G4Media.ro

OPINIE: Treizeci și doi de ani de la Duminica Orbului, victoria analfabetismului…

sursa foto: Agerpres.ro

OPINIE: Treizeci și doi de ani de la Duminica Orbului, victoria analfabetismului politic în alegerile din România

În dimineața zilei de 20 mai 1990 m-am dus să votez la prima oră. La ora 6 când s-au deschis birourile de vot am fost printre primii care și-au exercitat acest drept în primele alegeri multi-partite din România după mai bine de 52 de ani.

Spun multi-partite pentru că alegerile de atunci nu au fost nici libere, nici corecte. Televiziunea Română devenită “Liberă” după 22 decembrie 1989, care avea un monopol în materie la acea dată, a făcut o campanie deșănțată în favoarea lui Ion Iliescu, pe atunci șef interimar al statului, și a Frontului Salvării Naționale (FSN).

Presa aservită regimului Iliescu – cotidianul Adevărul și imundele fițuici Azi și Dimineața au folosit toate mijloacele pentru a denigra opoziția democrată, reprezentată de Partidul Național Liberal, Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și Partidul Social Democrat, iar campania electorală a opoziției a fost sabotată pe scară largă, inclusiv prin acte de intimidare și violență din partea mardeiașilor FSN. Iar numărătoarea voturilor a fost, potrivit a numeroase mărturii, măsluită, chiar dacă victoria FSN a fost oricum categorică.

O populație abrutizată și analfabetizată politic după mai bine de jumătate de secol de regimuri totalitare fasciste și comuniste a votat masiv Iliescu (85%) și FSN (66%) într-un simulacru de democrație.

În acea zi de 20 mai am plecat într-o călătorie în Canada și Statele Unite. Eram la Toronto când am aflat rezultatul alegerilor din România. Am rămas șocat de amploarea victoriei lui Iliescu și FSN, deși mă așteptam la un rezultat clar. De acolo, de pe continentul american, am văzut și mai clar cât de primitivă era “democrația” din România și cât de profund era analfabetismul politic al populației.

Dar dacă-mi imaginam că mai rău de atât nu se poate, atunci m-am înșelat amarnic. Revenit în România pe 9 iunie după voiajul meu în Canada și Statele Unite, am avut un șoc și mai mare: Mineriada din 13 – 15 iunie.

Ca jurnalist la România liberă – pe atunci principala platformă media de opoziție – am fost martor la efectele unei campanii de violență care combina cele mai abjecte metode ale regimurilor fasciste și comuniste. Ziarul nu a putut apărea timp de trei zile, cu redacția ocupată timp de o zi de mineri și cu tipografii care refuzau să-l tipărească, iar mai mulți dintre colegii mei au fost bătuți cu violență de minerii cu care au avut ghinionul să se întâlnească prin București.

Acele zile au consfințit triumful total al lui Iliescu și FSN, cu minerii aplaudați de o populație imbecilizată și spălată pe creier. Atunci m-am decis să plec din România pentru că mi-am data seama că ceea ce spusese ideologul FSN, Silviu Brucan, cu privire la cei 20 de ani necesari pentru asimilarea democrației erau de fapt o previziune optimistă, chiar dacă fusese făcută cu intenții cinice.

Au trecut de atunci 32 de ani. Lucrurile s-au schimbat, aparent, România este acum membru al Uniunii Europene și NATO și este guvernată de o coaliție dintre urmașul FSN – PSD – fosta “victimă” – PNL – și UDMR, care chipurile era în 1990 inamicul FSN. Vă sună cunoscut? Dacă nu, reamintiți-vă de personajul Coriolan Drăgănescu al lui Ion Luca Caragiale și de parcursul său politic.

Cât despre Ion Iliescu, la vârsta de 92 de ani, el a devenit un patriarh al politicii românești, trimis în judecată pentru crime împotriva umanității legate de evenimentele din 13 – 15 iunie 1990, dar nu cred că-și imaginează că va suferi vreo consecință în anii pe care-i mai are de trăit. El nu a exprimat niciodată vreun regret pentru cele petrecute acum 32 de ani și este clar că nici nu o va face vreodată.

Cât despre electorat, subțiat masiv după emigrarea în Occident a milioane de români, plecați în căutarea unei vieți mai bune, acesta nu mai pare interesat de politică, deși pe rețelele sociale poți citi acum critici vehemente la adresa clasei politice. Nu este clar însă, după pasul greșit cu care a început democrația românească contemporană la 20 mai 1990, dacă electoratul României, ca și politicienii săi, au evoluat semnificativ în acești 32 de ani.

