G4Media.ro

Patru asociații de magistrați anti-DNA: ”Revenirea competenței anchetării judecătorilor și procurorilor la…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Patru asociații de magistrați anti-DNA: ”Revenirea competenței anchetării judecătorilor și procurorilor la DNA constituie o amenințare clară la adresa independenței individuale a acestora”

Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Procurorilor din România (APR) au emis un comunicat comun de presă în care condamnă reacția DNA la propunerea deputatului UDMR Csoma Botond privind desființarea Secției Speciale, fără revenirea la DNA a competenței de anchetare pentru corupție a magistraților.

DNA a atras atenția că nu există nicio decizie judecătorească definitivă care să ateste faptul că au existat abuzuri ale procurorilor DNA.

Cele 4 asociații ”condamnă lipsa de asumare de către DNA a responsabilității pentru măsurile și metodele abuzive pe care le-a folosit în anchetarea judecătorilor și procurorilor, ce au mers de la anchete penale deschise împotriva unor magistrați, cu consecința îndepărtarii lor din funcțiile ocupate, până la încălcarea secretului deliberării, la ”verificarea”, prin anchete penale, a legalității și temeiniciei unor hotărări judecătoreşti, cu inadmisibla încalcare a dispoziţiilor Constituției și legilor justiției, ori la aducerea unor acuze penale împotriva acestora pentru fapte ce nu existau”.

Asociațiile precizează că ”revenirea competenței anchetării judecătorilor și procurorilor la DNA constituie o amenințare clară la adresa independenței individuale a acestora”.

Vezi comunicatul integral aici.

Cine sunt cele 4 asociații. Asociația Magistraților din România (AMR) este condusă de judecătoarea Andreea Ciucă de la Curtea de Apel Târgu Mureș, una dintre ”victimele” PNA.

În 2003, fosta preşedintă a Tribunalului Mureş, Andreea Ciucă, a fost acuzată de luare de mită de procurorii PNA-lui înfiinţat de Adrian Năstase. Judecătoarea a fost prinsă în flagrant cu banii primiţi de la un politician local, dar a susţinut că a fost vorba de un împrumut.

Ciucă a fost chiar arestată de procurori (la vremea respectivă, aceştia puteau să emită mandate de arestare), însă a fost eliberată de Instanţa supremă. Judecătoarea Andreea Ciucă a fost achitată defiinitiv în 2010 de un complet de 9 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) este condusă de judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea.

În 2014, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, alături de alţi 3 judecători, pentru că ar fi încercat să ajute un inculpat condamnat pentru tentativă de viol.

Judecătoarea Roman a fost acuzată de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului. Potrivit DNA, judecătoarea ar fi primit bani, păstrăvi și whisky și ar fi pretins un ceas vechi cu cuc ca să intervină pe lângă colegii ei, astfel încât inculpatul să nu execute pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de închisoare.

În 2015 însă, dosarul judecătoarelor a fost restitut la DNA, iar ancheta a fost preluată de procuroarea Florentina Mirică de la Bucureşti, care a clasat acuzaţiile în 2017.

Ulterior, judecătoarea Roman a formulat plângere la Secţia Specială împotriva procurorilor DNA Oradea care ar fi „terorizat-o”. E vorba de mai mulți procurori de la DNA Oradea, printre care Ciprian Man și Cristian Ardelean.

Aceștia au calitate de suspecți pentru presupuse abuzuri, după ce în presa favorabilă inculpaților au apărut înregistrări în care procurorii vorbeau să le facă dosare penale unor judecători ca să intre frica în ei. Judecătorii dispuseseră mai multe soluții care nu erau pe placul procurorilor, cum ar fi achitări controversate.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) este condusă de judecătoarea Dana Gîrbovan, noua șefă a Curții de Apel Cluj și propunerea premierului PSD, Viorica Dăncilă, pentru postul de ministru al Justiţiei.
Judecătoarea Gîrbovan nu a avut probleme cu DNA, însă, în ultimii ani, şi-a făcut un stindard din lupta cu „abuzurile” DNA şi – cu ceea ce ea numea – implicarea SRI în justiţie.

