G4Media.ro

„O poziție ciudată”: Serbia este supusă unei presiuni fără precedent pentru a…

Sursa foto: Unsplash / Ivan Aleksic

„O poziție ciudată”: Serbia este supusă unei presiuni fără precedent pentru a impune sancţiuni Rusiei, susține Ministerul rus de Externe

Serbia este supusă unei presiuni fără precedent pentru a impune sancţiuni Rusiei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, după ce un ministru sârb a spus că Belgradul ar trebui să se alăture măsurilor restrictive occidentale împotriva Moscovei, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Serbia a condamnat în mod repetat invazia rusă din Ucraina la ONU şi în alte forumuri internaţionale, dar a rezistat presiunii Occidentului de a impune sancţiuni.

„O poziţie ciudată: America pune presiune pe Serbia, iar ministrul sârb cere o acţiune împotriva Rusiei”, a scris luni noapte, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Rusia, un aliat slav şi ortodox tradiţional al Serbiei, a susţinut Belgradul în opoziţia faţă de proclamarea independenţei de către fosta provincie sârbă Kosovo, majoritar albaneză. De asemenea, sentimentul prorus este ridicat în Serbia.

Luni, Rade Basta, ministrul sârb al economiei din rândul alianţei de guvernare formate din Partidul Socialist şi formaţiunea Serbia Unită, a spus că Belgradul plăteşte „un preţ ridicat” pentru refuzul său de a se alătura sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei.

„Ţara noastră deja plăteşte un preţ ridicat pentru că nu impune sancţiuni împotriva Rusiei, iar asta devine insuportabil”, a scris Basta pe contul său de Instagram.

Serbia vrea să se alăture Uniunii Europene, principalul său investitor şi partener comercial, dar trebuie să îşi normalizeze legăturile cu Kosovo, prin discuţii mediate de UE, şi să îşi alinieze politice cu cele ale Occidentului, inclusiv prin adoptarea de sancţiuni împotriva Rusiei.

Serbia este complet dependentă de importurile de gaz din Rusia, deşi a început să îşi diversifice sursele de energie. Belgradul avea de asemenea o colaborare militară cu Moscova, care a fost însă oprită în urma invaziei ruse din Ucraina în urmă cu un an.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. sa o puna pe lista pentru denazificare …
    or fi alfat si sarbii pana la urma ca nu se poate si cu .. si cu ..