G4Media.ro

MOTIVARE Înalta Curte despre ancheta Adinei Florea împotriva procurorilor DNA din cazul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

MOTIVARE Înalta Curte despre ancheta Adinei Florea împotriva procurorilor DNA din cazul Ponta-Blair: ”A dovedit fie necunoașterea legii, fie ignorarea sa cu bună știință” / ”A pus la dispoziția persoanelor cercetate acte la care nu trebuiau să aibă acces”

Judecătorul Ionuț Matei de la Înalta Curte de Casație și Justiție desființează dosarul procuroarei Adina Florea de la Secția Specială împotriva foștilor procurori DNA Ploiești Mircea Negulescu (zis Portocală) și Alfred Savu, dar și a polițistului Mihai Iordache – potrivit motivării deciziei prin care magistratul a ridicat controlul judiciar dispus împotriva lui Savu, document consultat de G4media.ro.

Judecătorul a constatat în primul rând încălcarea dreptului la apărare al procurorului Savu. Adina Florea l-a plasat sub control judiciar pe procuror, fără să îl audieze înainte și fără să mai aștepte soluționarea cererii de recuzare formulate de acesta împotriva ei.

Foto: fragment din motivarea judecătorului Matei

Magistratul a analizat și pe fond acuzațiile aduse de Adina Florea anchetatorilor de la DNA Ploiești. Mai întâi, judecătorul atrage atenția că pentru inculparea și plasarea sub control judiciar e nevoie de probe, nu doar de indicii temeinice și bănuieli rezonabile.

Magistratul constată că Adina Florea îi acuză pe foștii procurori DNA Ploiești că ar fi anchetat persoane despre care știau că sunt nevinovate, adică pe Victor Ponta și Sebastian Ghiță. Or – constată judecătorul – dosarul tigăilor și dosarul Ponta-Blair sunt încă în lucru la DNA, care nu a emis încă un verdict confirmat de judecători privind vinovăția sau nevinovăția acestora.

Mai mult, arată magistratul, Adina Florea ar fi trebuit să ia în calcul întreg materialul probator din dosarul Ponta-Blair, în care – pe lângă așa zisele probe testimoniale (declarații de martori) ticluite de Negulescu și Savu – sunt nenumărate alte probe: ”corespondența email în legătură cu organizarea vizitei lui Tony Blair în România, contracte, extrase de cont, ordine de plată și alte înscrisuri”.

Judecătorul atrage atenția asupra faptului că Adina Florea le-a prezentat persoanelor cercetate din dosarul Ponta-Blair documente din anchetă ceea ce ar periclita investigația DNA împotriva lor.

Foto: fragment din motivarea judecătorului Matei

Judecătorul constată că acuzațiile Adinei Florea se bazează exclusiv pe susținerile persoanelor anchetate de Negulescu și Savu și pe înregistrări făcute în condiții neclare în biroul procurorilor, fără să fie expertizate.

Apoi, judecătorul arată că martorii împotriva lui Ghiță și Ponta – adică familia Cosma, Răzvan Alexe și alții – nu au fost constrânși să îi denunțe, ci au avut un rol activ și i-au denunțat de bună-voie ca să beneficieze de reducerea pedepsei la jumătate, potrivit legii, în alte dosare penale în care sunt implicați.

Foto: fragment din motivarea judecătorului Matei

Personajele. Judecătorul Ionuț Matei de la Înalta Curte a devenit cunoscut după ce i-a condamnat pe Adrian Năstase, Radu Mazăre și lotul Truică-Paul al României-avocatul Robert Roșu.

Adina Florea este procuror al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului general. Ea instrumentează dosarele cu presupuse abuzuri ale fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, și ale foștilor procurori DNA de la Ploiești, Oradea și Constanța.

Mircea Negulescu, zis Portocală, este fost procuror la Parchetul Curții de Apel Ploiești și la DNA Ploiești. A instrumentat dosarele fugarului Sebastian Ghiță și ale familiei Cosma din Prahova. A fost exclus din magistratură pentru mai multe abateri disciplinare, printre care limbajul trivial folosit în anchete și relația, admisă de el, cu unul dintre inculpații cercetați de DNA Ploiești, fosta deputată PSD Andreea Cosma.