Asociația Procurorilor din România (APR) este condusă de procuroarea Elena Iordache, zisă Lenţi. Ea a instrumentat inițial dosarul procurorilor DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală, înainte să fie înfiinţată Secţia Specială.

Procuroarea Elena Iordache este şi cea care, în 2016, a început urmărirea penală pentru spălare de bani împotriva fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Procuroarea a dat clasare 6 luni mai târziu, după ce l-a chemat pe fostul preşedinte de câteva ori la audieri în calitate de suspect. Ea a fost colegă de facultate, la Iaşi, cu fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.

Ce nu spun asociațiile anti-DNA și pro-Secția specială (SIIJ). Cele 4 asociații, foarte vocale atunci când vine vorba de presupusele abuzuri ale DNA, nu au suflat o vorbă atunci când judecători ai Înaltei Curți au atras atenția, în decizii judecătorești, că în dosarele de la Secția Specială ale Laurei Codruța Kovesi și fostului procuror DNA Ploiești, Alfred Savu, procuroarea SIIJ Adina Florea ar fi comis abuzuri. Vezi aici și aici.

De asemenea, foarte vehemente în cazul avocatului Robert Roșu, care – în opinia lor – ar fi fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, deși ar fi pus în aplicare decizii judecătorești definitive, cele 4 asociații nu au suflat un cuvânt atunci când procuroarea SIIJ Adina Florea l-a pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu pe fostul judecător Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran pentru că l-a condamnat pe afaceristul fugit la Londra, Puiu Popoviciu, în dosarul Băneasa.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Sunteți foarte subiectivi și părtinitori în articol. Oamenii cu scaun la cap însă înțeleg ce este de înțeles. O țara întreaga a văzut și a auzit înregistrări cu procurori abuzivi care făceau dosare după bunul lor plac fără să fie verificați, fără să poată fi acuzați de nimeni pentru aceste nereguli. Pentru câte mizerii s-au făcut de-a lungul timpului la Dna aceasta “structura” trebuia desființată de mult. Și Laura Codruța K., în loc să fie “procuror european” (sanchi) ar fi trebuit de mult arestată.

    • @Mihail Cati magistrati reprezinta acele asociatii?

    • @mihail intradevar nimeni nu e vinovat in tara asta, doar PENSII SPECIALE trebuiesc. tu esti fix ca pe timpul lui nastase si rodica stanoiu, nu exista coruptie, la fel cum nu exista nosocomiale.
      intradevar o tara intreaga a auzit inregistrari contrafacute, marca latrina.

    • @mihail, cum stai cu dosarele?! Ti-e frica si tie ca te prind cu “mana-n buzunarul” unora dintre noi?! Sau doar esti naiv?! Daca asculti inregistrarile de care ai mentionat, dar luand in considerare ca si judecatorii de care se discuta in dosare sunt de fapt vinovati de ceea ce spun procurorii ca au facut, s-ar putea sa observi ca “a-i face dosar” unuia care a ajutat infractori nu este chiar o infractiune… Tu daca ai fi procuror, ai munci din greu si un judecator s-ar face ca nu vede probe intr-un dosar de viol sau de coruptie, nu ai fi revoltat, nu ai vb cu colegii, nu te-ai gandi sa-l pui “la punct pe judecator”, sa-l sperii sa nu mai faca “minuni”?!
      Daca nu esti la curent aceleasi asociatii sustineau ca SIIJ-ul este bun. Pai cum sa faca SIIJ-ul curatenie cand au peste 6000 de dosare si dupa 2 ani si cateva luni am mers in instanta cu… 7(sapte), repet 7!!! Asta inseamna 0,… %!!! Eu m-as bucura ca fiecare magistrat sa fie constient ca plata vine la un moment dat. Adica daca faci bine vine marirea salariala, pensia, linistea, dar si ca daca faci prostii si-i scapi pe infracori: ajungi la mititica, pierzi pensia (chiar daca ai contribuit cu impozitul din salariu, atata timp cat ai primit salariul pt ceva {adica sa trimiti infractori la puscarie}, iar tu ai facut altceva {adica opusul}, nici pensie nu mai meriti, chiar salariul sa-l returnezi si asa treci la ajutorul minim garantat, dar si cu averea luata la “puricat”… sa explici cat ai castigat si ce avere ai . Sa vedem atunci cati magistrati mai se mai ocupa cu protejarea infractorilor!!!