Notă: Europa Liberă a explicat într-un comentariu de ce ziua a rămas în memoria colectivă drept ”Duminica Orbului”: A cincea duminică după Paști poartă numele de „Duminica orbului”, întrucât atunci Iisus Hristos i-a dăruit orbului vederea. Așa i-a rămas numele și zilei de 20 mai 1990, dar nu pentru semnificațiile ei religioase, ci pentru că electoratul chemat la urne s-a lăsat orbit de propaganda deșănțată dusă la televiziune și în ziarele aservite Frontului Salvării Naționale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. si-acum sunt filozofi care o sa imi explice ca monarhia nu era si nu este o solutie…

    suntem orbi de 75 de ani.
    nimeni nu poate sa numeasca un singur presedinte decent in istoria romaniei dar o tot dam inainte cu ales din 5 in 5 ani alt mediocru plecat de la coada vacii si insetat de putere.

    • Sorry, dar monarhia e primitiva. Fac regele si regina un infumurat narcisist, si nu poti face nimic impotriva asta, el te va conduce, vrei nu vrei. Ca nu am fost in stare sa alegem in astia 32 de ani un prededinte cum trebuie, e o alta discutie.

    • Un exemplu de analfabet functional mai sus, à la Romania educata.
      In monarhiile constitutional-parlamentare, guvernul si PM detin puterea executiva.
      Mai iesi din satul tau, vezi cum e Belgia, Olanda, Spania, Uk, etc

    • nu mi se pare ca UK, Spania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Norvegia, Lichtenstein, Monaco, Canada, Australia, Noua Zeelanda sunt primitive.

      paradoxal, primitiv este genul asta de a gandi: republica=modern, monarhie=primitiv.
      in realitate amandoua sistemele au radacini in antichitate, iar versiunile lor moderne isi au originile in secolul 19. nu se pot pune in antiteza dupa criteriul asta.

      este o diferenta intre a reprezenta si a conduce.
      ca diferenta dintre a avea institutii cu atributii neclare si suprapuse respectiv a avea o separatie autentica a puterilor in stat.

      chestia cu mostenitorul narcisist este teoretica. este ca si cum ti-ai conduce viata stand mereu cu frica de ebola. sigur ca exista posibilitatea sa faci ebola, dar exista si contramasuri care minimizeaza riscul.
      si pentru posibilitatea unui moatenitor narcisist exista contramasuri dar imi trebuie mai mult spatiu sa scriu deapre asta decat o postare pe forum.

    • @taxi… Australia, Canada și NZ poți sa le scoți de pe lista. Nu e aceeași situație ca la restul. Lux, Lich și Mon sunt ducate, nu monarhii. Alta poveste. În rest, monarhiile au rol decorativ și sunt mâncătoare de bani publici în restul statelor. Tot partidele în frunte cu PM și guvernul conduc. Despre ce vorbim? Ori un rege ori un președinte cu aproape zero putere, cum e în majoritatea statelor europene, e same shit. Dar estul comunist visează și în ziua de azi la tătucul cel providențial care sa ii scoată din rahat. Uita ca nu exista asa ceva.

    • NZ, Australia, Canada sunt monarhii constitutionale ca si UK. nu e nicio diferenta.

      Ducatele si principatele sunt monarhii.

      Monarhiile sunt de mai multe feluri: imperii (Japonia e imperiu), regate, ducate, principate.

      Exista chiar si monarhii elective. Andora este un exemplu.

  2. Ei, hai ca ne-am mai deschis la minte. De exemplu nu votăm cu trotinetiști incompetenți și cu gura mare.

    • Ce face Rafila pentru Sănătate? Absolut nimic, doar se ceartă cu Arafat, bătaie între șacali. Hai, minte-mă că PSD a construit spitale, curvă PSDistă ce ești.

    • Asa e, votam cu șomeri analfabeti și cu hoți de meserie.

    • Dar votam cu lideri de galerie! Yey!

  3. Corect! Suferinta noastra din ziua de 20.05 1990 nu se va sterge niciodata! Romania a pierdut o ocazie enorma si din pacate pierde ocazii in continuare!

  4. USR e singurul partid cinstit din Parlament, singurul care dă legi utile pentru societate, dar voi tot votați PSDNL peste 50%, pentru că vă place sclavia. Iliescu e fix ce meritați.

    • Nu-i vezi cum „ da greseli , pacaliti atunci „ dar „acum USR e raul cel mai mare „ .. tot ceata lu nea Nelu o vor vota !