Alfred Savu a fost procuror DNA Ploiești și acum activează la Parchetul Tribunalului Prahova.

Dosarele DNA Ploiești și dosarele SIIJ împotriva anchetatorilor DNA

Negulescu și Savu au instrumentat dosarul Ponta-Blair de la DNA Ploiești în care, în septembrie 2016, fostul premier Victor Ponta și fostul deputat PSD Sebastian Ghiță au fost inculpați și plasați sub control judiciar. Ghiță e acuzat că ar fi finanțat ilegal cu 220.000 de euro aducerea în România a fostului premier britanic Tony Blair la un eveniment de campanie al PSD din februarie 2012.

Potrivit DNA, ”pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte.

Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obținerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel și pentru formațiunea politică reprezentată de către acesta, conform înțelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către președintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din județul Prahova”, arată DNA într-un comunicat de presă din septembrie 2016.

Ghiță e acuzat și că le-ar fi dat tigăi alegătorilor din colegiul său, la alegerile parlamentare din 2012.

Anul trecut, Adina Florea de la Secția Specială i-a pus sub acuzare pe cei doi foști anchetatori din dosarul Ponta-Blair pentru mai multe infracțiuni precum: grup infracțional organizat, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și abuz în serviciu.

În vară, Adina Florea a reușit să îl aresteze pe fostul procuror Mircea Negulescu, după ce solicitarea ei a ajuns la judecătoarele Înaltei Curți, Simona Neniță (soția fostului avocat al senatorului PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție) și Rodica Cosma.

Adina Florea a cerut avizul Secției pentru procurori a CSM pentru reținerea și arestarea procurorului Alfred Savu, dar nu l-a obținut și, până la urmă, l-a plasat doar sub control judiciar.

Ulterior, Savu și Negulescu au solicitat Înaltei Curți ridicarea măsurilor preventive, iar judecătorul Ionuț Matei le-a admis cererea. Portocală a fost eliberat din arest, iar Savu a fost scos de sub control judiciar.

Până la urmă, la sfârșitul anului trecut, Adina Florea i-a trimis în judecată în acest dosar doar pe fostul procuror Mircea Negulescu și pe polițistul Mihai Iordache. Procurorul Alfred Savu a primit disjungere și este anchetat în continuare de Secția Specială.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Foto: Procuroarea Adina Florea. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

 1. In mod repetat SIIJ și Adina Florea fac abuzuri strigătoare la cer. Ce părere au despre aceste abuzuri repetate : CSM și șefii siij Gabriela Scutea și Bogdan Licu sau Magdalena Militaru? Nimeni nu ii trage la răspundere pe acești pseudo procurori paraditori de la siij care își permit sa facă anchete după ureche?

  • Celor enumerati mai sus nu le pasa pentru ca ei isi incaseaza salariile babane si stiu ca este mai bine sa stea pe burta.

  • Sectia Speciala a fost infiintata de mafia psd cu scopul de a-i teroriza pe magistratii corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata si i-au condamnat pe infractorii din mafia psd, in paralel cu acoperitea magistratilor mafiei psd, care ii achita pe infractorii din mafie, in ciuda probelor zdrobitoare, prezentate de procurori.
   In justitie nu s-au comis abuzuri impotriva oamenilor cinstiti, ci au fost achitati infractori din mafia psd, de catre judecatorii corupti.
   Niciun nevinovat nu a fost trimis in judecata si, cu atat mai mult, nu a fost condamnat.
   Achitari s-au produs doar pentru ca :
   – infractorii de la CCR au decis, in mod aberant si criminal, ca probele obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii sa fie eliminate
   – infractorii din parlament au dezincriminat, in mod aberant si criminal, anumite fapte penale
   – judecatori corupti, aflati in solda mafiei psd, au ignorat probele beton, prezentate de procurori
   – infractorii de la Sectia Speciala au retras anumite recursuri

  • daaaaaa face anchete prea corecte,dar securiștii se apar între ei.Vom vedea👌

  • Păi cine sa ii tragă la răspundere? Predoiu în nici un caz, el e de partea mafiei.
   Stelian Ion e clona lui Predoiu, a venit ministru ca să stea frumos în scaun, nu sa facă treabă, reforma, tras la răspundere etc.

