G4Media.ro

Parlamentarii britanici au respins, pentru a treia oară, acordul Brexit negociat de…

Parlamentarii britanici au respins, pentru a treia oară, acordul Brexit negociat de Theresa May / Șansele unei ieșiri din UE fără acord au crescut considerabil / Consiliu European de urgență, convocat pe 10 aprilie

Parlamentul a respins vineri pentru a treia oară acordul Brexit negociat de prim-ministrul Theresa May. Șansele unui Brexit dezorganizat au crescut exponențial, informează Reuters. În favoarea acordului s-au pronunţat 286 de deputaţi, iar împotriva documentului 344 de deputaţi.

După anunţarea rezultatului votului, premierul britanic Theresa May şi-a exprimat profundul regret că acordul convenit cu Bruxelles-ul a eşuat, transmite Agerpres.

Şefa executivului de la Londra a spus că singura opţiune juridică existentă în prezent este ieşirea din Uniunea Europeană în data de 12 aprilie şi a menţionat că nu este timp suficient pentru a conveni sau a ratifica un acord.

„’Singura opţiune juridică acum este aceea că Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea europeană pe 12 aprilie. Peste numai 14 zile. Nu este timp suficient pentru a conveni, a legifera şi a ratifica un acord şi totuşi Camera (Comunelor) a spus clar că nu va permite ieşirea fără un acord. Aşadar, va trebui să convenim o cale alternativă de a avansa. Uniunea Europeană a declarat clar că orice amânare suplimentară va trebui să aibă un obiectiv clar şi să fie convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre înainte de 12 aprilie’”, a spus May, transmite Agerpres.

Şefa guvernului britanic a anunţat că luni, 1 aprilie, Camera Comunelor va continua dezbaterile pentru a vedea dacă există o majoritate stabilă pentru o anume alternativă cu privire la viitoarea relaţie dintre Londra şi UE.

Ea a estimat că este aproape sigur că vor avea loc alegeri europene în Regatul Unit.

Donald Tusk a anunțat convocarea de urgență a unui Consiliu European extraordinar pe 10 aprilie.

‘„În urma respingerii acordului de retragere de către Camera Comunelor, am decis să convoc un Consiliu European extraordinar pe 10 aprilie. Brexit”, a scris Tusk pe Twitter.

Conform deciziei luate de liderii europeni la ultimul summit, în condiţiile unui nou vot negativ al parlamentului britanic faţă de acord, noua dată efectivă a Brexitului este 12 aprilie, aceasta fiind şi data până la care, conform aceleiaşi decizii, Londra trebuie să comunice Bruxelles-ului calea pe care doreşte să o urmeze în dosarul Brexitului. Printre posibilele evoluţii ar fi un Brexit fără acord pe 12 aprilie sau o amânare îndelungată a Brexitului, condiţionată de acceptul liderilor europeni şi de participarea Regatului Unit la alegerile europene.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat, imediat după votul din Camera Comunelor, că UE este pregătită pentru scenariul unui Brexit fără acord (no deal) pe 12 aprilie. El a avertizat că în acest caz nu va mai exista nici perioada de tranziţie post-Brexit.

Votul de azi obligă Marea Britanie ca până pe 12 aprilie să convingă cele 27 de capitale ale UE de faptul că are o cale alternativă pentru ieșirea din impas, altfel riscă un Brexit fără niciun acord comercial negociat.

Orice prelungire viitoare după data de 12 aprilie va obliga Marea Britanie să ia parte la alegerile europarlamentare din mai.

Premierul britanic Theresa May a anunţat miercuri în faţa deputaţilor din formaţiunea sa, Partidul Conservator, că va demisiona înainte de următoarea etapă de negocieri cu privire la Brexit, relevă un comunicat al biroului său de presă, citat de AFP, transmite Agerpres.