  5. nimeni n-are curaj sa explice ca nu se va pronunta niciodata o sentinta in dosarele de la revolutie si mineriade pentru ca e dubios sa afirmi oficial, printr-o sentinta a justitiei, ca ai o republica democratica al carui prim presedinte si probabil si prim ministru, cei in timpul carora s-a facut si constitutia democratica, sunt condamnati penal pentru crime impotriva civililor.

    deci despre ce vorbim?

  6. De fapt… ce este politica românească din 1945 încoace, dacă nu o reambalare a aceluiaşi produs de excreţie?

    La nivel de faţadă şi lozinci suntem democraţie europeană. La nivel de practică socială suntem colonie bananieră juntă militară cu pensii speciale. Locul 1 la emigraţie, la prostituţie, la ars gunoaie, la defrişări, la accidente auto, la analfabetism, la lipsă de igienă, la generali de tinichea, la doctori cu diplome false, la popi milionari în euro şi la pensii speciale. Pe vremea comunismului era rău, dar chiar şi aşa mai exista un minim de învăţământ, sănătate şi economie, ceea ce acum nu mai există. Nici măcar pe vremea comunismului nu am avut prim-ministru pe Moş Teacă… noi şi Africa!

    • Este advarat ca’Hotia conduce Romania’imsa la fel de adevarat este ca toate aceste pacate politice s-au nascut intr-o tara cu TOATE libertatile social/potitice moderne, cunoscute,inclusiv la talcioc, ca democratie.
      Ce faci cu aceste libertati depinde de fiecare Roman sau, dupa caz, minoritate nationala – un cuvant ceva mai lash care inlocueste ‘secui’.
      Exista si o poveste potrivit carea Petre Roman ar fi insistat la amicul sau Iliescu, ca ‘revolutia’ sa aibe loc pe data de 20 mai pentru a nu coincide cu data de 21 mai – ‘ziua’ sfintilor Constantin si Elena’,deoarece dansul era ‘programat’ sa mearga la biserica depe Calea Dorobanti, vis-a-vis de liceul ‘IL caragiale’.

  7. USR-Plus este un partid de sistem ca si PSD+PNL, ca si AUR.
    pentru ca nu au curaj sa se atinga de problemele fundamentale ale sistemului.

    USR face non-combat cand trebuie, iar in rest se ocupa de legi bune, dar cu impact marginal (ca sa nu zic zero) in societate.

    se ia drulă cu ranga de mafiotul ala de la metrou, foarte bine… dar de miile de generali izmana speciali plagiatori inutili in viata noastra si a lor, cine se ia?

    Romania este o democratie controlata, ca si rusia, ca si iranul…

    • Pentru că v-a dus capul cât să votați USR doar 15%, USR nu are destulă putere cât să facă mai mult, dar voi, românii, nu gândiți, nu înțelegeți că 15% nu e suficient pentru schimbări reale.

    • pentru ca USR-Plus nu ma convinge.
      nu vad nicio substanta la ei.
      ok, au o imagine moderna, un marketing modern, cativa oameni cu diplome la universitati bune, dar cam atat.
      au avut mesajul anticoruptie. ceea ce este ceva atat de vag incat poate insemna orice.
      si ca sunt pro-ue si pro-nato.
      ceea ce e ok, dar in romania pana si aur este pro-nato si pro-ue.
      si psdpnl sunt pro ue si nato dupa cum putem vedea concret.

      deci ce face diferit usr? cum scapa de coruptie? cu care coruptie se lupta? şpaga mică de la naşul de la tren sau aia mare de la ministru? au solutii pentru toate?
      altceva, ce mai fac?

      ce parere au despre constitutie? rwpublica prezidentiala, parlamentara sau monarhie? parlament unicameral sau bi? aplica referendumul ala cu 300?

      ce solutii au penteu cresterea absorbtiei pe fonduri structurale?
      cum vad finantarea infrastructurii de apa-canal in rural? merita, sau mai bine montam fose septice la fiecare grup de case?
      dar constructia de retele de gaze?
      cum reformeaza colegiul medicilor, respectiv ordinul arhitectilor?
      dar inspectoratele scolare, le mai pastram in forma asta mostenita de pe vremea lui eminescu?

      am multe intrbari.
      am pe cine intreba?

      am voie sa intreb sau sunt un bolsevic filorus daca pun intrebari de-astea?

    • În loc să voteze ce este disponibil, românii nu votează în așteptarea perfecțiunii – care nu va veni niciodată, iar PSDNL câștigă din nou și România se îndreaptă spre autodistrugere. Românii, astfel, sunt bolnavi mintal, sinucigași.