  • Mizeria asta de SS va fi desfiintata prin lege, ca daca da guvernul oug, toata floarea penala psdista va sari de fund in sus ca da oug in materie de organizare judiciara. In ultima oug pe 2020 a fost stipulata amanarea iesirii anticipate la pensie a magistratilor, si complete de 2 judecatori in apel, nu 3, cum decisese mafia psd, si au sarit cu clanta a3 si muuuulti altii ca de ce dau oug, de te doare capul. Parlamentul e in vacanta parlamentara pana in februarie, asadar inainte de februarie nu se poate nici desfiintarea SS, nici demiterea jivinei doina gradea.

  • aceasta sluga abjecta ar trebui sa fie subiectul unui dosar penal pentru divulgare de informatii catre acuzati

  • Cand isi vor face procurorii cinstiti datoria si ii vor trimite in judecata pe judecatorii corupti de la CCR si pe procurorii corupti de la Sectia Speciala, pentru apartenenta la un grup infractional organizat, pentru depasitrea atributiunilor, pentru abuz in serviciu, pentru obstructionarea justitiei si pentru favorizarea infractorilor ?
   Procurorii nu isi dau seama ca sefii psd si alde au format un grup infractional organizat impreuna un majoritatea judecatorilor de la CCR si cu anumiti judecatori din CSM, ICCJ, Curtile de Apel si Judecatorii, cu scopul de a-i scapa de puscarie pe infractorii din mafia psd ?
   Infractorul Cosma jr. a fost condamnat pentru mai multe fapte penale grave.
   Ca sa i se reduca pedeapsa, infractorul a spus ca vrea sa faca niste denunturi, dar a cerut ca identitatea sa-i fie protejata.
   Procurorii l-au invatat ce trebuie sa faca, pentru a-i fi protejata identitatea.
   Procedura este perfect legala si constitutionala.
   Infractorul Cosma jr. i-a inregistrat pe procurori si a declarat ulterior ca a fost obligat sa faca denunturi si sa le semneze cu un nume fals.
   Procurorii corupti de la Sectia Speciala, aflati in solda mafiei psd, s-au prefacut ca il cred pe infractor si l-au trimis in judecata pe procuror.
   Dovezile obtinute cu sprijinul Serviciilor Secrete ale tarii trebuie sa fie eliminate, conform deciziei aberante si criminale a CCR, in timp ce inregistrarile editate ale infractorilor, pot fi folosite impotriva magistratilor.

 2. Dacă era un om simplu, acum era deja inchis cu 10 ani detenție.
  Se reface Binomul în Justiție cu oameni din interior.
  #România Normala se apropie de Dictatura.
  Kim jon kim whatever.

  • Fisa postului de postac g4media : apesi F5 la fiecare minut pana apare o stire noua. Lasi un comentariu rapid. Foarte important – comentariul tau trebuie sa fie primul. Bani pentru platit postacii sunt destui in buzunarele celor pe care ii protejeaza Adina Florea.

  • @Mario,
   Sunt curios daca au primit aprobare pentru ”home working”, sa poata si nea Marean sa scoata la inchiriere mansarda sediului firmei sale de reabilitari scoli/gradinite sect. 5…

 3. Judecătorul Matei e în centrul atenției din nou.
  Parca e judecatoarea Bogdan
  Si te mai miri ca e coruptie in Romania si Injustitie.
  Păi lăsați fratilor sa curgă acțiunile nu le blocați.
  Stau si ma gandesc pe ăștia cine i mai verifica??
  Papa pius.

 4. Va recomand sa urmariti filmul ‘De ce eu’ . Aceasta femeie este cel mai mizerabil instrument creat de Liviu Dragnea pentru terorizarea magistratilor care isi fac treaba si protejarea celor corupti. Sper ca aceasta doamna va merge la inchisoare.

  • #Mario
   Terorizarea tortionarilor securisti papusa.
   Portocală,Onea,Savu.
   De unde iti iei sursele de informare ??

  • Pare că „cel mai mizerabil instrument creat de Liviu Dragnea” rezistă încă, ba chiar le este foarte util și celor de astăzi. Să ne amintim bâlbâielile lui Predoiu care nu a îndrăznit să se atingă de secția asta, atât de… „specială”. Cât despre ministrul Stelian Ion („războinicul” care, din opoziție, câștiga toate războaiele) iată-l astăzi lovit de amnezie. Poate greșesc, dar cred că țara asta e condusă din „altă parte”, politicienii nefiind decât fantoșele celor dețin frâiele.

