ani. Organizația este în întregime italiană, mai exact din Puglia.

Modul în care experţii informaticieni au reușit să îi aresteze este unul „clasic”. Au ordonat achiziționarea unor doze modeste de cocaină, după care au percheziţionat mii de colete de poștă.

”Ancheta noastră a început cu un vânzător numit G00d00 – povestește colonelul Reccia – care primea cereri de achiziții din SUA, Australia și Europa. După identificarea regiunii din care proveneau coletele sale, Puglia, graţie colaborării cu Oficiul Poştal din Bari, am reușit să localizăm zona Barletta, locul de unde erau trimise coletele”.

Sediul bandei era în regiunea Puglia

Anchetatorii au fost nevoiți să simuleze patru achiziții înainte de a putea găsi cu exactitate căsuța poștală de unde fuseseră trimise, după care au montat o cameră de luat vederi care l-a filmat pe G00d00 în timp ce trimitea pachetele suspecte.

Era un băiat de 26 de ani, fiul unui cuplu de persoane respectabile.

Analizând tablete, telefoane mobile, PC-uri și mesaje WhatsApp, anchetatorii au ajuns şi la presupusul manager al Pieței Negre, un student al Politehnicii din Torino de doar 19 ani, Luis Di Vittorio, originar din Putignano, în provincia Bari. Numele său în cod era Vladimir Putin, în timp ce cel a intermediarului era Emmanuel Macron.

5000 de euro un paşaport, 230 o grenadă de mână

Pe Berlusconi Market, blocată la cererea procurorului din Brescia care a coordonat investigațiile, se putea cumpăra un pașaport american cu mai puțin de 5.000 de euro, în timp ce un pașaport italian, german, olandez sau francez era puţin mai ieftin, Un Ak 47 costa 700 de euro, 230 o grenadă de mână, însă piaţa oferea și diverse tipuri de pistoale, puști și mitraliere.

Cel mai vândut drog era metamfetamina, urmată de Cannabis, Mdma și Cocaină. A şasea parte din cifra de afaceri era constituită din date bancare și bancnote contrafăcute care se achiziționau în pachete: 650 de euro pentru 100 de bucăți de 50 de euro. Majoritatea cumpărătorilor proveneau din Olanda și Germania.

Un studiu realizat de Universitatea din Oxford în aprilie 2018 a plasat piața Berlusconi pe locul patru după „ mai vechea” Dream Market, după Tochka și Wall Street.

Atunci, când la începutul anului 2019, Dream Market s-a închis din motive necunoscute, ‘Putin’ și ‘Macron’ au comentat, neștiind că sunt interceptaţi: „Dream Market este pe cale să se închidă, e nevoie de o full immersion”, adică să muncească din greu pentru a cuceri piața concurentă. În lunile următoare, vânzătorii site-ului recent dezactivat au trecut în cea mai mare parte la platforma studentului italian, făcând ca numărul de anunțuri să depășească 100.000.

În ultimii 6 ani au fost descoperite doar 3 pieţe negre

Operațiunea italiană este unică în felul său. Până în prezent au fost arestați doar trei gestionari de pieţe mondiale. Primul a fost Ross Ulbricht, un informatician american în vârstă de 35 de ani, condamnat la închisoare pe viață pentru fondarea și administrarea Silk Road, o mare piață neagră închisă în 2013.

În 2017 a fost capturat Alexandre Cazes, în vârstă de 24 de ani, un canadian care gestiona Alpha Market și Hansa, închise în cadrul unei operațiuni comune la care au participat Olanda, Germania și FBI. Cazes s-a sinucis la scurt timp după arest. Deținea 3 vile gigantice și 4 Lamborghini.

Iar ultimul, dar nu cel din urmă a fost un tânăr informatician născut la Putignano.

Articol de Antonio Castaldo / Traducerea: Cătălina Păunel

Photo by Markus Spiske temporausch.com from Pexels 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. După poza folosita pare ca programatorul e vinovat.
    Mai bine puneati o poza cu Manda

  2. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Noi astia de navigam pe G4 sau cel mult scriem comentarii suntem luati la ochi, iar mafioții care fac trafic de grenade si arme pe dark web nu pățesc nimic.

  3. G4Media, aveti idee cate cookies de tracking aveti ? Cum ne terfeliti actiunile pt. un ban cinstit ?

    De libertatea voastra de-a arunca cookie inainte de-a fi acceptate nu mai vorbeste nimeni, fraierii oricum sunt depasiti, din pacate o majoritate. Lasati PHP-ul ca e de domeniul trecutului.

    „Libertate”, cine-i prins c-o face face puscarie, nu vad care-i baiul ? Cine-i de vina ? Platforma sau responsabilii pt. ‘ordine si pace’ ? Bafta !

    • Sa mai vorbim de libertatea Serviciilor de-a avea drept de-a face afaceri ? Aia da Libertate. Vorbim de gainarii dar n-am vazut un articol serios pe tema asta, probabil pt. ca sunteti un portal facut de unul din ei … Alesii Societatii.

    • ++ Cati oameni din MAI, SRI au vandut si vand droguri, fara internet … ? Alt articol numit „Mucles” . Nu indrazneste nimeni, tremura lenjeria …

    • ia zi ioane ce recomanzi ca va ca pehaspeul e uzat