
Parlamentul European votează pentru flexibilitatea reumplerii stocurilor de gaze cu scopul a reduce preţurile
Parlamentul European şi-a dat girul marţi pentru un text de lege care are drept scop să abordeze speculaţiile de pe piaţa gazelor şi să reducă preţurile, prin introducerea unei mai mari flexibilităţi a normelor de reumplere a stocurilor de gaze, informează un comunicat al legislativului comunitar, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Regulamentul, deja convenit între eurodeputaţi şi Consiliu, va prelungi schema UE de înmagazinare a gazelor din 2022 până la 31 decembrie 2027, care altfel ar fi expirat la sfârşitul anului 2025. Normele au fost concepute pentru a asigura securitatea aprovizionării cu gaze înainte de sezonul de iarnă.
Eurodeputaţii şi Consiliul au introdus, de asemenea, mai multe amendamente pentru a atenua tensiunile de pe piaţa gazelor, deoarece speculaţiile legate de actualul obiectiv obligatoriu privind nivelul de umplere de 90% până la data de 1 noiembrie a fiecărui an au dus la creşterea costurilor în timpul verii.
Textul va permite statelor membre să atingă obiectivul de constituire de stocuri la un nivel de 90% în orice moment între 1 octombrie şi 1 decembrie. Odată atins obiectivul de 90%, acest nivel nu va trebui menţinut până la 1 decembrie.
Statele membre vor avea posibilitatea de a se abate cu până la 10% de la obiectivul de constituire de stocuri în cazul unor condiţii de piaţă dificile, cum ar fi indicii ale unor speculaţii care împiedică constituirea de stocuri într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor. Comisia Europeană poate mări cu până la 5% acest nivel prin intermediul unui act delegat, pentru un sezon, în cazul în care aceste condiţii de piaţă persistă.
Autoritatea competentă care monitorizează înmagazinarea gazelor în fiecare stat membru furnizează, de asemenea, informaţii cu privire la ponderea gazelor stocate care provin din Federaţia Rusă, în conformitate cu propunerile Comisiei Europene din 17 iunie. Acest lucru va contribui la evaluarea cantităţii de gaz rusesc stocat în UE.
„Legislaţia din 2022 a arătat că Europa a fost în măsură să îşi protejeze cetăţenii în situaţia în care Rusia utilizează gazul ca armă de şantaj”, a declarat raportorul polonez Borys Budka, din grupul PPE în PE.
„Această revizuire va oferi mai multă flexibilitate şi mai puţină birocraţie, dar, mai presus de toate, va reduce preţurile gazelor în Europa, ajutându-ne în acelaşi timp să avansăm către independenţa energetică faţă de furnizorii nefiabili”, a mai afirmat el.
Parlamentul a susţinut proiectul de lege cu 542 voturi pentru, 109 împotrivă şi 30 abţineri. Acesta va trebui acum să fie aprobat în mod oficial de Consiliu înainte de publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.