G4Media.ro

O scurgere de informaţii bancară expune o reţea rusească cu legături cu…

O scurgere de informaţii bancară expune o reţea rusească cu legături cu Prinţul Charles / Investigaţia dezvăluie cum a transferat reţeaua Troika Dialog 4,6 miliarde de dolari în Europa şi SUA

O fundaţie caritabilă condusă de Prinţul Charles a primit donaţii de la o companie offshore care a fost folosită pentru a vărsa sume imense de bani lichizi din Rusia, în cadrul unei scheme anchetate de procurori, după cum dezvăluie The Guardian, preluat de Rador.

Banii care curgeau prin această reţea au inclus sume în numerar care pot fi puse în legătură cu una din cele mai notorii fraude comise în timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin.

Una peste alta, se estimează că 4,6 miliarde de dolari au fost trimişi în Europa şi SUA, de la o reţea operată de ruşi formată din 70 de firme offshore cu conturi în Lituania. Au apărut detalii despre cele 1,3 milioane de tranzacţii bancare, de la Organized Crime and Corruption Reporting Project şi website-ul lituanian 15min.lt. Datele puse la dispoziţia partenerilor media între care şi The Guardian reprezintă una din cele mai mari scurgeri de informaţii bancare produse vreodată.

Nu există vreo sugestie că beneficiarii finali ai fondurilor ar fi fost conştienţi de sursa originală a banilor, care au ajuns la ei pe rute deghizate. Totuşi, documentele arată că este posibil ca bani din surse infracţionale şi legale să fi fost amestecaţi, ceea ce face imposibil să se dea de urma sursei originale, înainte de a trece prin companiile paravan pentru a ajunge în sistemul bancar global.

Banii lichizi au fost apoi folosiţi legal pentru a achita avioane particulare, yahturi, proprietăţi de lux, vacanţe, bilete la meciuri de fotbal şi taxe la şcoli particulare englezeşti de top.

„Acesta este canalul prin care se derulează fluxul cleptocrat din Rusia spre Vest”, spune activistul anticorupţie Bill Browder.

Ani la rând, Browder a încercat să dea de urma celor petrecute cu 230 de milioane de dolari furaţi dintr-un birou fiscal din Moscova de o bandă care a preluat controlul sucursalelor fondului lui de investiţii, Hermitage Capital. Probele din scurgerea de informaţii sugerează că o parte a încasărilor au fost mutate prin această reţea.

Descoperirile vor suplimenta probabil preocupările exprimate de funcţionari guvernamentali britanici de rang înalt, care s-au angajat să reprime structurile care facilitează transferul de bogăţii afară din Rusia, de către elitele care vor să-şi cheltuiască banii în Occident. Funcţionarii guvernamentali au cerut mai multă conştiinciozitate din partea instituţiilor britanice, înainte de a accepta banii de la companii offshore.

Informaţiile divulgate se concentrează asupra unei mari bănci de investiţii ruseşti, Troika Dialog, care a fuzionat cu cea mai mare bancă din ţară. Emailurile arată cum au continuat unii manageri de la Troika să menţină circulaţia banilor prin acest canal timp de peste opt ani, începând din 2004.

Şeful cel mare de la Troika la vremea aceea era Ruben Vardanyan, finanţist armean cu legături strânse cu Putin, gazdă a unor celebrităţi internaţionale şi membri ai Familiei regale britanice. Cu doi ani în urmă, el a fost inclus pe lista celor mai bogaţi ruşi, la poziţia 99, de către revista Forbes.

Nu se sugerează cu nimic că Vardanyan ar fi făcut ceva ilegal, deşi este posibil ca el să fi fost un beneficiar involuntar al fluxului de bani.

Vardanyan a spus că el a crezut că banca îşi cunoştea clienţii şi a „aplicat regulamentele şi procedurile de conformitate care se încadrau în cerinţele legislaţiei de atunci”. Şi a insistat că nu ştia că firmele firmele Troika au primit fonduri care aveau legături cu vreo fraudă.

Totuşi, datele care sunt examinate de procurorii guvernamentali din Lituania, ridică semne de întrebare asupra analizei sensibile a plăţilor organizate de bancă.

