G4Media.ro

Parchetul General anchetează dacă stema municipiului Odorheiu Secuiesc instigă la torturarea animalelor…

Parchetul General anchetează dacă stema municipiului Odorheiu Secuiesc instigă la torturarea animalelor / Stema include un cap de urs străpuns de o sabie și simbolizează ”vitejia și dârzenia locuitorilor din zonă”

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie al României anchetează dacă stema municipiului Odorheiu Secuiesc, care include un cap de urs străpuns cu o sabie, incită la torturarea animalelor, transmite MTI.

Primarul Árpád Gálfi a relatat despre anchetă în şedinţa de joi a Consiliul Local. Subiectul a fost abordat în ediţia de vineri a mai multor ziare maghiare din Transilvania.

După cum a evocat cotidianul Krónika, municipiul din Ţinutul Secuiesc a lansat în 2016 procedura de aprobare a stemei istorice a Odorheiului Secuiesc. Procedura s-a încheiat anul trecut, când Consiliul Local a adoptat hotărârile necesare, după care ministerul a aprobat documentaţia şi stema. Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Administraţiei şi Lucrărilor Publice, a anunţat în august 2021 că guvernul a oficializat stema municipiului.

Stema cuprinde un câmp albastru pe care este reprezentat un braţ armat cu argint, care ţine o spadă a cărei lamă străpunge un cap de urs, o inimă şi o coroană de aur, simbolizând vitejia şi curajul. Stema este flancată de stele de aur şi frunze de stejar de argint.

Potrivit primarului Árpád Gálfi, Parchetul a dispus o anchetă pentru o posibilă infracţiune. Infracţiunea este definită în document astfel: lama de argint, care străpunge un cap de urs brun cu ochii închişi, cuprinde elemente care instigă la săvârşirea de infracţiuni de cruzime asupra animalelor”.

Potrivit primarului, dosarul cu actele privind aprobarea stemei, împreună cu documentaţia aferentă, vor fi trimise Parchetului, susţinând totodată că “stema istorică a oraşului Odorheiu Secuiesc nu poate face obiectul unei asemenea anchete”.

Portalul Transindex.ro a prezentat o serie de steme ale localităţilor din România, care conţin simboluri care ar putea fi contestate conform legii menţionate. Printre aceste simboluri se numără un balaur străpuns cu o suliţă, o lebădă, un inorog şi un leu străpunse de o săgeată, dar şi lupoaica alăptând doi copii, care se referă la originea latină a românilor.

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Administraţiei şi Lucrărilor Publice, a anunţat pe 11 ianuarie că, în primul an al activităţii sale la acest minister, “a fost deschis sertarul” în care erau păstrate cererile de aprobare ale drapelelor şi stemelor diferitelor localităţi, dosare care nu au fost examinate ani de zile.

El a mai menţionat că în 2021, ministerul a înaintat Guvernului 112 proiecte de steme şi steaguri. Dintre acestea, 35 reprezintă iniţiativele unor comunităţii maghiare din Transilvania, care au obţinut garanţia legală pentru utilizarea liberă a stemelor şi drapelelor a două judeţe transilvănene şi 33 de localităţi locuite de maghiari. Conform legislaţiei române în vigoare, decizia finală asupra simbolurilor locale trebuie luată de Guvernul României, după ce propunerea a fost examinată de comisiile competente la nivel judeţean, regional şi apoi naţional.

“Aceste decizii sunt importante pentru că nimeni nu poate da jos steagul arborat, nimeni nu poate amenda nicio comunitate maghiară pentru că foloseşte cu mândrie şi în mod liber stema şi steagul locului natal”, a declarat anterior ministrul Attila Cseke.

Potrivit hotărârii nr. 897 din 19 august 2021 privind aprobarea stemei municipiului Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, ”stema municipiului Odorheiu Secuiesc se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, în al cărui câmp albastru se află un braț de carnație, armat cu argint, îndoit în cot, care ține în bară o spadă cu mânerul și garda de aur, iar lama de argint, care străpunge un cap de urs brun, cu ochii închiși, de culoare naturală, cu limba roșie scoasă, o inimă roșie și o coroană deschisă cu trei fleuroane, de aur.