Parlamentul Marii Britanii a respins pentru prima dată acordul pentru Brexit negociat de guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană pe 15 ianuarie. Acordul a fost respins cu o majoritate covârșitoare, 432 contra și 202 pentru, ceea ce arată o înfrîngere istorică pentru premier. (Detalii aici)

Parlamentul de la Londra a respins a doua oară Acordul pe Brexit pe 12 martie, în ciuda încăpățânării cu care premierul Theresa May îl promovase în ultima perioadă, potrivit BBC și The Guardian. Votând cu o majoritate largă împotriva documentului negociat de Cabinetul May cu liderii europeni, parlamentarii britanici au arătat astfel că nu au fost impresionați de modificările făcute primei versiuni a acordului. (Detalii aici)

Șefii de stat și de guvern din UE, reuniți pe 21 martie în Consiliul European, au preluat practic controlul asupra datei Brexit și i-au propus premierului Theresa May două opţiuni pentru amânarea cerută a ieșirii din Uniune după data prevăzută iniţial, 29 martie, potrivit concluziilor summitului european de la Bruxelles.

Astfel, în eventualitatea puțin probabilă că parlamentarii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul de divorţ încheiat în noiembrie, statele membre UE sunt de acord să amâne data Brexit-ului pentru 22 mai, cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare.

Dacă însă Parlamentul de la Londra va respinge încă o dată acordul propus de premierul Theresa May, Brexit-ul va avea loc pe 12 aprilie 2019.

Citește și:

Brexit, amânat până pe 12 aprilie sau 22 mai, în funcție de evenimentele de la Londra. Alegerile europarlamentare vor consfinți o UE fără Marea Britanie

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Sa ajunga Marea Britanie sa semene la zapaceala si instabilitate cu Romania, n-as fi crezut niciodata. Surprinzatoare este istoria!

    • Am trait si muncit in ambele tari si nu ma surprinde cu nimic. Si englezii si romanii traiesc imposturi nationalste hranite timp de decenii de educatie deficitara si media detinuta de moguli ai dezinformarii. Ambele natii se complac in impostura.

      Si romanii si englezii se cred buricul pamantului, aparatorii unei Europe careia i se cred superiori din punct de vedere moral (iar ei si din punct de vedere economic, chiar daca nivelul de trai si calitatea conditiilor de viata spun cu totul alta poveste…) Si ei si noi avem tendinta de a ne gudura pe langa cei puternici, de a-i stigmatiza in loc sa-i aparam pe cei slabi. Exista in societatea engleza (mai putin in cea scotiana) urme ale acestor mentalitati feudale pe care noi le recunoastem foarte bine.

      Boris Johnson e un impostor. Un Teodorovici cu scoli mai bune si o spoiala de latina. Jacob Reese Mogg e un speculant pe piata financiara care isi foloseste jumatea de norma din Parlament ca sa-si faca legi „de casa”, sa-si serveasca interesele hedge fondurilor din dotare. Luna viitoare intra in vigoare niste noi norme UE impotriva spalarii de bani care nu-i conving.

      Vedeti ca nu e mare mirare?

  2. Englezoii s-au speriat si au concretizat consecintele brexit si acum nu cred ca mai vor. Parlamentul a inceput deja demersurile de a renunta la brexit, vor mai fi manifestatii de amploare in weekend si UK ramane in UE. Va fi o victorie imensa pentru constructia UE si un aviz foarte important amatorilor de asemenea escapade.. vezi Italia (care oricum sunt vai mama lor acum integrati in UE, daramite outside..) Bravo liderilor UE care nu au dat concesii englezoilor, ar fi creat precedent periculos..

  3. Votul pentru brexit a fost rezultatul manipulării cetățenilor britanici de către cozi de topor gen Nigel Farage & co. Ar trebui puși sa plătească oalele sparte,daca nu vor cere azil în Rusia ca să scape de răspundere.

  4. Niciodată nu va ieși Anglia din Europa!!!