    • Usr a încărcat prefecturile de psd si pnl.Ca tot veneau ei cu sânge proaspăt, etc.La prima moțiune a ajutat pnl după care au așteptat smeriți să fie invitați la guvernare ,cand normal se fac intelegerile inainte de o moțiune .A doua oară au intrat in peștera lui Alibaba si se mirau că ii violau peneliștii prin toate găurile. Iar ei uimiți:vai domnule hoț penelist ,ce sculă mare aveți!!!Daca nu ii trezea aur cu motiunea rămâneau fără scaune și tot nu se trezeau că stau in picioare in stradă. I am votat crezând că is altceva ,dar is doar plozii multinationalelor aduse de alde tac su cand jefuiau România pompos spus:privatizare…

  8. IMHO Constituția lu Iorgu Iordan e o aiureală semicompletă,un semi prezident un semi guvern sunt necesare numai câtevfa pârghii ca treaba să nu meargă cum trebuie la o adică.Dacă vrem democrație a la SUA trebe președinte puternic,cu un senat puetrnic să nu sară peste brazdă ori MP ca la briți,nemți etc.,evident și ei controlați de parlament da cu un președinte tip ”ficus”.Ori ficusul nost actual ”controlează” serviciile care sunt ”capcane de muște!” la rândul lor adică au aproape mână liberă,stat în stat vorba aia,că rapoartele care le primește săptămânal care descriu de toate și de loc starea țării,sunt suficenți puțini consilieri ”integri” ca ”treaba să meargă ca unsă”.Se vede și ascensiunea Dl.Ciucă,nu zic că nu e integru,dar așa ca pasărea Phoenix, ascensiunea lui Câțu și alte ascensiuni mai mici,așa deodată peste noapte prezentate.Ori ascensiunile trebuie făcute în rândul partidelor,democratic prin vot ales să vadă și ”poporul plecat afară” ce exemplare ne vor conduce.Schimbați constituția altfel matrapazlâcurile vor continua cu Ficusul sau fără el.

  9. Poza cu spionul ucigaș KGB îmi face greața! 🤮

    • Ion Iliescu va fi reabilitat dupa moarte.
      se va inventa „un narativ”.
      probabil ca istoricii vor gasi dovezi ca minerii au facut mineriadele de capul lor si el chiar era convins ca planteaza panselute.
      se vor gasi acari păun care sa plateasca…

      nu exista alta cale. republica romaneasca este foarte subreda institutional si ne apropiem de niste linii rosii periculoase pentru statul roman pentru ca avem un razboi la granita prin care granitele probabil ca se vor redesena prin violenta, chiar daca acum speram sa evitam asta…
      iar şubrezimea vine de la fundatie. nu poti sa ai institutii solide cladite pe evenimente dubioase, adica insritutii in care nu crede nimeni.

    • Reabilitat? După ce anume? Ești bãut? sau doar…..🥴

  10. Civilizatia si bunul simt se termina unde incepe ortodoxia, colaboratoarrea de baza a bolsevismului transformat in comunism.Poti sa scoti omul din comunism, dar comunismul din om, aproape imposibil.

  11. Când a venit revoluția am crezut că Dumnezeu și-a întors fața către români. As fi murit fără să clipesc pentru a scăpa de comunism ( actuala ciuma roșie).
    In duminica orbului, când am înțeles că proclamația de la Timișoara și „golaniada” din piata Universității , sunt pentru neocomuniștii iliescieni , dușmani de moarte ( ideologică) , o parte din mine a încetat să viseze și să spere.
    Azi simt aceiași durere și dezamăgire .
    Toți , dar absolut toți conducatorii ce au urmat , au făcut rău României și românilor . I-au sărăcit, exilat , i-au învrăjbit . I-au lovit la propriu și gazat .
    Mai exista speranță ? Pentru cei de rând , nu .

    • Saauu.. ai fi putut face exact ce au facut mai bine de 70% dintre cei care au plecat in strainatate imediat dupa caderea regimului comunist: au ramas plecati si si-au construit vieti si cariere de succes in alte tari. Si foarte putini dintre ei au regretat decizia, pt ca au primit la schimb o viata mai buna.
      Alternativ, ar fi putut sa continue sa ramana in tara si sa fie patrioti si blablabla toate porcariile alea, si nu ar fi facut decat sa se condamne la o viata de suferinta si neajunsuri.

  12. Iliescu nu mai moare pentru ca tot asteapta sa se intoarca rusii.
    Daca Vladut statea cuminte, poate ne dadea si noua un motiv de bucurie, si crapa Ilici de inima rea.
    Fgm Putin!