  • Napoleonica: aia nu sunt condamnati. Sau prezumtia de nevinovatie se aplica numai cand vrei tu? Plus ca nu bagau la bulau nevinovati ci ditai infractorii. Dar hotii ca tine normal ca tipa.

  • andrei baiatule… tu nu ai citit articolul? ce dracu’ esti asa de prost

  • @Nea Bulioane,
   Voi ati pus botu’ la plansetele pirandei, ca, cica, Portocala i-ar fi paradit savarina, asa cum paradeste lupu’ mioara la stana…?

 5. Păi dacă a făcut publice documente din dosarele de cercetare, cum de mai este în magistratură?

  • I-a dat dom’șoara lu’ Vîlcov documente strict-secrete și a fost sancționată cu avansare ca adjunct la S.I.I.J., așa că, zău…

 6. Aceasta motivare pune bomboana pe coliva.Daca mai exista vreun dubiu legat de executiile la comanda lui rudotel si a flausatului vis a vis de sectia speciala,de ce a fost creeata si rol joaca si a jucat florea,acum s-au lamurit lucrurilr.Daca nici noul min al justitiei, nu desfiinteaza aceasta mizerie de sectie speciala, atunci este vai de ea de justitie.

  • Noul ministru al justitiei, ca si anteriorul, nu poate desfiinta de capul lui mizeria de SS, daca o face prin oug, vor sari cu galetile de bale toti psdistii ca de ce da oug in materie de organizare judiciara, ca incalca astfel referendumul pe justitie. Se va desfiinta prin lege, dar abia in februarie, ca pana atunci parlamentul e in vacanta parlamentara. Numai habarnisti si postaci la comentarii la articolul asta.

 7. Vai! A țăndăreizat Florea dosarul ca să scape Portocală… Senzațional! Și nici nu sunt mână în mână. Treaba asta se practică de la Dosarul Țăndărei până la Dosarul Revoluției. Secția Specială e Nufărul pentru magistrații corupți. Nimic nou sub soare.

  Nu întâmplător pe șefa ICCJ o cheamă Corbu: CORB LA CORB NU-ȘI SCOATE OCHII!

  • Negulescu si-a facut corect datoria.
   A cules probe, a verificat probele, iar daca acestea s-au dovedit solide, i-a trimis pe infractori in judecata.
   Nu a fabricat probe, nu a inventat nimic.
   Singura vina a lui Negulescu a fost ca a incercat sa profite de favorurile unei prostituate, dar nu amenintand-o cu vreun dosar (nici nu avea cum), ci promitandu-i reducerea unor pedepse, in caz ca va face denunturi, procedura permisa de lege.
   Pentru aceasta fapta Negulescu a fost pedepsit.
   Dupa indepartarea lui Negulescu, procesul a fost reluat si prostituata a fost condamnata la 4 ani de inchisoare.

  • Negulescule, mergi mă și cântă la altă masă… În Dosarul Țăndărei și în Dosarul Revoluției tot „datoria” și-au făcut-o impecabil? Ce limbaj de milițian cu 4 clase. Auzi la el „datoria”…

 8. Ce legi să cunoască Foarea asta mătrăgună ? A făcut facultatea ascunsă după pantalonii tăticuțului, ștab psd, nu trebuia să învețe, doar să strige tare. ”psd-psd, viitorul țării e !”. Rușine profesorilor care au trecut-o la examene ! După gratii, cum se cuvine, n-a ajunge, pentru că psd stăpânește încă Românica noastră, coruptă și bolnavă de moarte, chiar dacă la guvernare ar părea să fie altcineva.