Dosarele evidenţiază curgerea banilor prin reţea, astfel încât sursele şi fondurile rămân neclare. Relevă o serie de tranzacţii suspecte, inclusiv aparentul ajutor acordat de personalul de la Troika organizării transferului a 70 de milioane de dolari către unul din cei mai buni prieteni ai lui Putin, Serghei Roldughin.

Violoncelist şi naşul celui mai mare copil al lui Putin, Roldughin a fost demascat de documentele Panama drept potenţial beneficiar al banilor bănuiţi a fi fost primiţi în numele preşedintelui rus. Sumele dezvăluite de actuala scurgere sunt mai mari decât cele anterior descoperite.

Vardanyan a recunoscut că auzise de Roldughin, dar a spus: „Eu nu am făcut nicio afacere cu el personal. De ce a primit el bani de la companiile Troika Dialog? Eu nu ştiu nimic despre asta.”

În 2009, 2010 şi 2011, trei transferuri de la Vardanyan, totalizând 200.000 de dolari, au ajuns la Prince’s Charities Foundation, instrument de strângere de fonduri aflat la dispoziţia Prinţului Charles. Banii proveneau de la o companie paravan din Insulele Virgine britanice, Quantus Division Ltd.

Vardanyan a spus că donaţiile aveau scop caritabil şi erau menite a „păstra moştenirea arhitectonică în Anglia”.

Banii au fost alocaţi salvării edificiului Dumfries House din Ayrshire, unde se află o colecţie nepreţuită de mobilă Chippendale. În 2007, conacul şi colecţia sa urmau să fie scoase la licitaţie spre a fi cumpărate de persoane particulare. Charles a întins un colac de salvare, strângând 45 de milioane de lire sterline cu o viteză uimitoare pentru a păstra această proprietate în domeniul naţiunii.

Dar după această investiţie, fundaţia sa a rămas îndatorată şi în strădania de a completa banii, moştenitorul tronului a lansat o campanie de strângere de fonduri. Vardanyan a adunat încă 1,5 milioane de lire sterline, de la un grup de oameni de afaceri ruşi, iar prinţul le-a mulţumit printr-un dineu la cravată neagră, în 2014.

Dosarele arată că fondurile de la Quantus au acoperit şi costul de 2 milioane de euro al zborului cu care starul rock Prince a ajuns la Moscova, în vederea unei gale a corporaţiei Troika, în 2007. Alţi 20.000 de euro au fost cheltuiţi pentru participarea lui Vardanyan la conferinţa liderilor mondiali de la Davos.

Datele sugerează că Quantus a trimis aproape 500.000 de dolari la American Express pentru a acoperi facturile de credit card ale lui Vardanyan. Soţia lui a primit 935.000 de euro într-o perioadă de trei ani, într-un cont din Spania, iar soacra lui, Emilia Zonabend, încă 900.000 de euro.

Vardanyan califică reţeaua drept o structură independentă a principalei sale bănci de investiţii, care ajută clienţii privaţi bogaţi să-şi administreze banii. Se înţelege că el nu a fost niciodată implicat în operaţuinile sau managementul acestora, nu a supervizat personal tranzacţii sau conturi ale unor clienţi şi nu a fost implicat în mod zilnic în activităţile acestea. Dar el nu neagă că ar fi beneficiat de pe urma fondurilor deţinute acolo.(…)

Traducerea: Adriana Buzoianu

Foto: Ruben Vardanyan (al doilea din stânga) alături de prințul Charles la un eveniment / Sursa: Print screen The Guardian

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Epopeea lui Bill Browder si a fondului de investitii Hermitage Capital Management poate fi citita pe larg in Joc dublu, Edward Lucas, Humanitas 2018.

  2. O scurgere de informaţii bancară expune…

    In deplin acord cu regilile elementare „scurgerea” (singular, una) fireste ca „expune”
    dar…
    „informatii” (plural, mai multe) tre’ sa fie bancare
    Cu (aparenta) placere.

    ps: constat aproape in fiecare ora a existentei a devastatoarelor efecte pe care le are o „educatie”, desi (re)fo’mata, inca tributara unor percepte medievale si „slujita” de catre „cadre” precum vassilika-docila.