Elementul heraldic este flancat în partea superioară de două frunze de stejar, iar în partea inferioară de două stele cu câte șase raze, de aur.

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu cinci turnuri crenelate.Semnificațiile elementelor însumateToate elementele heraldice se regăsesc în vechea stemă a municipiului, folosite în secolul al XVIII-lea.

Brațul armat, capul de urs și sabia amintesc de vitejia și dârzenia locuitorilor din zonă.Inima semnifică bunătatea și fidelitatea locuitorilor.

Frunzele de stejar și stelele – ca și smalțurile stemei – sunt semne decorative preluate din vechea stemă a municipiului.Coroana murală cu cinci turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. LOL. Au devenit si astia „woke”?

    • Dragnea a distrus Justiția și Iohannis a lăsat-o așa.

    • Pai n-au salvat-o usererii in strada cu lanternele la smartfoane?

    • Secuii ăștia sunt inapoiati rău…
      Dacă acum sute de ani nu era problema cu chinuirea animalelor
      Era vitejie
      Acum s au schimbat vremurile..
      Cum naiba sa te consideri OM
      Când înfigi sabia în capul ursului…
      Și în inima lui…Roșie de sânge…
      Și sa zici de #blândețea secuilor
      Ba,nesimțiților dacă chinui animalele
      Te poți considera blând?
      Reveniți la vremurile actuale…
      Sa nu le de a voie..
      Ce mesaje transmit tinerilor?
      Ca este un lucru #blând sa ți înfigi sabia I capul și inima ursului?
      Secuii și ungurii cu capul pe istoria lor
      Depășită…nu vad noile Realități…

  2. Hai că le-am rezolvat pe toate.

    • Scutea dupa ce a terminat cu anchetarea porumbeilor a trecut la anchetarea stemelor?

  3. Cea mai tare știre.

  4. Hahahahaha! Va rugam sa o sesizați și pe luluta. ONU, DNA va rugam analizați capul la urs… bai băiete ce țara de rahat…

  5. Dar Sfântul Gheorghe care omoară balaurul?

    • Unde incadrezi tu balaurul la regn/clasa/familie/specie/subspecie?

    • E Sfântul Gheorghe nu era secui Maghiaroș. Deși sutem în era tehnologiei ăștia încă ai mănâncă căini și alte lighioane. ca și chinezii cu lilieci.

  6. Atât i-a dus capul.
    Sunt mongoloizi, știu doar sa taie și să spânzure.

    • Pentru ca secuii sunt unguri, nu? :)))

    • @Bogdan Aveți măcar habar ce e aia „heraldică”?

    • Daca s-ar duce nataraii astia la vanatoarea de ursi cu sabia, cum e pe stema, chiar as fi de acord cu indeletnicirea asta, ar avea ursul sansa lui! 🙂
      Vanatorii „curajosi” merg in schimb cu pusca cu luneta, la locuri unde animalele sunt momite cu mancare, stau ascunsi si trag de la sute de metri, dar se cred barbati adevarati!
      Asa ca sa puna pe stema pusca cu luneta, nu sabia, ca sa fie reala imaginea.

  7. Si unde mai pui ca instiga si la torturarea inimilor rosii?!

  8. S-a clarificat situatia pe care nu o intelegeam: TB de la mediu de aia face tot posibilul sa macelareasca ursii, e datina din mos stramos, e si pe drapel…

  9. Nici urma de vitejie, e barbarie curata. Nici in emblemele medievale nu vezi asa ceva. Astea nu sint simboluri romanesti, nu ne definesc ca romani, ci reprezinta probabil ceva triburi migratoare. Romanii au dat de gratared si mici de vreo 30 de ani si acum nu stiu sa savureze decit cadavre de animale, placere maxima. Peste 10 -20 de ani o sa se intrebe toti de unde explozia de cazuri de diabet, boli de inima, alzheimer, cancer, ca inainte ‘nu aveam asa ceva’. Romanii au scris moartea caprioarei, puiul, mistretul cu coltii de aur, cea dintii durere in vremuri in care nu intelegeam exact compasiunea pentru animale si etica. In numele acestori adevarate embleme ale natiei radiati aceasta oroare din panoplia romaneasca, pt ca instiga la cruzime si ne face si de ris, rid altii de noi ca de timpiti.