    • @mihai :
      Acestea sunt minciunile sfruntate ale infractorilor si ale mafiei psd.
      Judecatorii si procurorii corupti, aflati in slujba mafiei psd, s-au organizat in asociatii si uniuni, pentru a-si putea duce la indeplinire sarcinile murdare, primite de la mafia psd.
      Sectia Speciala a fost infiintata pentru a-i teroriza, pentru a-i hartui, pe procurorii si pe judecatorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata sau i-au condamnat pe infractorii din mafia psd.
      Pe de alta parte, Sectia Speciala are rolul de a-i acoperi pe judecatorii corupti sau santajabili, care ii achita pe infractorii din mafia psd, care ii condamna simbolic, cu suspendare, care tergiverseaza la nesfarsit procesele mafiotilor din psd, care nu le confisca integral averile, coform legii confiscarii extinse, sau care ii elibereaza anticipat pe infractorii din mafia psd, condamnati de judecatorii cinstiti si competenti.
      Toate organismele internationale, specializate pe domeniul judiciar, au cerut desfiintarea Sectiei Speciale.
      Sectia Speciala, cu complicitatea ministrului corupt si las al justitiei si al membrilor corupti din CSM, a fost populata cu procurori corupti sau santajabili, aflati in slujba mafiei psd si executa doar ordinele mafiei psd.

  2. Independenta il detemina pe un judecator sa emita sentinte in stare de incompatibilitate ?
    Independenta il determina pe un judecator sa nu ofere dreptul de a vorbi unui cetatean care cheama in instanta o autoritate publica locala ( primarie , consiliu local , primar , …. ) pentru incalcarea dreptului de proprietate ?
    Independenta il determina pe un procuror sa nu vada ilegalitatile savirsite de primari , viceprimari , secretari de primarie , consilieri locali , …. ?
    Independenta le permite judecatorilor si procurorilor tilhari sa iasa la pensie la 49 de ani cu pensii de 15.000 -20.000 lei ?

    Javre ordinare .

    • @A. Popescu Te contrazici, colega: vorbești despre ,,magistrați cu pensii de doua’j de mii”, după care îi numești ,,javre”; păi ,,javra” e pricăjită, nu prea are de mîncare…
      Dar îți dau dreptate: urlă cvartetu’ din gură de șarpe că cică ,,inadmisibla încalcare a dispoziţiilor Constituției”, da’ că calcă-n picioare ei înșiși art.16 din aceeași Constituție nu zice nimic ,,onorabilii”…

  3. Mai exista „entitatea” Dana Garbovan ? Parea ca s-a ofilit odata cu iesirea „ca un prost din politica” a lui Livache zis Daddy Dinti de Grebla !

    PS. Hopa … nu doar ca exista dar a ajuns chiar sefa Curtii de Apel Cluj !

  4. De unde se vede ca segmentul din magistratura care era si este mana in mana cu mafia USL e bine mersi.
    Iar Stelian Pretreiu nu mai știe cum să facă uitate promisiunile de reforma și reparație a justiției din programul de guvernare al USR+.

  5. Stimata redactie, as aprecia un articol care sa ne arate cum se rezolva aceasta problema in alte tari cu sisteme juridice testate ? Ca noi vad ca ne dam de ceasul mortii sa inventam apa calda, focul si roata. De ce nu luam solutiile din Franta sau din Spania sau din Germania ? Trebuie sa existe pe undeva o solutie la problema asta, care poate fi copiata.

