G4Media.ro

Parlamentul a adoptat legea amânării alegerilor locale: Mandatele primarilor se prelungesc cu…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Parlamentul a adoptat legea amânării alegerilor locale: Mandatele primarilor se prelungesc cu jumătate de an de la încetarea stării de urgență, iar data scrutinului va fi stabilită de Parlament / PNL a anunțat că atacă legea la Curtea Constituțională

Camera Deputaților a adoptat joi, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România și ALDE privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Cele patru partide de opoziție au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competența, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică.

Actul normativ a fost adoptat cu 204 voturi ”pentru”, 105 de voturi ”împotrivă” și 7 abțineri.

PNL a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților (aceeași formă ca la Senat):

  1. Mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență;
  2. Data alegerilor se stabilește prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n. red.), cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

Actul normativ a fost adoptat pe 15 aprilie de Senat, care a eliminat prevederile esențiale din ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind amânarea alegerilor locale și le-a înlocuit cu o inițiativă legislativă semnată de Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Astfel, primele trei articole ale ordonanței au fost abrogate de Senat. Acestea prevedeau că:

  • Procedurile privind organizarea alegerilor locale se demarează în termen de șase luni de la încetarea stării de urgență;
  • Data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării;
    Mandatele actualilor aleși locali se prelungesc până cel târziu la data de 31 decembrie 2020.

De asemenea, Senatul a eliminat și prevederea din ordonanța de urgență care dădea posibilitatea partidelor ca, în locul unei liste de semnături de susținere a candidaților la locale, să depună o contribuție electorală în valoare de cel puțin 50 de salarii minime brute (111.500 de lei).

A fost păstrată din ordonanța de urgență a guvernului doar prevederea care oferă posibilitatea depunerii online a candidaturilor la alegerile locale, înjumătățirea numărului de semnături de susținere și posibilitatea de a depune o singură listă cu semnături de susținere la nivel național.

Legea urmează să fie transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. De asemenea, actul normativ poate fi atacat la Curtea Constituțională.

Foto: Inquam Photos / George Călin
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Mda….au mai primit o gura de aer sa mai jefuiasca ceva intre timp….

  2. Da. Ramane sa stabilesca Parlamentul cat sta la furat. Daca nu vrea ,nu pleaca…
    Guvernul sa guverneze ce vrea el….copacii, bostanii, covizii….
    Astia o sa dea o lege in care sa prevada ca parlamentarii se vor alege doar din randul psd..si daca au peste 50% sa fie valabil cel putin 10 ani! !
    Curat republica parlamentara!

  3. Acum ca au lamurit-o si p-asta …. nu mai avem nicii grija !

  4. atat timp cat exista pesedisti in parlament, Romania e o dictatura

  5. Pai de ce sa nu beneficieze toate firmele capusa pesediste conectate la rezervoarele de bani proveniti din bugetele locale ori centrale ? Firmele cu un unic angajat, cu datorii la stat si la banci, firmele puternic evazioniste, firmele muribunde ? Nu merita si ele o masa bogata cu de toate inainte de executia finala ?

    PS. Ca doar statul roman e invatat sa ia in spinare datoriile uriase ale smecherilor pe care apoi sa le distribuie in mod echitabil in carca noastra, a tuturor !

  6. PNL ataca degeaba, adică doar pentru imagine (pentru imagine crede el!).

  7. George Orwell s-ar răsuciți în mormânt! Infractorii decid când și dacă vor fi înlocuiți!

  8. ESTE RUSINOS DE NECONSTITUTIONALA LEGEA, dar PSD, ALDE, PRO Romanica UDMR si aproape toti reprezentantii minoritatilor, de mult nu mai au nicio rusine !

    PS. Interesant ca daca-i intrebi pe pesedisti ei sunt in opozitie, nu la putere. Nu ei transforma OUG-urile guvernului in opusul lor, nu ei resping fara probleme proiectele de legi ale PNL, nu ei, voteaza proiectele de legi pesediste sau aldiste la foc automat !

    PPS. In fine, sa vedem cat de lipsita de rusine este majoritatea pesedista din CCR !

  9. „1984”, acolo suntem. PSD a știut de pandemie și pagubele ei și a acceptat guvernarea PNL ca să- i pună în cârcă toate nemorocirile inevitabile situației, în toate țările. Încă din decembrie, ianuarie se lua în calcul probabilitatea unei pademii cu tot alaiul ei de nenorociri. Așa au procedat și cu Guvernul Cioloș, dar eu cred că mai sunt suficienți oameni demni, care în ciuda tuturor nemulțumirilor, îi vor trimite unde le e locul: la ghenă

  10. Pai la o adica, amanarea este fireasca. Faptul ca parlamentul decide cand vor fi, in acest termen de 6 luni, nu mi se pare rau, adica ar fi dorit PNL-ul sa decida singur?