  10. Ne face natia de rusine poza asta, trebuie desfiintata, nu are alta semnificatie decit cruzimea fata de animale. Geaba umblati prin lume, tot ceapisti ati ramas

  11. Vedeti ca instiga si la torturarea inimilor si a coroanelor. E si mai grav!

  12. Procuratura Generala – nu-i uitati pe dacopati!
    Un cap de lup in varful unei sulite – instiga deasemenea la cruzimi impotriva animalelor!

  13. Înțeleg că nici PG nu are ce face! Cam toate parchete sunt inutile!

  14. Sa vezi ca PG mai face si anchete, nu doar clasari de speciali.

  15. Rezolvară Dosarul Revoluţiei, Dosarul Colectiv, Dosarul Caracal, Dosarul Arad şi acum investighează sigle de judeţe deosebit de periculoase…

    Da chiar! Statuia lui Mihai Viteazu de la Piaţa Universităţii nu incită la ură??? Că are o bardă în mână. Eu zic să-i facem plângere penală lui Mihai Viteazu. Şi lui Sfântul Gheorghe, că în toate icoanele incită la ură împotriva balaurilor.

    UNII PRIMESC PENSII SPECIALE PENTRU CIRCUL ĂSTA… 🤡

  16. Multi onanisti pe aici

    Nu e ba stema dacilor un cap de lup infipt intr-o sulica?
    la ce draq ii mai luati pe astia la bastoane aiurea?

  17. a anuns woke-ismul si pe meleagurile mioritice.
    asta ne mai trebuia…

  18. Parchetul tocmai era in somaj, si nu avea de lucru, a trecut la cercetarea stemelor?

  19. … măcar cercetezi cai verzi pe pereți. Se vede pentru ce şi-au dat pensii nesimțite din banii celor care chiar muncesc şi produc ceva în ţara asta.

  20. E o prostie, treaba lor ce isi pun pe stema… dar, tre’ sa recunosc ca putin cam sinistru desenul ala

  21. E Sfântul Gheorghe nu era secui Maghiaroș. Deși sutem în era tehnologiei ăștia încă ai mănâncă căini și alte lighioane. ca și chinezii cu lilieci.

  22. Pai asa ar trebuii sa fie interzisa si infatisarea capetelor de porci sau de vite afisate ca reclame la macelarii !
    Aia nu e cruzime fata de animale ?

  23. E cam dubioasa stema aia oricum pot inlocui capul de urs cu un mar si gata se pot pretinde ecologisti/vegani salvatori/iubitori de natura.

  24. Stema Moldovei ?
    Blazoanele multor familii aristocrate ?
    În câteva biserici din secuime blazoanele sunt pictate pe casetele din lemn ale tavanelor.
    Parchetul General ar avea multă treabă dacă ar face niște vizite pe acolo (de ex. cap de turc în loc de cap de urs).

  25. devenim ridicoli.Propun o lucrare de doctorat la nivelul PG pe tema aceasta.Lumea moare si noi ne ocupam de nimicuri iar cei care au intradevar procese pe rol asteapta solutionarea de ani de zile( nu ma refer la cei care au interes in tergiversarea lor)

  26. Mai bine punea un cap de Oltean decat cap de Urs ….

  27. Mai bine zis un simbol cu un Oltean care dezgroapa mortii sa fure biju …. parca prin Teleorman se dezgroapa mortii si le infige un tarus in inima sa dispara strigoii din sat ….stire Tv