  6. Independență la corupție, salarii astronomice și pensii nesimțite. Rahova să vă mănânce, nesătuilor !

  7. Să nu ne mai rușinăm…

    Știm că vreți să fiți deasupra legii, un fel de supraoameni. Ce e asta să fie procurorii și judecătorii anchetați? Ei prin definiție nu pot greși. Nu mai bine modificați voi frumos Articolul 16 din Constituția României, așa cum v-ați dat voi vouă înșivă pensii speciale?

    Să desființăm Articolul 16 din Constituție! Și să-l înlocuim cu: NICIUN MAGISTRAT NU RĂSPUNDE PENTRU NIMIC. Să putem dormi liniștiți și să nu se mai supere asociațiile, breslele și clanurile din justiție.

    PS: Amuzant umorul cu „drepturile omului” Hahahahahahaha! Bună asta! Judecătorii cei mai condamnați din Uniunea Europeană pentru încălcările drepturilor omului luptă pentru „drepturile omului”… Hahahahahahhaha!!! Tare de tot! Dosarul Revoluției prin ce sertare mai acumulează praf? Că judecătorii sunt preocupați cu „drepturile omului” :))))))))))))))))

  8. Problema e ca nimeni nu poate ancheta infractiunile SIIJ.

    • In State daca ai in New York un procuror sau judecator acuzat de fapte penale, atunci vine un procuror din Los Angeles sa-l anchete.

      Noi de ce nu am putea implementa sistemul asta. Sa ramana la DNA anchetare infractiunilor din Justitie dar sa nu poata ancheta procurori DNA din Bihor, judecatori din acelasi judet. Sa vin procurori din Suceava sau Giurgiu ca sa-i ancheteze pe judecatorii din Bihor. Si tot asa…

      In felul asta dispar acuzatiile de presiuni si santaj la adresa judecatorilor din partea procurorilor.

    • @Fane la noi nu prea funcționează, exemplu în SUA dacă un judecător sau procuror este susceptibil de corupție (ex luare de mita pentru a da o soluție mai favorabila) când exista o asemenea suspiciune în baza unui denunț… Se face la politie, FBI si/sau procuror, după ce se materializează (sunt evidente acțiunile de corupție) rechizitoriul se întocmește de un procuror din alt stat – deși nu este o regula.
      La noi echivalentul FBI-ului este SRI-ul (care nu poate aduce probe),
      Deci nu are rost sa discutam ca oricum pentru judecători și procurori pensiile speciale contează

    • @Fane si @Gogu, se poate si la noi fix asa (art 326 cod procedura penala), respectiv sa fie strămutat un dosar de la DNA Bihor la DNA Cluj/Timisoara, doar ca unora nu le convine.

  9. Daca protesteaza coruptii si pesedistii din asa-zisa justitie inseamna ca decizia de a pastra anchetarea lor la DNA e buna!

  10. Toate „Floricicile dansatoare” pe masa justitiei romane s-au adunat la sefia acestor….adunaturi de asazisi magistrati! Toata problema (nu numai in desfiintarea gestapoului condus de adina florea) consta in lipsa crasa/acuta/bolnava de caracter si constiinta a celor mai multi dintre adunaturile astea de magistrati. Dar, cum am mai spus, asta este o mare lipsa a majoritatii natiei romane de azi, vindecarea incepe cu fiecare dintre noi, in parte, nu poti avea pretentia unor magistrati ca la carte, cand tu, talpa tarii (in fond, de aici provenim toti, magistrati sau nu) esti de toata jalea iar chestia cu „fura, fura dar imi da si mie” a fost (poate mai este) lozinca nationala timp de zeci de ani!

  11. In primul rand ca DNA nu ancheta toti magistratii. Ancheta doar magistratii corupti.
    Sectia asta noua isi propunea sa ancheteze un magistrat si daca trecea cu masina pe rosu.
    Practic le oferea imunitate la orice fel de fapte. Ca doar nu ne imaginam ca cei 4-5 procurori din Bucuresti ai acestei Sectii aveau timp si resurse sa ancheteze un judecator din Satu Mare care si-a batut nevasta…