 9. Voi ați citit ce-a citit baba?
  ,,A pus la dispoziția persoanelor … acte la care nu trebuiau să aibă acces … deși procurorii D.N.A. … au dispus, în condoțiile legii, amînarea informării sau prezenării activităților autorizate către persoanele cercetate, această măsură a fost ZĂDĂRNICITĂ IMPLICIT DE PROCURORUL S.I.I.J….”, scrie judecătorul în motivare.
  Cît poate fi cineva ticălos-maxim? Răspuns corect: fix cît să-i ia apărarea acestei adinaflorea (așa scrid, ca substantiv comun, intrat în vocabular ca sa desemneze o persoană de o nemernicie nemaiîntîlnită).
  Judecați voi – cei care judecați -, avînd în vedere faptele, legea care a născut S.I.I.J. și care îi dă toate dosarele cu magistrati, cui folosește: justiției sau infractorilor?
  P.S. Găsiți pe net informații/comentarii cum că Adina Florea a fost (este?🤔) amanta lui Cristian Deliorga – judecătorul constituțional (viitorul președinte C.C.R.!); vă puteți imagina caracterul și moralitatea acestor înslte personaje care ne conduc nouă destinele? Dacă ,,da”, fiți buni și deșteptați-mă și pe mine…

  • Da, motivele pentru care a fost infiintata SS de jigodia de draknea sunt in numar de trei : sa hartuiasca magistratii incoruptibili care trimit la parnaie infractorii si coruptii, sa retraga apelurile din dosarele unde la prima instanta infractorii au scapat, iar cand DNA face apel, vine SS si-l retrage, si ultimul motiv la fel de important – sa afle infractorii de probele din dosarele penale, si sa vada cum le pot neutraliza sau anula.

 10. Securiștii se apără între ei pas cu pas .Simplu și eficient .Țara asta nu se mai face bine. Justiția a devenit o armă împotriva adversarilor politici mânuită de președinții statului prin numiri de personaje obediențe.

 11. Mai degraba n-au cunoscut reteaua mafiota anchetata, nu legea.

 12. Infractorii securisti, ceausisti, pesedisti au penetrat tooaaaaaaate institutiile statului cu astfel de mizerii umane. Radioul public, Televiziunea publica, CNA, ANRE,CCR, AV. Poporului. Reforma puterii judecatoresti trebuie sa fie radicala .

  Confiscarea averilor ilicite si un nou cod penal cu toleranta zero pentru coruptie si infractiuni !

 13. Portocala este așteptat în rândul procurorilor europeni. Este un profesionist adevărat.

 14. Domnule Ministru al Justitiei, Ionut Matei va mai da un argument (de culoare) pt a va intari in ideea ca SIIJ asa cum este structurat si cum functioneaza acum este o maciuca a PSD ! Atentie insa : daca nu va fi desfintat si i se vor schimba doar sefii cu unii binevoitori cu noua putere paguba pt justitia romana va fi si mai mare !

  PS. Deci, lucrati cu dedicare , fara declaratii si interviuri, pt ca legea de desfintare a SIIJ sa nu poata fi declarata neconstitutionala de CC a PSD !

 15. TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI !

  SINGURUL „proiect” al „conducatorilor” pentru romania!

 16. SS este o gaura în buget

 17. Umbrela terorista SIIJ musamalizeaza acte teroriste de distrugere iar IC vorbeste de motivari…

 18. procurorii e abuzivi, v-a spus si Giuliani!

 19. Rușinea țării acestă SS și toți oamenii necinstiți și neprofesioniști care o alcătuiesc. Avem o mare nevoie de o curățenie generală în justiție și în tot domeniul public, dar cetățenii care au avut curajul să voteze sunt de altă părere. Tot PSD este cel mai susținut partid. Poporul vrea corupție ăsta e adevărul despre noi că și educație. Și cei care nu au votat prin alegerea de a nu se implica îi susțin pe cei care au votat cu majoritatea. Până când nu votăm cu o majoritate împotriva corupției vor fi doar o minoritate care se agită cam degeaba din păcate.

 20. Un SS far discernamant , sau mai corect , aparator si salvator al hotilor de anvergura si o justitie slaba sau neimplicata. Speranta este mare ptr. actiunile noului ministru , dar primul”bluf” a fost produs. D.le Ministru , faceti afirmatii publice cand deciziile ce urmeaza , pot fi aplicat intocmai. A va decredibiliza este f. usor , a castiga increderea si simpatia romanilor cinstiti este mai greu.

 21. pai normal, pentru ca e o pesedista coruota si scopul ei nu e sa faca dreptate, ci sa tina partea coruptilor impiedicand actul de justitie